REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
27.4° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Care sunt bolile care te lasă fără permis de conducere!

Care sunt bolile care te lasă fără permis de conducere!

Replica API 2 februarie 2022 | 00:23 2937

La începutul anului 2022, Codul Rutier a suferit modificări. Acestea pun accent pe importanța documentului oficial prin care persoanele care primesc dreptul de a conduce sunt declarate apte din punct de vedere medical. Bolile cardiovasculare, afecțiunile renale și diabetul zaharat sunt unele din afecțiunile vizate în noul Cod Rutier.

La începutul anului, a intrat în vigoare noul Cod Rutier. Legislația prevede o serie de afecțiuni ce limitează dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice. Persoanele care suferă de afecțiunile pronunțate în modificările intrate în vigoare în anul 2022 la Codul Rutier, au nevoie de aviz medical pentru a obține permisul.

Conducătorii auto sunt diferențiați pe: grupa 1, anume autovehicule din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE; și grupa 2, adică autovehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E.

Pe lista afecțiunilor vizate se află bolile cardiovasculare, ce pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră. Persoanele care manifestă aritmii, tahicardii, simptome de angină, pierdere tranzitorie a stării de conștiență, sau au avut implantate sau înlocuite stimulatoare cardiac, pot obține permisul de conducere doar cu aviz medical de specialitate.

De asemenea, cei care sunt diagnosticați cu sindromul de apnee moderată în somn au nevoie de aviz medical pentru obținerea permisului. Apneea în somn este oprirea respiraţiei în timpul somnului, urmată de trezirea din lipsa oxigenului.

Diabetul zaharat

La diabetul zaharat, un candidat sau un conducător auto care suferă de această afecțiune și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade; nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanţilor sau conducătorilor auto care nu au primit informaţii referitoare la aceste riscuri şi nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile hipoglicemiei. Regulile sunt mai stricte pentru șoferii din grupa 2.

Handicapul locomotor

De obicei, permisele auto nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor care pot face periculoasă conducerea unui vehicul. Permisele de conducere din grupa 1 se eliberează pentru cei cu dizabilități, însă cu unele restricții, doar cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate și în urma unui control medical, după realizarea unui test practic.

În cazul permiselor din grupa 2, unitatea de asistență medicală trebuie să aibă în vedere riscurile și pericolele suplimentare implicate de conducerea unui autovehicul din această categorie

Pe lista afecțiunilor se mai numără și afecțiunile oculare, auzul, dependența de alcool, droguri și medicamente, afecțiuni renale și probleme ale aparatului respirator.

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau conducătorilor auto care suferă de afecţiuni neurologice grave, cum ar fii epilepsia sau tulburările mintale, în afara cazului în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat.

M.O.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303