REPLICA ONLINE CONSTANTA

32° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
32° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Căsuțele din Satul de Vacanță continuă războiul cu primăria, pentru autorizațiile de funcționare

Căsuțele din Satul de Vacanță continuă războiul cu primăria, pentru autorizațiile de funcționare

Mirela PASCAL 12 ianuarie 2023 | 00:00 2451

Liniștea operatorilor din Satul de Vacanță s-a abătut în momentul în care au fost notificați, de Primăria Constanța, că nu vor primi autorizații de funcționare pentru sezonul estival. Motivul? Nu au titluri de proprietate pe terenuri. Afaceriștii de aici spun că sunt abuzuri din partea Primăriei Constanța, pentru că Legea 84/2020 prevede că terenurile aferente construcțiilor edificate de către fostele cooperative agricole de producție, precum și ale altor construcții aflate în proprietate privată se înscriu, la cerere, în proprietatea actualilor deținători, dacă nu a fost schimbată destinația activelor. Unii au mers în instanță, însă nici aici nu au avut noroc. Cum este cazul afaceristului Valentin Manea, de la Hanul Satului sau Casa Bihor. Motivul primăriei care a stat la baza refuzului de a elibera autorizația de funcționare o reprezintă lipsa dovezii titlului asupra terenului aferent activului Casa Bihor, conform prev. HCL 19/2018 privind aprobarea regulamentului de constituire a dreptului de superficie cu titlu oneros asupra terenurilor aflate în domeniul privat al municipiului Constanța.

Hanul Satului

Primăria a tot susținut, de-a lungul anului trecut, faptul că terenurile aflate în proprietatea privată a UAT, inclusiv cele din Satul de Vacanță, nu pot fi deţinute cu titlu gratuit, în vederea desfăşurării activităţii comerciale, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr. 913/22.07.2009, sens în care a şi fost declarat neconstituţional art. 107 alin. (l) din Legea nr. 1/2005. Întrucât nu s-a intenţionat anularea autorizaţiilor de funcţionare, care reprezenta o măsură drastică, a încercat să se găsească o cale prin care agenţii economici să continue desfăşurarea activităţii, dar să fie respectat dreptul autorităţii de a obţine contravaloarea folosirii terenurilor proprietatea sa, sens în care s-a solicitat acestora să facă dovada deţinerii legale a terenului proprietatea UAT, prin încheierea contractului de superficie cu titlu oneros.  Acest aspect i-a împiedicat pe operatorii din Satul de Vacanță să-și desfășoare activitatea, întrucât nu aveau acel titlu de proprietate pe teren. Cererile urmau să fie reanalizate după ce societățile făceau dovada constituirii dreptului de superficie cu titlu oneros asupra terenurilor.

Patronii Casei Bihor, deținută de familia afaceristului Valentin Manea, încă de la începutul anului 2022, au întreprins demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru acest imobil-teren, însă au primit aviz favorabil doar pentru restaurant clasic, pentru desfăşurarea activităţii comerciale pe o suprafaţă de 253 m.p.. Societatea deţine dreptul de folosinţă pentru întreaga suprafaţă de teren de 735 m.p. a complexului comercial Casa Bihor, drept de folosinţă intabulat în cartea funciară încă din anul 2005 cu acordul scris al pârâtului Primăria Constanţa. Acest drept de folosinţă nu este cu titlu gratuit, plătind anual taxă de folosinţă către S.P.I.T. Constanţa.

Pentru terasa acestui restaurant, terasă în suprafaţă de 351 m.p. amplasată pe proprietatea UAT Constanța, deşi s-au depus aceleaşi înscrisuri, primăria a răspuns negativ, impunându-i ca pentru acest imobil-teren să solicite primăriei şi să obţină dreptul de superficie cu titlu oneros, ori, până la momentul semnării contractului de superficie, să achite taxa pentru utilizarea locurilor publice aparţinând UAT, conform anexei 8 la HCL nr. 463/2021.

Manea a mers în instanță…

Familia Manea nu a optat pentru niciuna dintre aceste variante,a șa că a mers în instanță, insistând asupra faptului că trebuie să i se elibereze autorizaţia de funcţionare pentru terasă, întrucât plăteşte taxa pentru folosinţa terenului.

