REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cât plătesc studenții pentru chirie în noul an universitar?!

Cât plătesc studenții pentru chirie în noul an universitar?!

Ana Maria LIPAN 26 august 2023 | 00:00 1914

Vara este punctul de a se termina, mai este puÈ›in È™i încep cursurile universitare, astfel că piaÈ›a imobiliară din ConstanÈ›a este luată cu asalt de anunÈ›uri de apartamente scoase la închiriat sau de studenÈ›i care îÈ™i caută chirii. Tinerii din afara judeÈ›ului, care doresc să îÈ™i continue studiile în cadrul universităților din ConstanÈ›a, au început deja să îÈ›i caute cazare pentru anul universitar ce bate la ușă. MulÈ›i proprietari de apartamente au sesizat oportunitatea È™i au pus la dispoziÈ›ie imobilele, contra unor sume ce i-ar speria pe mulÈ›i. LocuinÈ›ele pot fi ocupate, în majoritatea cazurilor, doar până la începutul sezonului estival, iar deÈ›inătorii se feresc de multe ori să dezvăluie preÈ›urile publicului larg. Cert este că toate "ofertele" propuse de aceÈ™tia depășesc 300 de euro pe lună. Nici taxele pentru căminele de la UOC, nu au stat pe loc, majorându-se considerabil în ultimul an. 

Cat platesc studentii pentru chirie in noul an universitar?!

StudenÈ›ii sau tinerii care îÈ™i caută chirii în această perioadă a anului trebuie să scoată câteva sute de euro bune din buzunar pentru a obÈ›ine apartamentul dorit. AflaÈ›i la început de drum, confruntându-se cu un mediu nou È™i provocările specifice primului an de studenÈ›ie, tinerii au nevoie de confortul unei locuinÈ›e È™i tot sprijinul pe care îl pot primi. În acest context, un factor care îi face pe mulÈ›i să îÈ™i regândească opÈ›iunile este reprezentat de costurile exorbitante de cazare. Dacă la nivel naÈ›ional se vorbeÈ™te despre o prăbuÈ™ire a pieÈ›ei imobiliare, la ConstanÈ›a nu există astfel de probleme, fiind singurul judeÈ› unde nu au fost înregistrate scăderi ale numărului de vânzări. 

Cat platesc studentii pentru chirie in noul an universitar?!

Acest lucru se reflectă È™i în tarifele percepute de proprietarii de apartamente pentru chirii. Pe perioada anului È™colar, un tânăr care vrea să se mute într-un apartament cu două camere din municipiu, va trebui să achite lunar o sumă ce variază între 320 de euro È™i 550 de euro lunar. De cele mai multe ori proprietarii solicită È™i plata unei luni de garanÈ›ie. ExcepÈ›ie nu fac nici apartamentele din zona Mamaia, Mamaia Nord, pustiită în extrasezon. Chiar È™i o garsonieră, poate ajunge chiar È™i la 260 de euro lunar.

Cat platesc studentii pentru chirie in noul an universitar?!

De cele mai multe ori, odată cu începerea sezonului, contractul se încheie, urmând ca imobilele să fie puse la dispoziÈ›ia turiÈ™tilor, în speranÈ›a că vor genera venituri mai mari pentru proprietari. Pentru o singură cameră, în cadrul unei vile turistice, studenÈ›ii, care în majoritatea cazurilor sunt dependenÈ›i financiar È™i mizează pe ajutorul părinÈ›ilor, împovăraÈ›i deja cu alte cheltuieli, trebuie să achite chiar È™i 1300 de lei, precum specifică un anunÈ› aferent unei case din zona Delfinariu. Această opÈ›iune este de multe ori mai atractivă pentru cei care îÈ™i caută cazare, preÈ›ul utilităților fiind inclus în cel al chiriei. Asemenea „oferte” sunt distribuite zilnic pe grupurile de pe site-urile de socializare, unde, de multe ori, preÈ›ul este dezvăluit doar în privat celui interesat. 

Cat platesc studentii pentru chirie in noul an universitar?!

Și prețurile de la căminele studențești au crescut

Și taxa pentru studenÈ›ii care stau în cele 4 cămine de la Universitatea Ovidius din ConstanÈ›a a crescut. Dacă pe lună, în 2022, aceasta era de 280 de lei pentru un student la cu taxă È™i 165 de lei pentru cei la fără taxă, în anul universitar 2023-2024, preÈ›urile s-au majorat la 250 de lei, 350 de lei pe loc. 

Cat platesc studentii pentru chirie in noul an universitar?!

CondiÈ›ia de-a putea fi cazat în căminul studenÈ›esc de la UOC este ca persoanele interesate să aibă domiciliul situat la o distanță mai mare de 40 de km. de municipiul ConstanÈ›a, altfel, vor fi eliminate din procesul de înscriere pentru obÈ›inerea unui loc de cazare. De exemplu, următoarele localități nu corespund distanÈ›ei necesare menÈ›ionate mai sus, de aceea, viitorii studenÈ›i care au aÈ™teptări la un loc din căminul studenÈ›esc nu trebuie să fie din: Agigea, Amzacea, Castelu, Ciocârlia, Corbu, Eforie , Lumina, Lazu, Murfatlar, Nazarcea, Năvodari, Neptun, Nisipari, Pecineaga, Valea Dacilor, Valu lui Traian È™.a.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in invatamintul superior erau examene de admitere, erau si repartitii pe locuri calculate, erau si burse. dar repet, erau examene. impozitarea corespunzatoare a celei de a doua casa, ar rezolva problema. sa nu uitam ca aceste n case sint facute pe banii negri, furati. dar cum serviciile platite de noi vegheaza la bunastarea proprie, cind sa mai munceasca ptr stat. chiar e greu de adunat informatii?
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510