REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.4° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
29.4° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Cât a plătit un bărbat din Ucraina pentru a scăpa de recrutare

Cât a plătit un bărbat din Ucraina pentru a scăpa de recrutare

Ana Maria LIPAN 16 august 2023 | 10:01 928

Kievul se confruntă cu dificultăți tot mai ridicate în ceea ce privește recrutarea militară, iar ucrainenii sunt dispuși să plătească sume mari de bani pentru a primi diagnostice medicale care să facă imposibilă înrolarea. Este și cazul unui bărbat de 39 de ani din Odesa, care, după ce a plătit 5.000 de dolari pentru a fi diagnosticat cu leziuni severe la coloană, a fugit din țară și s-a stabilit în Europa. Bărbatul de 39 de ani a declarat pentru The Guardian că în aprilie a aranjat printr-un "intermediar" ca un spital din Odesa, regiunea în care locuia, să îl diagnosticheze cu o patologie la coloana vertebrală, transmite Insider, sursa citată de digi24.ro.

Cat a platit un barbat din Ucraina pentru a scapa de recrutare

"Toată lumea știe unde să îi găsească", a declarat bărbatul pentru publicație, făcând referire la cei care mediază aceste servicii ilegale. "M-au trimis la un spital pentru a face un RMN la coloana vertebrală. Spitalul mi-a eliberat documentele potrivit cărora am o afecțiune gravă a coloanei vertebrale, iar cu acest diagnotic am putut obține actele necesare care să-mi permită să părăsesc țara", a mai explicat acesta. După două săptămâni de la inițierea acestui demers, bărbatul a putut pleca din țară, stabilindu-se în Europa.

"Am avut senzația că la fiecare etapă a procesului cei cu care interacționam știau ce se întâmplă și își primeau partea", a mai spus el. Dezvăluirea apare în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat de curând demiterea tuturor șefilor centrelor regionale de recrutare militară din Ucraina, în recenta sa campanie de eradicare a corupției, în urma acuzațiilor că oficialii au luat mită de la cei care nu voiau să ajungă pe front. "Sistemul trebuie să fie condus de oameni care ştiu că, în vremuri de război, cinismul şi corupţia reprezintă trădare", a spus preşedintele ucrainean.

Ucraina și-a modificat legislația privind recrutarea în ianuarie 2023, tocmai pentru a-i elimina lacunele.

Unii tineri se ascund pentru a nu merge la război

În prezent, majoritatea bărbaților între 18 și 60 de ani, cu o condiție fizică bună, sunt eligibili, existând bineînțeles unele scutiri pentru persoanele cu handicap sau lucrează în domenii critice, de unde nu pot pleca. Însă, la un an și jumătate de la începutul invaziei istovitoare a Rusiei, represiunea în curs de desfășurare ilustrează o problemă gravă de recrutare pentru Ucraina. Unii tineri au plătit mii de dolari pentru a fugi din țară sau pentru a se ascunde de autorități, evitând înrolarea, a relatat The Wall Street Journal în martie. Mii de persoane care s-au oferit voluntar să lupte la începutul invaziei din februarie 2022 au fost rănite și ucise, determinând restul populației să fie reticentă la varianta înrolării.

Corupția din Ucraina rămâne o problemă gravă

Totodată, corupția generalizată din Ucraina este considerată una dintre cele mai stringente probleme ale țării. Organizația Freedom House a catalogat Ucraina drept un "regim de tranziție", respectiv "hibrid", într-un profil de țară realizat în 2023, explicând că și pe timp de război corupția continuă să fie o mare problemă a țării. Rusia se confruntă, de asemenea, cu o rezistență publică în fața măsurilor de recrutare. Mobilizarea parțială profund nepopulară anunțată de președintele Vladimir Putin în septembrie anul trecut a evidențiat slăbiciunea internă a Rusiei - oamenii care nu mai vor ca războiul să fie parte din viețile lor. Cu toate acestea, chiar dacă populația Rusiei este de trei ori mai ridicată decât cea a Ucrainei, Putin a recurs la creșterea vârstei de eligibilitate pentru recrutare, astfel încât să mobilizeze și mai mulți bărbați la arme. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"Doamnelor și domnilor, ... În același timp, alături de ceilalți Aliați din NATO, r*mânia va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace și libertate. Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei. Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți r*mâni, Aliați și ucraineni. În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecințele multiple ale războiului din Ucraina. Ne vom menține sprijinul pentru parcursul european al Kievului și vom pleda pentru acordarea de asistență europeană substanțială Ucrainei pe toate palierele."
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699