REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
11.4° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Cât câștigă un navigator și care sunt riscurile la care se supune. Video

Cât câștigă un navigator și care sunt riscurile la care se supune. Video

Deria ISLEAM 27 iunie 2024 | 00:00 5135

Constanța, orașul de la malul mării, este bine cunoscut pentru oportunitățile de a experimenta locuri de muncă inedite, printre care și cea de navigator. Poate suna tentant pentru oricine aude cât poate câștiga un căpitan sau un comandant, dar puțini știu care sunt primele etape ale acestei meserii și cât poate fi de riscantă. Categoric nu este un job pentru oricine, candidatul ideal trebuie să aibă nervi de fier, să nu sufere prea tare de dor de casă și să-și asume niște responsabilități destul de mari. Pe 26 iunie 2024 a părăsit portul militar Nava-Școală Mircea, unde studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța au făcut cu mâna apropiaților, iar timp de 40 de zile vor experimenta o călătorie inițiatică, un prim contact cu noua lor carieră pentru care s-au pregătit temeinic.

Cat castiga un navigator si care sunt riscurile la care se supune. VideoStudenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța

Cu lacrimi în ochi și mândrie în suflete, părinții și prietenii studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au fluturat batistele către Nava-școală „Mircea”, care a plecat în marșul internațional de instrucție. Ceremonia a început miercuri, 26 iunie 2024, de la ora 10:00, iar studenții au fost pe cât de emoționați, pe atât de entuziasmați să plece în prima lor călătorie de 40 de zile pe mare. Am luat și noi pulsul în rândul studenților emoționați: „Consider că plecarea în acest marș va aduce o anumită contribuție în viața mea profesională, cât și personală pentru că în urma lui voi învăța extrem de multe lucruri folositoare în carieră. Neavând persoane în familie care să activeze în domeniul militar, a fost o dorință, dar am fost mai mult împins de uniformă, mi-a plăcut uniforma. Cu siguranță am emoții, pregătit sunt poate 90%, dar consider că pe parcursul marșului voi da 100% din mine”, a spus studentul caporal Bulgaru Andrei.

Cat castiga un navigator si care sunt riscurile la care se supune. VideoStudenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța

Ce spune un comandant de vas tip tanc de gaz lichefiat

Reporterii Replica au pătruns în „spatele cortinei” și au discutat cu un comandant de vas din Constanța cu o experiență de peste 20 de ani. G.S. povestește că viața de navigator nu este ușoară, are practic în grijă toată nava și tot echipajul, iar cele mai mari responsabilități, printre care și viețile oamenilor, sunt în mâinile lui: „O zi din viața unui comandant de vas, în marș, că sunt mai multe zile... sun zilele de dinainte să ajungem în port, perioada în care suntem în port și zilele de după ce părăsim portul. În marș pot fi zile cu vreme bună sau cu vreme rea, și multe alte etape. Sunt și zilele în care traversăm strâmtori, de exemplu Gibraltar, Singapore și altele. Într-o zi normală din viața unui comandant, acesta se trezește dimineața, la maxim 7:00. Mă pregătesc, merg pe comandă și analizez ce s-a mai întâmplat pe timp de noapte, verific ruta vaporului și condițiile de vreme, apoi discut cu ofițerii și văd dacă este totul în regulă. Vorbesc cu căpitanul și văd ce are de lucru în ziua respectivă. Merg spre biroul meu și verific e-mailurile care sunt venite din port, de la Autoritatea Portuară, de la agenți, charterer etc. Citind mail-urile, analizez dacă este nevoie să rezolv ceva cu căpitanul sau cu șeful mecanic. Căpitanul raportează care sunt joburile zilei în curs, dacă sunt probleme la vapor, dacă toată lumea este sănătoasă. Șeful mecanic raportează și el dacă sunt probleme sau discutăm despre următorul port. Eu navighez pe un tanc de gaz lichefiat. Aici riscurile cele mai mari includ creșterea presiunii de gaz în tanc și eliminarea gazului în atmosferă, iscându-se astfel, un posibil incendiu.”

Cat castiga un navigator si care sunt riscurile la care se supune. VideoComandantul navei

Începi cu funcția de cadet și dai examen pentru a deveni ofițer

Primul pas este să-și ia inima în dinți și să plece pe mare, să-și ducă la bun sfârșit cadeția. Apoi, viitorii ofițeri vor da examenul de brevet pentru a-și obține acest titlu: „Navigatorii încep de la rangul de cadeți. Perioada mea de cadeție am petrecut-o la o companie japoneză. Este perioada în care trebuie să înveți. Să te obișnuiești cu viața pe mare, că nu este o viață ușoară, este un job periculos. Programul este fix, mai ales la punte unde nu se doarme (se schimbă câte un ofițer la fiecare 4 ore). Stai pe lângă ofițerul de cart, te uiți cum face rutele de navigație, înveți să citești un weather condition (condițiile vremii). Am fost cadet 6 luni și am făcut aproape înconjurul lumii. Important este să nu stai numai pe comandă, să ieși și pe punte, să înveți ce fac și marinarii. După perioada de cadeție, dai examenul de brevet pentru a ajunge ofițer de punte. Funcția de ofițer 2 deja implică responsabilitate. Când comandantul nu este pe comandă, ofițerul o preia.”

