REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Cât de mult s-au ieftinit, sau nu, produsele de bază la raft, la Constanța?!

Cât de mult s-au ieftinit, sau nu, produsele de bază la raft, la Constanța?!

Victor ROTARU 3 august 2023 | 00:00 1987

Încă din primele săptămâni de la investirea în funcția de prim-ministru, Marcel Ciolacu a venit cu propunerea de a plafona prețurile la alimentele de bază. De la 1 august, Ordonanța de Urgență a intrat în vigoare, și astfel avem 14 produse de bază care vor avea o limită a adaosului comercial de cel mult 20%. Ieftiniri sunt, însă nu substanțiale, de altfel unele magazinele au ajuns să reducă din prețuri doar la produsele din gama proprie sau nici măcar. 

Cat de mult s-au ieftinit, sau nu, produsele de baza la raft, la Constanta?!

De la 1 august s-au ieftinit 14 categorii de alimente de bază, după ce Guvernul a limitat prin Ordonanță de Urgență adaosul comercial aplicat de retaileri. Unii comercianți au pus în aplicare regula de mai multe zile, alții nici măcar atât. Dacă ne uităm fugitiv prin market-uri, „marea ieftinire” nu este așa de sesizabilă, unii retaileri au decis să scoată în evidență faptul că prețurile au fost reduse, aplicând culori diferite pentru produsele la care s-a aplicat reducere.

Cat de mult s-au ieftinit, sau nu, produsele de baza la raft, la Constanta?!

Brânza telemea s-a ieftinit cu 20%

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență 14 categorii de alimente de bază vor avea o limită a adaosului comercial de cel mult 20%. Reporterii Replica au luat la rând mai multe super-market-uri pentru a observa cum se prezintă prețurile după această ieftinire anunțată cu surle și trâmbițe. La Auchan, 1 kg de făină albă s-a ieftinit cu 18%, de la 4,8 lei la 3,9 lei, un kg de mălai s-a ieftinit de la 6 lei la 4,9 lei, un litru de ulei de floarea soarelui s-a ieftinit cu 16%, fiind în prezent 9,9 lei, iar un kg de zahăr s-a ieftinit cu 15%, prețul de acum fiind de 5,5 lei. Cea mai mare ieftinire este la brânza telemea, o ieftinire cu 20%, de le 52,3 de lei la 41,72 de lei. Un cofrai de 10 ouă s-a ieftinit cu 12%, prețul de acum fiind de 10,9 lei. Laptele, iaurtul, pâine și spinările cu aripi de pui s-au ieftinit cu un procent situat între 10 și 11%. 

Cat de mult s-au ieftinit, sau nu, produsele de baza la raft, la Constanta?!

La un alt magazin destul de răspândit prin țara, dar și prin Constanța, prețurile au scăzut încă de săptămâna trecută. La Profi, produsele care s-au ieftinit culoarea prețului diferită pentru a atrage atenția clientului. Astfel, un kg de făină pornește de la 3,29 lei, iar unul de mălai de la 2,39 lei. Un kg de zahăr costă 5,49 lei, un litru de lapte costă 4,99 lei. Un kg de pui pornește de la 13,49 lei, iar prețul unui cofrag de ouă pornește de la 10,49 lei. 

Cat de mult s-au ieftinit, sau nu, produsele de baza la raft, la Constanta?!

La Mega Image, eticheta produselor la care se aplică adaosul limitat nu iese la fel de mult în evidență, în schimb, și aici s-au aplicat plafonările de prețuri. Prețul unui kg de făină pornește de la 3,62 lei, iar cel de mălai de la 4,29 lei. Un litru de lapte pornește de la 3,92 de lei, iar prețul unei franzele pornește de la 1,56 de lei.  

