REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.6° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
22.6° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Cât au cheltuit partidele în campania de la alegerile locale 2024

Cât au cheltuit partidele în campania de la alegerile locale 2024

A.F. 11 iunie 2024 | 00:00 1252

USR și PSD sunt partidele care au contribuit cu cei mai mulți bani în campania electorală la alegerile locale. PNL este abia pe locul 4. După alegeri, partidele politice au ajuns la momentul adevărului. Ele trebuie să evalueze succesul campaniei electorale, în funcție de voturi, raportate la cheltuieli. În cazul în care rezultatul dă cu minus, șeful formațiunii politice poate răspunde cu funcția.

Cat au cheltuit partidele in campania de la alegerile locale 2024

Candidații au venit cu bani de acasă

Sumele vehiculate în campania electorală pentru alegerile locale sunt cu adevărat amețitoare. Oficial, în conturile de campanie deschise la nivelul județelor și a municipiului București, până la data de 5 iunie au fost virați peste 200 de milioane de lei, adică 50 de milioane de euro.

Potrivit datelor oferite de Autoritatea Centrală Permanentă, cea mai mare parte a costurilor au fost suportate chiar de candidații la alegerile locale.

Astfel, candidații susținuți de partidele politice au raportat contribuții de 190 de milioane de lei, în timp ce independenții au investit în această campanie suma de 5,3 milioane de lei. Sumele provin din venituri proprii sau împrumuturi.

Partidele politice au pus la bătaie 8,9 milioane lei, la alegerile locale din 2024, sumele provenind din donații, împrumuturi, finanțări private, cotizații sau subvenții de la stat.

Topul contribuțiilor partidelor la alegerile locale 2024: USR, peste PSD; AUR peste PNL

Uniunea Salvați România (USR) este formațiunea care a băgat cei mai mulți bani în campania electorală de la locale. Potrivit datelor consultate, bugetul USR a fost de 5,1 milioane lei, mai mult de jumătate din totalul contribuțiilor partidelor electorale, scrie Fanatik.

Partidul Social Democrat (PSD) a investit 1,1 milioane lei, sumă care a fost transferată în trei tranșe către contul de campanie deschis pentru alegerile locale 2024.

Locul trei este ocupat de Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR), care a contribuit cu 650.000 de lei la succesul propriilor candidați. Întreaga sumă provine din finanțări private.

Partidul Național Liberal (PNL) a virat în contul de campanie suma de 500.000 de lei, și asta destul de târziu, pe 28 mai 2024. Banii provin din subvenții de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă că PNL nu a contat la aceste alegeri pe finanțări, împrumuturi sau cotizații.

REPER, formațiunea lui Dacian Cioloș, a contribuit la campania electorală cu aproximativ 235.000 de lei, cea mai mare parte din această sumă provenind din finanțări private sau împrumuturi. REPER a obținut un rezultat slab la alegerile din 9 iunie.

UDMR a contribuit cu 180.000 de lei la alegerile locale 2024, suma provenind din finanțări private. Transferul a fost făcut în prima parte a campaniei, pe 9 mai 2024.

De unde vin banii cheltuiți în campanie
Potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, campaniile electorale pentru alegerile locale pot fi finanțate din două surse: contribuții ale partidelor sau ale candidaților.

În primul caz, formațiunile politice au voie să transfere sume care provin din anumite surse de finanțare:

  • Cotizații ale membrilor
  • Donații
  • Venituri provenite din activități proprii
  • Subvenții de la bugetul de stat
  • Împrumuturi de la persoane fizice și juridice

În cazul candidaților, aceștia își pot finanța propria campanie din:

  • Venituri proprii
  • Donații de la persoane fizice (care nu pot depăși 660.00 de lei)
  • Împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituții de credit
  • Partidele politice își pot recupera banii dacă au obținut 3%, la alegerile locale

Legea permite ca partidele politice sau candidații independenți să-și poată recupera banii investiți în campania electorală, însă doar dacă au obținut minim 3% din totalul voturilor valabil exprimate.

Rambursarea cheltuielilor se face în termen de 90 de zile de la data alegerilor și se efectuează prin intermediul Autorității Electorale Permanente. Validarea sumelor în vederea rambursării pot fi verificate de Curtea de Conturi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
BABNII ARNCATI PE ACESTE ALEGERI ...AJUNGEAU LA PENSIONARI PENTRU CEL PUTIN 10 ZECE ANI.. DORESC SA FIU CONTRAZIS...
4
0
cind te gindesti ca vor deconta la stat, te apuca dracii! la ce candidatii au scos.....
4
0
Noi am cheltuit bani inutil pe toti prostii
3
0
Nu partidele. Noi am cheltuit, nu partidele.
3
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016