Cat castiga un navigator si care sunt riscurile la care se supune. VideoNavă tanc de gaz lichefiat

Ce face căpitanul unui vas

Ca rang, căpitanul este chiar sub comandant și este omul de bază al acestuia. Responsabilitățile sale sunt, de asemenea, mari: „Căpitanul este cam cel mai important pentru comandant. El este șeful ofițerilor și al echipajului. El le dă de muncă, știe ce se întâmplă pe vapor și operează marfa în port. Comandantul, trecând prin toate etapele acestea, de la cadeție la ofițeri și căpitan, are mare experiență și le-a făcut la rândul lui, pe toate. Este responsabil de întreg vaporul, de viețile oamenilor și de companie în sine. El trebuie să se asigure că vaporul va ajunge în siguranță la destinație.”

Cat castiga un navigator si care sunt riscurile la care se supune. Video

Cât câștigă un cadet vs. comandantul

Începutul poate fi promițător sau mai mult simbolic când vine vorba de salariul unui cadet, însă, odată cu trecerea timpului și avansarea în grad, lucrurile se pot schimba în bine: „Salariile cadeților diferă de la companii. Există companii care nu oferă cadeților salarii, dar le dau un bun material precum un laptop. Altele poate dau un salariu minim de 200-300$. Maxim poți primi 500$. Diferă și tipul de vapor unde îți faci cadeția, unele plătesc mai puțin, altele mai mult. Comandantul poate ajunge undeva la 25.000-30.000$ pe lună.” spune G.S.

Riscurile meseriei

Deși bănoasă, meseria de navigator nu este lipsită de riscuri. Poate riscurile acesteia sunt unele dintre cele mai mari când vine vorba despre o meserie. Aici vorbim despre posibile accidente, coliziuni cu alte nave, îmbolnăviri și chiar decese, în mijlocul oceanelor, unde orice ajutor poate veni foarte greu: „Cele mai mari riscuri ale meseriei sunt, evident, îmbolnăvirile, accidentele și decesele. Căpitanul și comandantul sunt „doctorii vaporului”. Ei au cursuri obligatorii de first aid, medical firt aid și trauma first aid. Dacă se întâmplă ceva, chiar dacă este chemat SMURD-ul, oricât de aproape ai fi de ei, tot durează mult să ajungă la vapor să salveze pe cineva. Alte pericole sunt cele legate de vapor, accidentele. Cele mai des întâlnite accidente sunt în strâmtori sau aproape de port, unde navele trec foarte aproape una de alta și se pot întâmpla coliziuni care se pot solda cu scufundarea vaporului. În America se acordă multă atenție poluării. Tancurile petroliere de exemplu, dacă fac coliziune cu un alt vapor și se sparg, se poluează marea. Pentru astfel de incidente, persoanele găsite vinovate pot face și închisoare, în cel mai negru scenariu.”

Nici când vine vorba de timpul petrecut în mijlocul oceanului, departe de familie și prieteni, situația nu este roz: „Eu navigez de la 20 de ani și m-am obișnuit cu viața asta. Nu este ușor, nu ai control asupra vieții de acasă. Nu poți interacționa fizic cu cei dragi. Dacă familia nu te susține, e dificil. Cel mai ușor în meseria asta este să fii singur, fără copii sau partener”, declară navigatorul constănțean.

Video 1:

Echipajul se mai și distrează, când timpul permite acest lux

Nu sunt petrecerile cu care sunt obișnuiți acasă, dar se pot distra și pe vas: „În fiecare sâmbătă, dacă vaporul nu este în port, facem petreceri. Avem sală de forță dotată cu tot ce trebuie, jucăm ping-pong, avem piscină. La compania mea avem tot timpul wi-fi, dar sunt companii și vapoare care nu au, care dau cu porția, sau unde merge foarte prost. Toată lumea beneficiază de internet, primim cu toții aceeași mâncare“, ne povestește G. N., comandant de vas în vârstă de 40 de ani.

Video 2:

Așadar, deși de la un anumit nivel și după o oarecare experiență în domeniu, satisfacția materială a navigatorilor este mare, însă este în raport direct proporțional cu munca și riscurile la care se supun.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515