Cat de mult s-au ieftinit, sau nu, produsele de baza la raft, la Constanta?!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa schimbam în aur fraților ca de p s d p n l se tot rotesc sa dam șansă uni om tânăr și primari la fel tineri nu sătui de pensie
0
0
Marfurile,produsele si altele nu se ieftinesc. Ele sunt ieftinite sau scumpite de cineva. Acel cineva o face nu dupa regulile economiei de piata capitaliste,ci dupa niste decizii care au la baza interese personale si de grup,cu sprijin politic . Populimea docila da din cap aprobator mereu,pentru ca e puturoasa si nu citeste ,nu se informeaza de unde trebuie si se lasa in plata dracului,caci Domnul nu vrea asa ceva. Jigodiile scumpesc pana la cer,apoi dau inapoi un part ca sa scumpeasca pe urma si mai mult,totul in cor de voci gajaite de trai nedemn pe spatele poporului. Populimea rabda si bea,haleste mici scumpi,sa scarpina si sa vaieta,apoi din nou la culcare,fiind lenesa si sa viseze.
0
0
De acord cu tine dar de ce AUR? AUR n-are nimic coerent în afară de violență și denigrare. Auzisem ca vor sa construiască insule artificiale pe Marea Neagra la fel ca în Dubai. Sunt condițiile climatice similare? Cât de multă minte trebuie să ai lipsă? Mai degrabă USR, ca alternativa. Ca de PSD și PNL ne-am lămurit
1
0
Vad ca partidul meu isi bate joc de mine ca cetatean, nu vad ieftinire, nu vad promisiuni realizate, de 3 ani am saracit si nu vad decat sclavi fara coloana ai UE la conducerea guvernului. Este timpul sa votez AUR, nu o sa fie mai bine, astia o sa va strice combinatiile si o sa va creeze probleme dar macar ma razbun pentru bataia de joc la care ma supuneti.
7
0
Nu mai puneți botu'. Nu se va ieftini nimic. Sau nu în maniera în care sa putem spune: da, se simte bine
3
1
Intrati si la Alfa Beta, nu s-a ieftinit nimic, ba, din contra, s-au scumpit majoritatea alimentelor. Pe vazutelea va rog !
6
0
Odata ce buticarii s-au obisnuit cu profituri grase p****i ar fi da renunte la gâsca care face oua de aur.Acesti geambași impreuna cu intermediarii lor castiga mai mult decât cel care muncește pamantul sau crescatorul de pasari și animale.Daca producatorul va avea unde să-și desfaca rodul muncii sale preturile vor fi corecte.Producatorii de rosii din com Matca vand samsarilor marfa cu 50 bani kg. Cererea si oferta nu actioneaza pe piata noastra deoarece samsarii dirijeaza cantitățile ce se scot pe piata astfel pot mentine pretul mare
5
0
nu s-au ieftinit, s-au scumpit, nci macar nu au ramas pe loc. exemplu: la fiecare sortiment de paine au adaugat cate 20 de bani.
7
0
e simplu, nu va mai votam, nu o sa mai vedeti voturi, nici psd nici pnl nimeni care ati mai fost degeaba pe acolo, o sa votam altii noi, mai rau nu se poate
7
0
Abureli in precampanie....tot ce se face este pentru amagirea electoratului. Ieftiniri de 5-10 bani la produsele ...de 2 bani. Si uite asa monstruoasa coalitie a legiferat selectia clientelei pe criterii progresiste. Da, stiu...nu vor recunoaste niciodata asta. Votantii pesedepenele vor cauta painea de 1,15-1,5 lei care e vai mama ei,branza de 18-20 lei care numai branza nu e...si uite asa...le-am tras-o. Asa cred ei...dar or sa o simta bine...la anu'...depinde cum va fi iarna/
10
0
Și acum vor să mărească TVA ul ..ce escroci
11
0
vrajeala pesedista . Nu s-a micsorat nici un pret ba chiar s-au marit .
14
0
Erau mai ieftine inainte,le au umflat pretul inainte ca sa ramana tot in castig mai mare La supeco branza avea acelas pret,mincini ca a scazut cu 20%
16
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677