REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cardul de sănătate se emite la Constanța... după ce mori?

Cardul de sănătate se emite la Constanța... după ce mori?

Marieta ȘTEFAN 29 iulie 2023 | 00:00 1562

Asigurații din Constanța care trebuie să intre în posesia cardului de asigurări de sănătate așteaptă de luni bune, poate chiar ani minunea. Nu se pune problema că nu beneficiază pe deplin de serviciile medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, ci doar de nesimțirea și indiferența Statului. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța îi asigură că vor avea aceleași drepturi ca orice alt asigurat care deține deja cardul, dar nu ne spun de ce se întârzie tipărirea și emiterea cardului de sănătate.

Cardul de sanatate se emite la Constanta... dupa ce mori?


Începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. De aceea, mulți tineri care devin asigurați sunt îngrijorați că nu vor putea beneficia de aceste servicii, din cauza faptului că intră destul de greu în posesia documentului. Poate dura luni sau chiar un an până asiguratul intră în posesia cardului de asigurări de sănătate. Dar reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța spun că totul ține de sistem și că noii asigurați vor intra în posesia documentului de validare şi decontare a serviciilor medicale, în funcție de ordinea în care au fost înregistrați în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Sunt situații în care asigurații care și-au pierdut cardul au depus cerere pentru eliberarea unuia nou de luni bune, poate chiar ani, și nici până astăzi nu l-au primit. „Dacă nu mă înșel, la începutul anului am depus cerere pentru eliberarea unui card nou. Mi-au dat, adevărat, o foaie care ține loc de card, dar de atâtea luni s-a uzat, abia se mai vede scrisul. Nu înțeleg de ce este atât de greu să emiți în timp real cardurile”, ne-a declarat un asigurat. Un alt asigurat ne-a precizat faptul că a formulat cerere de emitere card pentru fiul ei în urmă cu doi ani și nici până astăzi nu l-a primit. „Mi-au spus că n-au plastic... aceasta a fost explicația celor de la CJAS”, ne-a spus asigurata.

Ce zic cei de la CJAS!

Nu este necesară depunerea niciunui act sau a vreunei solicitări în acest sens. „Pentru cei care intră pentru prima dată în posesia cardului de asigurări de sănătate, nu este necesar să se depună nici un act și nicio solicitare. Cardul se tipărește automat, după ce persoana își menține calitatea de asigurat, o perioadă mai lungă de timp”, ne-a declarat Aurelia Drăgoi, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (C.J.A.S) Constanța. Până intră în posesia cardului de asigurări de sănătate, tinerii beneficiază de calitatea de asigurat și în lipsa acestuia, la fel ca și ceilalți, fără a fi nevoie de vreo adeverință. Chiar dacă vizitează un medic, pentru probleme de sănătate, sistemul are o secțiune a asiguraților fără card emis, care trebuie bifată. După ce este bifată această secțiune, sistemul îi validează medicului serviciul.

Cardul de sanatate se emite la Constanta... dupa ce mori?

Medicii sunt obligați să verifice în sistem dacă este asigurat fără card emis. În acest caz, bifează secțiunea respectivă, iar sistemul îi validează medicului serviciul. Pacientul nu trebuie să se prezinte la medic cu nicio adeverință”, a completat Aurelia Drăgoi. Nu la fel stau lucrurile dacă cei care au intrat deja în posesia cardului de sănătate, îl pierd, îl deteriorează sau le este furat. În acest caz, trebuie făcută o cerere pentru a se emite un card duplicat. „Cerere trebuie făcută doar dacă posesorul cardului de sănătate l-a pierdut, l-a deteriorat sau i-a fost furat, pentru emiterea unui duplicat”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al C.J.A.S Constanța.

Ca un detaliu important, majoritatea cardurilor de sănătate emise sunt expirate, dar valabile, spun cei de la CNAS. Nu sunt plastice, pentru emiterea unora noi! Ca la noi, la nimeni!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca ai o saptamana in care constati ca toate lucrurile merg bine,inseamna ca ai probleme si nu-ti dai seama ca te afli in alta tara,nu in Romania.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510