REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.2° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
28.2° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Carnetul de marinar ar putea să fie prelungit de la 2, la 5 ani!

Carnetul de marinar ar putea să fie prelungit de la 2, la 5 ani!

Replica API 8 februarie 2022 | 23:16 3592

Valabilitatea carnetului de marinar ar putea să fie prelungită de la 2, la 5 ani. În cursul zilei de 1 februarie a.c., Ministerul Transporturilor a pus în consultare publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 245/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval. Pentru a veni în sprijinul celor 30.000 de navigatori români, se dorește modificarea valabilității carnetului de marinar de la 2 ani la 5 ani condiționată de valabilitatea avizului medical și psihologic. În trecut, a existat și o petiție în mediul online.

Reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor s-au întâlnit în cursul zilei de vineri, 21 ianuarie a.c., cu ministrul Sorin Grindeanu. Unul dintre subiectele discuției a fost legat de modificarea valabilității carnetului de marinar de la 2 la 5 ani.

Astfel, la începutul lunii februarie, pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a pus în consultare publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 245/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval.

,,Pentru a veni în sprijinul celor 30.000 de navigatori români, se dorește modificarea valabilității carnetului de marinar de la 2 ani la 5 ani condiționată de valabilitatea avizului medical și psihologic. În aceste condiții, obligativitatea Statului de pavilion este de a se asigura în permanenţă că navigatorii îndeplinesc standardele de competenţă şi sănătate impuse la certificare. În condițiile actualei epidemii globale, când tot mai mulți armatori cer ca documentele să fie valabile minim 8 luni, această situație duce, de cele mai multe ori, la reînnoirea carnetului de marinar, mai devreme de 2 ani.

Mai mult decât atât, prin prelungirea valabilității carnetelor de marinar, navigatorii români pot rămâne la bordul navelor mai mult timp, evitându-se astfel schimbarea lor cu alți navigatori din alte state, unde valabilitatea carnetului de marinar este de până la 10 (zece) ani și nu este condiționată de valabilitatea avizului medical”, se arată în nota de fundare a proiectului de act normativ cu privire la Hotărâre Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 245/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței Guvernului cu nr. 42/1997 privind transportul naval.

ANR, agențiile de crewing din România și SLN au fost consultate

Pentru elaborarea proiectului de act normativ a fost consultată, Autoritatea Navală Română, autoritatea centrală de specialitate din subordinea Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), Sindicatul Liber al Navigatorilor din flota maritimă comercială, precum și Agențiile de Crewing din România.

Petiție online pentru prelungirea valabilității

În trecut, navigatorii au elaborat și o petiție în mediul online prin care solicitau creșterea valabilității carnetului de marinar de la 2 la 5 ani. ,,Semnează această petiție pentru a putea să pregătim un act normativ pe care să îl propunem ca și proiect Ministerului Transporturilor pentru a modifică legislativ valabilitatea carnetului de marinar. Carnetul de marinar este un act de identitate specific profesiei noastre și trebuie să aibă aceeași valabilitate ca și carnetele de marinar ale colegilor străini (ex. valabilitate de 5 ani, 10 ani sau act emis pe viața).”, se arăta în textul petiției.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Marin Bidon asta deja se crede egalul lui L.Grigore.
0
0
Ajuns mare comandant din simplu electrician in portul Calarasi. Acum se crede Capitan Sef dupa ce a scapat de Olea ?
4
0
Herastrau port cu serviciu de siguranta navigatiei post cu dedicatie pentru odrasla unui fost director general al ANR. Ape line !
7
0
Hai la Oprea la brevete ! Capitania SRL no 1 in ANR.
17
0
ANR din Herastrau impartitori de fluturasi ? Tare frate !
21
0
Aceia din ,,portul Herastrau,,mai bine impart fluturasi cu data examenelor de la Giurgiu de permise de barca ca de obicei si lasa operatiunile de PN.
25
1
Nota doi pentru ANR din Herastrau. Acolo este port ? Nu am stiut nici nu pare. Telefoane inainte sa mergeti acolo.
30
0
Care comandant ? Marin Bidon ? Sa il intrebati unde a navigat.
36
0
Atentie la ANR din portul Herastrau. Aceia lucreaza pe pofte. Inainte sa mergeti acolo asigurati-va, comandantul care face operatiuni la CM este la lucru. In luna decembrie 2021 a avut liber ca asa este la stat.
41
0
sa-i oblige sa plateasca si taxe si impozite pe jigodiile astea de marinari care figureaza cu salariul minim pe economie.
1
13
Ba se face ma,poate tu nu stii dar astea sunt legi tipic PSDiste,adica lasa usa deschisa spagi,dai banu se poate,nu dai nu se poate si totul este legal.
2
3
Dragi colegi ,cascati ochii ,ar fi bine si 5 ani !
7
0
Ar putea sa fie prelungit, in traducere, nu se va face nimic.
11
0
Nu mai e LG? Unde? Bati campii amice
2
0
Poate ai fost plecat cam mult pe mare daca nu stii ca psd este la putere de 30 de ani. Nici LG nu mai este la anr de mult.
10
2
A trebuit sa vina PSD la conducerea M Transporturilor pt ca acest lucru sa se intample.. L Grigore penelistul de la brevete nu ar accepta asta niciodata ca sa vina baietii direct la el cu buful.
6
6

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303