REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Care sunt localitățile din Dobrogea ai căror cetățeni pot beneficia de pensionare anticipată!

Care sunt localitățile din Dobrogea ai căror cetățeni pot beneficia de pensionare anticipată!

Victor ROTARU 11 martie 2023 | 00:00 8009

În România, circa 2,7 milioane de persoane din 111 localități au posibilitatea de a se retrage din activitate, din cauza poluării, și să iasă la pensie înainte de împlinirea vârstei standard, 3 dintre acestea fiind localizate în Dobrogea. Din județul Constanța, doar Năvodari se află printre cele 111 localități, pe când în județul Tulcea sunt două.

 Care sunt localitatile din Dobrogea ai caror cetateni pot beneficia de pensionare anticipata!Foto cu rol ilustrativ

La nivel național există o listă de localități ai căror cetățeni pot beneficia de pensionare anticipată. Legea spune că cei care locuiesc în zonele respective și aleg să se pensioneze în baza acestor acte normative speciale nu vor suferi penalizări. Legea a fost inițiată de deputatul PSD de Constanța, George Vișan, și a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în 2020. Potrivit legii, persoanele care au trăit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare din cauza activității unor combinate sau activități industriale vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani. Printre cetățenii celor 111 localități, se află și cetățenii orașului Năvodari, municipiului Tulcea, dar și ai localității Mina Altân Tepe.

Contactat telefonic de către reporterii Replica, primarul comunei Stejaru, Dumitru Enache, a transmis faptul că cetățenii localității pe care o are sub administrare, cei din Mina Altân Tepe, beneficiază de această pensionare anticipată încă din 2020, el fiind principalul motor pentru introducerea localității pe lista celor 111 localități: „Totul a început în august 2020, când am fost sunat de către un fost deputat, Costică Caragheu, și mi-a spus că s-a dat o lege, oamenii care au trăit în condiții de poluare accentuată pot ieși anticipat la pensie, iar pe lista localităților nu se afla și Mina Altân Tepe. Am fost în Parlament, și am dat de niște parlamentari PNL, din Hunedoara, și le-am spus să pună pe ședința de vot, să fie inclusă și localitatea Mina Altân Tepe. Legea aceasta se aplică pe o rază de 8 km, fiind incluse și comuna Baia, comuna Beidaud și comuna Stejaru în întregime. Sunt zeci de mii de argumente pentru această pensionare anticipată: până în 1980, Mina Altân Tepe a fost o mină cupriferă, și se lucra la 700 de metri în adâncime, și minereul se prelucra prin compresoare pe aer, pe uscat cum s-ar spune minerește. Se făcea foarte mult praf în mină la 700 de metri. După 1980, au început să vină compresoare cu apă, și se prelucra în mediu umed, unde apa absorbea tot praful. Pentru că se lucra în asemenea condiții, minerii nu puteau lucra 20 de ani în subteran, bărbații la 50-55 de ani mureau, sau erau bolnavi de silicoză, din cauza sulfului pe care în respirau în subteran. La suprafață, tot ce se scotea, minereul bun, se scotea în vagonete, iar materialul steril, care nu conținea minereu, era depozitat în aer liber, de aici poluarea.

 Care sunt localitatile din Dobrogea ai caror cetateni pot beneficia de pensionare anticipata!Dumitru Enache - primarul comunei Stejaru

Primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, a transmis faptul că orașul este poluat din cauza combinatului de alumină care funcționează în municipiu, fiind pricipalul factor de poluare din zonă: „Cert este că, prin prelucrarea bauxitei, se creează un praf roșu tot timpul și se depozitează într-o haltă de steril, de pe vremea lui Ceaușescu, la ieșire din municipiu. Combinatul de alumină care are atunci când funcționează la capacitate maximă undeva la 1.000 de muncitori este principalul poluant. Dar este necesar pentru industrie. Combinatul este situat la intrare în oraș. Din combinat pleacă niște țevi, tot de pe vremea lui Ceaușescu, care transportă deșeurile toxice într-un lac situat între Tulcea și Somova. De-a lungul timpului, orașul s-a extins, iar atunci când bate vântul, componente din minereul acela, care este roșu, ajunge pe toate străzile din imediata vecinătate.

 Care sunt localitatile din Dobrogea ai caror cetateni pot beneficia de pensionare anticipata!Primarul municipiului Tulcea - Ștefan Ilie

În anul 2020, primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, declara pentru Replica de Constanța: „Nu pot să fiu decât foarte încântat că inițiatorul acestui proiect este un coleg din cadrul Partidului Social Democrat, un coleg din zonă, mai exact George Vișan. Este un lucru foarte bun și nu pot decât să-mi felicit colegii. Este un proiect social democrat. Orașul nu este poluat, ăsta este mesajul meu foarte clar către toți cei care doresc să investească în orașul Năvodari dar și către cei care locuiesc în acesta. Orașul nu este toxic. Mulți dintre noi, cei care am lucrat la USAS sau la Rompetrol, am stat chiar între conducte, una este să inspiri aerul dintre pompele de refulare pe anumite produse și alta este să locuiești în oraș.

 Care sunt localitatile din Dobrogea ai caror cetateni pot beneficia de pensionare anticipata!Primarul orașului Năvodari - Florin Chelaru

Ce presupune actul normativ

Actul normativ prevede că „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/ sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor” în mai multe localităţi şi pe o rază de 8 kilometri în jurul acestora beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Câți ani vechime trebuie să ai în campul muncii ca să beneficiezi de cei 2 ani fără penalizări din cauza poluării ???
0
0
Orasul Medgidia, din judetul Constanta, nu ar trebui sa fie pe lista? Fabrica de ciment ne.a furnizat spre inhalare tone de praf, zeci de ani...Dupa 1989 a fost preluata de Lafarge, care ne.au intoxicat fara filtre la cosurile de evacuare a reziduurilor. Fabrica IMUMedgidia a avut turnatorie, otelarie, aceasta nu a poluat? Am trait intre doi giganti economici...Oare nimanui nu.i pasa? De fapt, de ce le.ar pasa, nu omul este important pentru politicieni, alta este miza...
2
0
Dar cei care au trăit în aceste localități mai puțin de 30 ani(27 ani în cazul meu), nu beneficiază?
0
1
Ca mai mereu bani pentru nemunca. Sunt curios cum s-o face defalcarea pentru cei care nu au locuit toată viața în Năvodari.... sau cume , îți faci buletin de Năvodari cu 2 zile înainte de termen ?
0
0
Cernavodă ucide lent, radiația nu este vizibilă!
6
2
v-a aduc la cunostinta ca si locuitori din preajma centralei atomo nucleare pe o raza de 30 km ar trebui sa intre in aceasta lege.
11
6
De ce nu e și Cernavodă? Aici nu e poluare?
10
4
Dar mun cta nu e poluat din cauza portului ?
9
5
nimic nu se compara cu poluarea cu zgura, emanata de centrala termoelectrica, ce se abatea peste Ovidiu. nici saniile nu mai alunecau pe zapada.
10
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016