REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.8° Constanța Sâm., 7 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6845
19.8° Constanța Sâmbătă, 7 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6845
 

Care pot fi consecințele unui nivel ridicat de zahăr din sânge?

Care pot fi consecințele unui nivel ridicat de zahăr din sânge?

A.F. 8 septembrie 2023 | 00:00 293

Nivelul ridicat de zahăr din sânge, cunoscut și sub numele de hiperglicemie, apare atunci când nivelul de glucoză (zahăr) din sânge crește peste nivelurile normale. Deși corpul nostru are nevoie de glucoză pentru energie, glicemia crescută în mod persistent poate duce la o serie de consecințe grave.

Care pot fi consecintele unui nivel ridicat de zahar din sange?

Una dintre consecințele imediate ale glicemiei crescute este stresul pe care îl pune asupra organelor corpului, în special asupra rinichilor, vaselor de sânge și nervilor. În timp, acest lucru poate contribui la diverse complicații de sănătate.

Problemele cardiovasculare sunt printre cele mai semnificative riscuri. Nivelurile crescute de zahăr din sânge pot deteriora vasele de sânge, crescând riscul de ateroscleroză, în care placa se acumulează și îngustează arterele, ceea ce poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge necontrolat dăunează și nervilor, o afecțiune numită neuropatie diabetică. Acest lucru poate duce la amorțeală, furnicături și durere, în special la nivelul extremităților. Problemele cu picioarele devin frecvente și dacă sunt lăsate netratate pot duce la infecții și chiar la amputare.

În plus, ochii pot fi și ei afectați, ducând la retinopatie diabetică, care poate duce la probleme de vedere și chiar la orbire dacă nu este tratată corespunzător. O altă consecință a nivelului ridicat de zahăr din sânge este tensiunea pe care o pune rinichii. Rinichii joacă un rol cheie în filtrarea deșeurilor din sânge. Un nivel ridicat de zahăr din sânge pentru o perioadă lungă de timp poate deteriora vasele de sânge din rinichi și poate reduce capacitatea acestora de a filtra corect.

Acest lucru poate duce în cele din urmă la boli de rinichi sau chiar la insuficiență renală, necesitând dializă sau transplant. În plus, funcționalitatea sistemului imunitar poate fi compromisă de un nivel persistent ridicat de zahăr din sânge. Acest lucru poate duce la o susceptibilitate mai mare la infecție, vindecare mai lentă a rănilor și dificultăți mai mari de recuperare după boală.

Persoanele cu diabet zaharat sunt deosebit de sensibile la aceste efecte, deoarece corpurile lor se luptă să regleze nivelul zahărului din sânge. Diabetul de tip 1 se caracterizează prin incapacitatea organismului de a produce insulină – un hormon necesar pentru absorbția glucozei.

Diabetul de tip 2, adesea legat de factorii stilului de viață, implică rezistența la insulină, în care celulele organismului nu răspund eficient la insulină. Vestea bună este că multe dintre aceste efecte pot fi atenuate sau prevenite prin gestionarea atentă a nivelului de zahăr din sânge.

Aceasta include o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, luarea medicamentelor prescrise (cum ar fi insulina pentru diabetul de tip 1 sau medicamentele orale pentru diabetul de tip 2) și monitorizarea constantă a nivelului de zahăr din sânge. Se poate spune că glicemia crescută poate avea consecințe de amploare asupra organismului.

Consecințele hiperglicemiei prelungite sunt grave, de la probleme cardiovasculare la afectarea nervilor, probleme cu rinichii, imunitatea afectată etc. Înțelegerea riscurilor și adoptarea unei abordări proactive pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge este esențială pentru prevenirea acestor complicații care pot pune viața în pericol, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cei care au diabet ar trebui sa stie ca este o boala foarte grava si regimul alimentar si de viata trebuie urmat cu strictete fara abateri altfel vor suferi consecinte grave dupa cativa ani mergand pana la moarte; am avut o ruda cu diabet care se mai abatea de la regim si a murit de infarct la 52; cei care nu au trebuie sa-si faca analizele periodice si sa stie ca unul din cei mai mari medici romani, un diabetolog ,a spus ca diabetul se face pur si simplu de la prea multa mancare pe termen lung; se mananca mult prea mult si mult prea consistent cu multe grasimi iar asta se vede cu ochiul liber; diagnosticul se pune numai de un specialist ptr ca am intalnit 2 medici destul de buni in specialitatea lor care mi-au spus ca am diabet dupa un singur test luat la 3 ore dupa masa si care iesise 125 in conditiile in care toate analizele periodice din ultimii 20 de ani pana azi au aratat permanent 104, ultima din iulie 98
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
3417262547
5/49
153224403139
joker
22178279