Deși, referitor la acest aspect, primăria susține că taxa pentru folosinţa terenului este reglementată de art. 463 alin. (2) Cod Fiscal - taxa pe teren, asimilată impozitului pe terenurile publice, iar taxa pentru ocuparea domeniului public este reglementată de art. 486 alin. (l) Cod fiscal şi Anexa 8 art. 5 şi art. 6 din HCL pentru stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2022. Așadar, acestea sunt taxe distincte, având reglementare şi scop diferite. În consecinţă, pentru utilizarea unui teren aparţinând municipalităţii, se datorează ambele taxe, taxa pe teren ca echivalent al impozitului pe terenurile proprietate privată, precum şi taxa pentru ocuparea domeniului public, ca echivalent al lipsei de folosinţă (chiriei).

Valentin Manea

… a pierdut

Patronii de la Hanul Satului Mamaia SRL, Elena și  Valentin Manea, au cerut magistraților să oblige Primăria Constanța să emită autorizaţia de funcţionare pentru desfăşurarea de activități comerciale pe terasa restaurant clasic, terasă în suprafaţă de 351 m.p. aferentă complexului comercial Casa Bihor. Însă, a fost respinsă cererea, formulând apel pe 10 ianuarie a.c. Dacă și aici vor pierde, atunci societatea nu va putea funcționa nici în vara acestui an… doar în ceea ce privește terasa restaurantului. Doar dacă va plăti chirie primăriei pentru terenul aferent.


Așa cum arătam și mai sus, societatea este deținută de Andrei Valentin Manea. Anul trecut, firma a avut profit de peste 500.000 lei, cifra de afaceri de 846 960 lei și datorii de  21.949 lei.

Vergil Chițac: Legea trebuie respectată!

Într-o ediție anterioară a emisiunii Replica Zilei, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac spunea că legea trebuie respectată, dacă nu sunt de acord, să meargă în instanță.
,,Legea spune că dacă au un activ pe acel teren nu trebuie să mai plătească nimic, deși terenul nu le aparține și nu e vorba doar de terenul de sub active, ci de tot terenul. Ați văzut căsuțele din Satul de Vacanță?! Aveau un teren destul de generos. În opinia juriștilor, este o interpretare greșită a legii. Noi nu le cerem decât să aibă un titlu, un titlu de proprietate, de concesiune, de superficie. Dacă prezintă acest titlu, vor primi autorizația de funcționare. Noi invocăm aceeași lege, doar că este o interpretare greșită. Au o posibilitate, mergem în instanță. Dacă dumnealor doresc să procedăm așa, mergem în instanță și instanța va decide cine are dreptate. Noi nu interpretăm legea așa cum o interpretează ei. Mi se pare anormal să ai un activ în Satul de Vacanță, să îți revendici utilizarea gratuită în zona 0, pe timp de vară a sute de metri pătrați care aparțin Primăriei și Primăria să nu primească nici un ban. Tot în baza legii 87 noi spunem că nu este o interpretare legală. Noi cerem un titlu”, spus Vergil Chițac.

Video :

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
va inghesuiti ca maidanezii flamanzi dand din coada la cate-un mic din carne congelata din canada. Va innebuneste mirosul de mortaciune la gratar, va stie tata.
6
3
la privatizare/pomana, pe colac a lipsit doar luminarea. trebuie sa plateasca! nu au facut bani de atita timp?
5
1
Mai Vali "cozonac",legea trebuie respectată nu fentat,cum vreți voi Și asa știți mai bine cum a-ti pus mana pe căsuțele alea,xa dacă intră alte instituții peste voi...le pierdeți definitiv,escrocilor. Și casuta Prahova,este luata cu falsuri și abuzuri
9
2
Cine naiba merge in tiganiia aia de Sat de Vacanta . Cind l-au facut comunistii a fost ok acum ca e invadat de tiggani si venetici cu rude la muntii Pindu e un jeg .
12
3
Satul de vacanta este emmblematic pt constanta nu stiu pe ce sa mai ceara bani cand cumperi si o casa este o tampenie terenul nu este all tau doar nu poti sa o construiesti in aer
6
5
Tic tac tic tac chitacule cine mai Votează PNL data viitoare ? Nimeni îți dai seama! Sa plătească taxa dar pe perioada de vara cât funcționează ! Dar ți vrei pe tot anul aici e problema Ca nu produc ei toată vara cât le ceri tu pe tot anul taxa Dacă ai trece iarna prin sat ai vedea ca e inchissssssss
6
9
Satule (de vacanta ),sa ți vina sfârșitul?După mai bine de 30 de ani? Oricum,ai fost rezistent.Paduchelnita.Imi este rușine ca și constănțean,de cate ori trec prin zona.Oare de ce?
13
0
O mare tiganie si mult jeg. Bine le face!
15
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436