REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Cât plătim, pe zi, pentru hrana unui deținut de la Penitenciarul Poarta Albă?

Cât plătim, pe zi, pentru hrana unui deținut de la Penitenciarul Poarta Albă?

Ana Maria LIPAN 12 septembrie 2023 | 00:00 3651

În ultimii ani s-a discutat în numeroase ocazii despre hrana pe care deÈ›inuÈ›ii din Penitenciarele din România o primesc. De-a lungul timpului au existat mai multe nemulÈ›umiri cu privire la privilegiile de care se bucură puÈ™căriaÈ™ii, dar È™i critici la adresa bugetului care este alocat pentru hrana acestora, comparativ cu fondurile destinate meselor din spitale È™i învățământ. Iată câÈ›i bani se cheltuiesc de fapt pentru alimentele consumate de deÈ›inuÈ›ii de la Penitenciarul Poarta Albă!

Cat platim, pe zi, pentru hrana unui detinut de la Penitenciarul Poarta Alba?

De-a lungul timpului au avut loc numeroase discuÈ›ii pe tema meselor pe care deÈ›inuÈ›ii din Penitenciarele din România le primesc.

Cat platim, pe zi, pentru hrana unui detinut de la Penitenciarul Poarta Alba?

În timp ce unii au adus critici la adresa regimului alimentar neadecvat din închisori, alÈ›ii È™i-au prezentat nemulÈ›umirile cu privire la banii cheltuiÈ›i de stat pentru întreÈ›inerea cetățenilor încarceraÈ›i.

Cat platim, pe zi, pentru hrana unui detinut de la Penitenciarul Poarta Alba?

Mai multe analize comparative au avut loc, punându-se în balanță bugetul alocat pentru masa persoanelor condamnate la închisoare È™i fondurile dedicate programelor precum „Masa Caldă” pentru elevi. 

Cat platim, pe zi, pentru hrana unui detinut de la Penitenciarul Poarta Alba?

Dacă statisticile realizate în anii anteriori  relevau faptul că statul alocă peste 200 de lei zilnic unui deÈ›inut, realitatea este că o mare parte din aceÈ™ti bani acoperă doar salariile angajaÈ›ilor penitenciarelor.

Cat platim, pe zi, pentru hrana unui detinut de la Penitenciarul Poarta Alba?

Potrivit datelor furnizate de Penitenciarul Poarta Albă, la solicitarea ziarului Replica, norma acordată unei persoane condamnate la pedeapsa închisorii ori la detenÈ›iune pe viață, precum È™i celor față de care s-a dispus o măsură educativă privativă de liberate, variază de la 5,20 de lei până la 7,60 de lei. 

Ce buget îi este alocat unui deÈ›inut!

Încadrarea se realizează conform Ordinului Nr. 254/C/2023, din 14 februarie 2023, privind aprobarea valorilor financiare actualizate ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate. Norma pentru bolnavi È™i gravide porneÈ™te de la 5,99 de lei, exclusiv TVA, È™i poate ajunge până la 8,84 de lei.

Cat platim, pe zi, pentru hrana unui detinut de la Penitenciarul Poarta Alba?

Pentru persoanele minore reÈ›inute sunt alocate sume cuprinse în intervalul 7,39 de lei – 9,82 de lei. La aceste sume se adaugă diverse suplimente precum cel specific zilelor festive, în valoare de 2,96-3,11 lei, sau cel acordat deÈ›inuÈ›ilor care prestează muncă grea, care primesc 1,01 lei- 1,10 lei pentru hrană rece È™i 2.00 lei- 3,41 pentru hrană caldă. 

Cat platim, pe zi, pentru hrana unui detinut de la Penitenciarul Poarta Alba?

