REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Care e raportul ideal între colesterolul bun și cel rău și ce alimente te ajută să-l obții

Care e raportul ideal între colesterolul bun și cel rău și ce alimente te ajută să-l obții

A.F. 4 iunie 2024 | 00:00 93

Deși adesea privim colesterolul cu scepticism, acesta este de fapt o grăsime vitală, indispensabilă pentru funcționarea corectă a organismului. Colesterolul joacă un rol esențial în sinteza sărurilor biliare, hormonilor sexuali și vitaminei D.

Care e raportul ideal intre colesterolul bun si cel rau si ce alimente te ajuta sa-l obtii

De asemenea, colesterolul contribuie la structura creierului. Majoritatea colesterolului este produsă în ficat, aproximativ 80%, restul de 20% provenind din dieta noastră. Organismul are chiar un mecanism care ajustează producția de colesterol în funcție de aportul din alimentație.

Raportul ideal între colesterolul bun și cel rău

Odată sintetizat în ficat, colesterolul este transportat prin sânge de anumite proteine purtătoare de lipide. Există trei tipuri principale de aceste proteine: VLDL, care transportă în principal trigliceride și o cantitate mică de colesterol; LDL, cunoscut și ca fracția „rea” a colesterolului, care transportă colesterolul din ficat către celule și poate contribui la depunerile pe pereții arterelor; și HDL, sau „cărăușul bun”, care ajută la transportul colesterolului în exces de la celule pentru a fi eliminat sau reutilizat.

Când nivelul total de colesterol în sânge depășește 250 mg/dl, este important să se măsoare separat cele două fracții.

Riscul de boli cardiovasculare este influențat de raportul LDL/HDL, care ideal nu ar trebui să depășească 4,5. Un nivel de LDL peste 160 este considerat un factor de risc, în timp ce un HDL peste 40 oferă protecție cardiovasculară. Un nivel ridicat de HDL poate reduce riscul de boli cardiovasculare, chiar dacă colesterolul total și fracția LDL sunt peste valorile normale. În cazul HDL, cu cât este mai mare nivelul, cu atât mai bine.

Alimente care scad colesterolul rău

Consumul de acizi grași esențiali Omega-3 din pește: Consumul de pește gras de cel puțin două ori pe săptămână poate fluidiza sângele, reduce inflamația și scade nivelul de colesterol total și de LDL.

Dieta bogată în fibre: Consumul de cereale integrale, fructe și legume poate accelera tranzitul intestinal și poate limita absorbția colesterolului din intestine. Adăugarea între 5 și 10 grame de fibre în plus pe zi poate reduce nivelul de LDL colesterol cu aproximativ 5%.

Vitaminele antioxidante: Vitaminele A, C și E din legume, fructe și semințe pot oferi protecție împotriva aterosclerozei și pot contribui la menținerea unui nivel sănătos de colesterol.

Vitamina E: Găsită în avocado și uleiurile vegetale, vitamina E este un antioxidant eficient care poate bloca depunerea colesterolului LDL pe pereții vaselor de sânge.

Calciul din produse lactate: Consumul de produse lactate poate avea un efect pozitiv asupra profilului lipidic. O aport crescut de calciu, de peste 1 g pe zi, echivalent cu trei porții de lactate, poate contribui la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol LDL.

Prin includerea acestor alimente și nutrienți în dieta zilnică, putem contribui la menținerea unui nivel sănătos de colesterol și la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166