REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Vin., 19 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6795
27.4° Constanța Vineri, 19 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6795
 

Cât de greu este să obții în România fonduri europene!

Cât de greu este să obții în România fonduri europene!

Mariana BUDA 29 ianuarie 2024 | 00:00 1367

Accesarea fondurilor europene un vis frumos, greu de împlinit! Fie că vorbim despre instituții, primării, persoane juridice sau fizice,  fondurile europene înseamnă o mană cerească. Însă, doar cei care se implică în proiecte cu bani europeni știu cât de greu este să-i obții. O afaceristă din Constanța ne-a povestit experiența ei în lungul drum spre... fondurile europene. În februarie, va deschide o afacere pe care a pus-o la punct doar cu fondurile europene.

Cat de greu este sa obtii in Romania fonduri europene!fonduri europene

Margareta Dinu, din Constanța, este unul dintre acei români care își vede visul împlinit. Nu a fost ușor să pună bazele unei afaceri de succes, însă grație fondurilor europene s-a dezvoltat și a ajuns să facă cele mai dulce prăjituri și ne ajută cu detalii din propria-i experiență legate de accesarea fondurilor europene.

Cat de greu este sa obtii in Romania fonduri europene!

„Am fost departe de casă împreună cu soțul meu, în Anglia timp de 7 ani. Ne-am întors în țară în a doua jumătate a anului  trecut după ce proiectul nostru a fost aprobat. Amândoi suntem ialomițeni, dar am ales Constanța văzând aici un potențial mare pentru afacerea noastră. Am ales patiserie-cofetărie, deoarece a fost parte din mine mult timp, dar fără experiență nu aș fi ales să fac acest pas. Am avut încredere în tot ceea ce am învățat în anii de lucru în cofetării românești din Anglia.

Cat de greu este sa obtii in Romania fonduri europene!

Am fost prezenți la un eveniment unde un coleg al soțului ne-a sugerat să facem acest pas. El deja obținuse fonduri într-un alt domeniu. Am considerat de interes, dar la acea perioadă timpul nu ne-a permis să aprofundăm oportunitatea. Ne oferise detaliile firmei de la Cluj cu care a colaborat, firmă pe care am contactat-o luni mai târziu“, povestește Margareta, cu mândrie datorită sacrificiilor făcute.

Cat de greu este sa obtii in Romania fonduri europene!

Trebuie avută mare grijă atunci când ne alegem firma de consultanță

Margareta declară că ajută enorm să mergem printr-o recomandare, altfel nu crede că ar fi făcut pasul. „Am semnat cu o firmă din Cluj un contract pe 3 ani, perioadă în care aceasta urma să ne ghideze pas cu pas până la accesarea proiectului și implementarea lui. În cazul nostru la început de drum, aveam posibilitatea să aplicăm în cadrul proiectelor start-up nation pentru firmele nou înființate. Deci, prima condiție a fost ca noi să ne deschidem o firmă, ceea ce am și făcut. Aveam nevoie ca noua firmă să aibă un administrator și un asociat unic, nici unul din ei să mai fi fost implicați într-o altă firmă cu aceste funcții. A fost esențial să cunoaștem obiectul principal de activitate, deoarece codul CAEN trebuia specificat. Dar a fost nevoie de o contribuție personală de 30% dovedind finanțatorilor că suntem serioși, implicați și dorim cu adevărat să reușim de acord cu planul de afaceri.

Legat de comisioane, pentru a demara lucrarea a fost nevoie să plătim prima tranșă de 7400 lei din cele trei de achitat pe parcursul derulării contractului. În momentul în care proiectul nu ar fi fost aprobat, banii urmau a fi înapoiați. Aceste trei tranșe se plătesc în funcție de rapiditatea cu care derulează totul, bani de care trebuie să ne asigurăm că dispunem. În momentul în care proiectul a fost aprobat, a mai fost o taxă de achitat în valoare de 2000 euro un procentaj din suma pe care am accesat-o“, ne mărturisește ea.

Cat de greu este sa obtii in Romania fonduri europene!

Ce se întâmplă după aprobare și ce clauze aveți?

„Din acel moment, avem 1 an de zile pentru implementare. Este un termen limită, termen în care tot ceea ce ai pus în planul de afaceri trebuie materializat, firma să aibă activitate. Există 7 bănci partenere la fond, fiecare cu regulamentul și taxele ei. Se plătesc taxe de analiză, dobânzi la banii finanțați, deoarece banii nu ne sunt virați direct. Aceștia ne sunt temporar împrumutați de bancă în numele IMM ului contra unei dobânzi lunare de 1500 lei din momentul în care banii intră în cont până la investirea lor în cele necesare. Numai după ce se termină cu toate achizițiile și se face decontul către fond, atunci se încheie și nu se mai percep comisioane de către bancă. Trebuie luat în calcul că, până la obținerea de fonduri, este o perioadă de cel puțin un an, perioadă în care prețurile cresc, iar banii finanțați nu mai acoperă ceea ce menționasem în planul de afaceri, iar nevoia de a veni cu bani de acasă crește enorm. În realitate, în cazul nostru, am adus un procent mai mare decât cel finanțat. Noi am aplicat în septembrie 2022, iar în aprilie 2023 am avut acceptul. Iar din acel moment, avem un an la dispoziție pentru implementarea lui.

Sunt câteva condiții: timp de trei ani trebuie avută activitate, iar falimentul nu este o opțiune, perioadă în care firma va fi monitorizată. La semnarea contractului, ne-am luat angajamentul că avem 2 angajați pe toată această perioadă“, ne-a povestit detaliat Margareta.

Cat de greu este sa obtii in Romania fonduri europene!

Cât de dificil este tot procesul, experiența cu băncile?

Afacerista spune că lucrurile nu sunt ușoare nici la capitolul bănci: „E foarte greu, ai nevoie de nervi de oțel, trebuie să fii pregătit să te confrunți cu tot felul de oameni care profită de astfel de proiecte, mă refer la firmele mari care cunosc perioadele de aprobare a acestor proiecte, iar prețurile cresc peste noapte cu adaosuri extraordinar de mari, față de cele pe care tu le-ai menționat în proiect la momentul aplicării. Nu se acceptă în proiect decât utilaje noi, numai de la anumite firme aprobate de ei, iar dacă costurile acestora a crescut, atunci este nevoie să acoperi din propriul buzunar.

Iar experiența cu băncile a fost una neplăcută și dezamăgitoare. Din cele 7 implicate, numai una singură, banca BCR cunoaște cu adevărat despre aceste proiecte și are angajați calificați care te pot ajuta cu adevărat. Restul, nu știu și nu au habar, aflându-se în funcții înalte, căutând doar să pună bețe-n roate“, spune aceasta, dezamăgită.

„Dar nu regret nimic! Pentru orice lucru bun în viață trebuie să fii pregătit să sacrifici. În felul acesta dobândești perseverență și devii conștient că nimic nu se întâmplă peste noapte“, încheie aceasta plină de entuziasm, așteptând cu nerăbdare să își deschidă activitatea în luna februarie anul acesta, în zona Trocadero.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Presa noastră cea vitează! Are-n viaţă mare rost. Este câinele de pază! Care latră... Contra Cost!!!!
0
0
Puțină reclama la mac. h.i. d.o.i
2
0
În r*mânia ești pierdut in birocrație și corupție în tot ce vrei să investești Rechinii îți pun piedică ei trebuie să conducă tot Șpaga e la mai toate instituțiile fără ea te învârți in loc
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712