La Penitenciarul ConstanÈ›a – Poarta Albă, de la începutul anului 2023, până la data de 1 septembrie au fost încarcerate un număr de 387 de persoane, față de 450 de persoane încarcerate în tot anul 2022. Media de vârstă a acestora este de 37 de ani la momentul actual. Vorbim deci despre persoane adulte, care sunt hrănite cu nici 10 lei pe zi, pentru trei mese... în condiÈ›iile în care ultimii ani au fost marcaÈ›i de creÈ™teri substanÈ›iale ale preÈ›urilor alimentelor. 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa îmi s**i pu la fraiere coclit,ce dorești unora sa ți se îndeplinească.Sa îți iau familia în cari ci prostul satului.
2
0
ar fi bine sa iti faca tie si sa te bage la nebuni. ca nu esti sanatos. ce vorbeste lumea si ce scrii tu
1
1
Tu ai furat cu mencinicopski? Nu fi animal! Ala a furat de a rupt. A vandut ca un animal terenurile institutului (adica ale tari, adica ale noastre ale cetatenilor). Nu ii lua apararea unui i*******r! asa ca mai bine taci ca ma faci sa cred ca esti de-al lui.
2
1
bravo. dai in p**a mea. sa moara toti infractorii
2
1
dute in gatul mati la cimitir daca nu vrei sa mananci de aia 6 lei. te am pus noi sa mergi la puscarie? omoarate daca nu vrei. dute in p**a mea de puscarias
2
3
ma idiotule sa ma pis eu in gura ta pe veata si sa vii la puscarie ca sa tio indes in c*r. daca te mai iei de cezara, o sa ma si cac in gura ta. vezi ca eu am laudato asa ca s**i p**a daca mai scrii ceva
2
1
Bravo draga, bine punctat. In sfarsit un om cu capul limpede. Nu ai muncit, nu mananci. Ca mancarea pt cei din libertate nu se da gratis ca la detinuti. E cu bani si asa ar trebui sa fie si pentru ei. Iar daca sare vreun p***t cu drepturile omului, atunci in ranpund acelui p***t ca si cei care sunt in libertate sunt oameni si atunci inseamna ca ar trebui sa aibe minim aceleasi drepturi ca si puscariasii: adica mancare gratis daca el e de acoord cu asta. Acum, hai sa vad ce mai au de zis prostii ca le-am inchis gura.
2
2
Bravo Cezara! Sa iti dau ARDEY UMPLUTI IN PASARYKA GOALA PA VEATZA CEZARA!! ASa cum iti place PA VEATZA!! ASA ar fi KOREKT?! CEZARA febletea mea!!
2
2
Mancati si voi de 6 lei pe zi sa vedeti ce meniu de lux aveti zdrentelor mancatoare de ca ca t
5
3
Nu vrea nimeni sa "distruga"cum o fac deja.Sa stea acasa ,daca mai are unde dupa ce se recupereaza prejudiciul integral , control pana la rudele de grad 3,interzicerea si rudelor de grad 1 sa mai faca afaceri 15 ani si sa participe in sistemul electoral,partide politice,organizatii non-guv.15 ani.
6
3
Si n-are voie mazariche sa guste si el o icra mai neagra, mai railor??
1
2
Statul roman - prin reprezentantii sai - face lucruri mult mai rele decat unii dintre detinuti! Si nimeni nu pateste nimic...
6
1
Nu toti cei care se afla in detentie, o merita. Pana si in media s-au aratat cazuri in care oameni valorosi,nevinovati ,au murit din cauza detentiei >Dr. Mencinicopski, un judecator si multi altii. Sistemul penitenciar nu reeduca,ci distruge pe cei nevinovati,iar cei cu structura de infractori ,devin si mai rai. Cu banii da,ar fi bine sa existe o forma prin care detinutii sa aiba de munca ,ceva util din care sa se poata autointretine puscariile. Noi nu avem de lucru pentru cei liberi. Asta este tara,asa am inteles noi cu totii sa construim un capitalism si o ,,democratie'' de alt tip decat ce se scrie in manuale,un fel de oranduire manelistica automistocara. Cica e tranzitie. Catre ce,nimeni nu poate preciza sau banui,dar e tranzitie si gata,ce atatea explicatii. Nu putem avansa,asa ca ne luam de cat mananca un puscarias sau un bolnav,cei cu loc de munca fiind deseori mai flamanzi. Dupa aia dormim. Poate vin altii sa ne faca o tara buna. Noua ne e lene si frica sa o facem.
5
1
Victime ale unui sistem defect, impinsi sa faca rele fara vina lor. Cam asa reiese, aproape ca imi dadeau lacrimile la greutatile saracilor detinuti. Uitati ca unii sunt acolo ca au mierlit un fraier ca voi, ca au violat, ca au dat in cap, furat etc. Zici ca sunt acolo de mielusei, si ar trebui sa ne fie mila.
6
5
nu ar trebui nici astia, trebuie scosi la munca si din ce castiga sa-si plateasca hrana, asa ar fi normal
14
6
Platiti suma asta pentru detinutii "normali" dar cat platiti pentru tot ce mananca,au mancat si vor manca "detinutii de lux" M azare ,Porcusor?Raspunsul e simplu : Multi bani! Prea multi si nu ati recuperat prejudiciul!Nu ma intereseaza sa stea la puscarie VREAU RECUPERAREA PREJUDICIULUI!
28
2
Eu sunt gardian mai le bag un telefon , un joint , un cuțitaș și îmi scot de-o fasole așa că nu contează cu cât contribui. Mă tor rog să mai pice un Becali un din ăsta că aștia dă mai mult
6
6
Ceausescu ii trimitea la canal noi ii tinem.pe mancare si odihna
23
5
sa faci 3 mese din 6 lei la preturile de azi e ceva gresit
17
4
Cifrele sunt doar pe hârtie,realitatea este alta.
23
1
Idiotii au adus puscariasii in cartiere chipurile sa faca curat in oras.Au taiat si distrus toata vegetatia orasului la comanda sotului presedintei de asocietie.In fata blocului are presedinta banani plantati din bani furati de la locatari si imputenia din lume. De gradina ei nu s-au atins,nu intra nici dracu la ei ca au garduri cu lacate.In spatele blocului au distrus tot puscariasii la comanda de la lichelele penale ale blocului i-au dat directive agentului de la Poarta Alba.Au taiat de la radacina gard viu,trandafiri ,iasomie etc.Intr-un cuvant de cativa ani de zile fac macel la comanda.Primesc directive pentru distrugerea vegetatiei si a faunei.De unde primesc directive de distrugere a vegetatiei? De la asociatie? De la la primarie? Primaria nu a plantat niciun un pom o floare arbust de cand au taiat si distrus puscariasii vegetatia in cartiere.Puscariasii ii duci in locuri izolate de copii si civili la munci agricole,constructii ,nu la "taiat frunza la caini".Afaceri dubioase .
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510