REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.5° ConstanÈ›a Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
21.5° ConstanÈ›a MarÈ›i, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Cât de bun este sucul de roșii pentru organism?

Cât de bun este sucul de roșii pentru organism?

A.F. 31 ianuarie 2024 | 00:00 894

Sucul de roÈ™ii este considerat un produs valoros, ce oferă numeroase beneficii pentru sănătate. CondiÈ›ia esenÈ›ială este să fie consumat cu moderaÈ›ie. Există È™i câteva categorii de persoane care, pe fondul problemelor de sănătate diagnosticate, ar trebui să fie precaute cu sucul de roÈ™ii sau chiar să îl evite. Recomandarea este ca atunci când se doreÈ™te introducerea în dietă a acestui produs să fie vorba despre suc natural, fără adaos de zahăr, sare sau alÈ›i aditivi alimentari. 

Cat de bun este sucul de rosii pentru organism?

Valori nutriÈ›ionale ale sucului de roÈ™ii 

Sucul de roÈ™ii reprezintă o sursă excelentă de vitamine È™i minerale, având un profil nutriÈ›ional bogat È™i variat. O cană de suc de roÈ™ii, adică aproximativ 240 de ml conÈ›ine: vitaminele A, C, K, tiamină sau vitamina B1, niacină sau vitamina B3, piridoxină sau vitamina B6, folat sau vitamina B9, dar È™i magneziu, potasiu, cupru, mangan. Această cantitate de suc are 2 grame de proteine, 2 grame de fibre È™i doar 41 de calorii.  

Cu alte cuvinte, o cană din acest produs are capacitatea de a acoperi necesarul zilnic de vitamina C È™i reprezintă, totodată, o sursă importantă de vitamina A, esenÈ›ială pentru o vedere sănătoasă È™i pentru menÈ›inerea È›esuturilor în parametri optimi de funcÈ›ionare. Carotenoizii din sucul de roÈ™ii acÈ›ionează ca antioxidanÈ›i puternici, cu rol de protecÈ›ie a celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Magneziul È™i potasiul sunt minerale fără de care nu putem vorbi de sănătatea inimii, în timp ce grupul de vitamine B răspunde de cele mai importante funcÈ›ii la nivelul organismului. (1) 
Beneficiile sucului de roÈ™ii pentru organism 

Efect antioxidant puternic 

Licopenul, un pigment vegetal carotenoid, prezent în sucul de roÈ™ii, este recunoscut de întreaga comunitate medicală pentru proprietățile sale antioxidante. Acest compus ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, prevenind astfel stresul oxidativ È™i protejând celulele împotriva daunelor cauzate de aceÈ™tia. 

AlÈ›i antioxidanÈ›i puternici pentru organism, care se găsesc în sucul de roÈ™ii, sunt vitamina C È™i beta-carotenul. 
Reducerea riscului de apariÈ›ie a bolilor cardiovasculare 

Licopenul È™i betacarotenii din sucul de roÈ™ii pot ajuta la controlul hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei È™i la prevenirea aterosclerozei. Studiile realizate până în prezent au scos în evidență faptul că un consum moderat de suc de roÈ™ii poate reduce nivelul colesterolului "rău" LDL È™i are toate È™ansele să determine o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. De asemenea, consumul de suc de roÈ™ii a fost asociat cu o îmbunătățire semnificativă a circulaÈ›iei sângelui. 

ProtecÈ›ie împotriva anumitor tipuri de cancer 

Licopenul din sucul de roÈ™ii È™i alÈ›i nutrienÈ›i esenÈ›iali din acest produs, datorită acÈ›iunilor lor puternice antioxidante, au efecte dovedite anticancerigene. Mai multe studii au relevat că acest produs poate inhiba creÈ™terea celulelor canceroase de prostată È™i chiar a indus apoptoza sau moartea celulelor canceroase. În alte cercetări s-a constatat că sucul de roÈ™ii are efecte împotriva cancerului de piele.  

Până la analize amănunÈ›ite pe oameni, rezultatele sunt considerate încurajatoare. Chiar È™i aÈ™a, se recomandă un consum moderat. (1), (2) 

ContraindicaÈ›ii È™i atenÈ›ionări legate de consumul sucului de roÈ™ii 

Sucul de roÈ™ii din comerÈ› are, în general, un conÈ›inut ridicat de sare, ceea ce poate avea efecte nocive asupra celor cu boli cronice. Consumul excesiv de sare poate induce balonarea È™i retenÈ›ia de apă È™i poate creÈ™te tensiunea arterială. Aceste elemente sunt dăunătoare pentru persoanele cu afecÈ›iuni cardiovasculare sau hipertensiune arterială. 
Față de fructul roÈ™ie, sucul conÈ›ine mai puÈ›ine fibre. TotuÈ™i, aportul de fibre al sucului de roÈ™ii este mai mare decât cel asociat sucului de mere sau de portocale. 

Unele băuturi pe bază de suc de roÈ™ii din comerÈ› au È™i alte legume sau fructe adăugate, ceea ce poate creÈ™te aportul de zahăr È™i carbohidraÈ›i. 

Aciditatea crescută a sucului de roÈ™ii poate afecta neplăcut orice persoană care se confruntă cu reflux gastroesofagian. Consumul de suc de roÈ™ii poate înrăutăți simptomele. Și pentru cei cu sindrom de colon iritabil, sucul de roÈ™ii, în cantitate mare, pe stomacul gol, poate agrava manifestările neplăcute. 

Printre cele mai frecvent raportate reacÈ›ii adverse ale consumului de suc de roÈ™ii se află greaÈ›a, reacÈ›ii alergice cum ar fi erupÈ›ii cutanate È™i disfuncÈ›ie hepatică. De aceea, este întotdeauna recomandat să existe recomandare din partea unui specialist înainte de a introduce sucul de roÈ™ii în dietă, mai ales în cazul în care există afecÈ›iuni diagnosticate sau tratamente medicale în desfășurare. La primele simptome adverse ale consumului de suc de roÈ™ii, trebuie oprită administrarea È™i este necesar sprijinul medical. (1), (2) 

Sucul de roÈ™ii este o băutură cu un aport bogat de vitamine È™i minerale, care oferă organismului nutrienÈ›ii esenÈ›iali unei bune funcÈ›ionări. În funcÈ›ie de starea generală de sănătate, înainte de a consuma regulat suc de roÈ™ii, mergi la medic È™i respectă indicaÈ›iile specialistului! 
  
Surse de informare: 
1. Is Tomato Juice Good for You? Benefits and Downsides - https://www.healthline.com/nutrition/tomato-juice
2. Is Drinking Tomato Juice Good for You? -https://www.medicinenet.com/is_drinking_tomato_juice_good_for_you/article.htm
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513