REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.5° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
23.5° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Câtă apă ar trebui să bem pe zi în timpul lunilor de vară și de ce e important să nu exagerăm

Câtă apă ar trebui să bem pe zi în timpul lunilor de vară și de ce e important să nu exagerăm

A.F. 22 iunie 2024 | 00:00 96

Adulții sunt adesea sfătuiți să bea cel puțin 1,5 – 2 litri de apă pe zi. Cât de justificată este această recomandare și este necesar să măriți cantitatea de lichide pe care o beți vara, când este cald?

Cata apa ar trebui sa bem pe zi in timpul lunilor de vara si de ce e important sa nu exageram

La aceste întrebări a răspuns Andrey Pozdnyakov, specialist în boli infecțioase.

„Acum afirmația despre cei doi litri de apă de neînlocuit băuți în timpul zilei nu mai este o recomandare necondiționată de acțiune, trebuie să beți în funcție de nevoile organismului”, spune doctorul Pozdnyakov. Ar trebui să luați în considerare și pierderea de umiditate în organism: prin transpirație, care crește pe vreme caldă și în timpul activității fizice.

Copiii ar trebui să primească și ei lichide, dar, ca și în cazul adulților, simțul setei este amorțit, aceștia ar trebui să își monitorizeze regimul de consum.

Exces de lichide

De obicei, se vorbește despre lipsa apei, despre deshidratare. Poate exista un exces? Ce înseamnă acest lucru?

Andrey Pozdnyakov: Excesul de lichide este extrem de dăunător. Apa pură este absorbită în tractul gastrointestinal și intră în sânge, diluând compoziția electrolitică a părții lichide a sângelui – plasma. Aceasta se numește stare hipoosmolară. În plasmă, electroliții, în principal sodiul, devin „mai puțin decât în mod normal” în celule, devin în consecință „mai mult” și, conform legii fizice a osmozei, lichidul începe să intre în exces în celule, ceea ce le face să se umfle și să se umfle. Această stare este deosebit de periculoasă pentru celulele nervoase – apare umflarea creierului, care poate fi fatală.

În istoria sportului, astfel de cazuri au fost descrise în rândul alergătorilor de maraton. Cazurile ușoare ale acestor stări hiponatremice trec fără urmă, dar cu simptome neplăcute: slăbiciune, amețeli, tensiune arterială scăzută și leșin.

În cazurile severe, puteți avea probleme destul de grave.

Este corectă recomandarea de a bea în funcție de sete? Și ar trebui să bei doar apă sau o poți înlocui cu alte băuturi?
Andrey Pozdnyakov: Acum, această recomandare pentru persoanele sănătoase este recunoscută ca fiind cea mai corectă. Mecanismul de reglare a compoziției apă-electroliți a corpului nostru este foarte vechi și funcționează foarte bine, nu este nevoie să intervenim în activitatea sa.

Nu puteți înlocui complet apa, dar o puteți suplimenta. Organismul va prelua lichidul conținut acolo din orice băutură. Dar apa este cea mai potrivită pentru potolirea setei – este cea mai veche băutură din punct de vedere evolutiv și corpul nostru percepe cel mai bine apa.

Merită să creșteți cantitatea de apă pe care o beți pe zi în timpul verii?

Andrey Pozdnyakov: Dacă este cald și transpiri, pierderea de lichide crește și în acest caz trebuie să bei mai mult. Dar în unele regiuni în care vara nu este cald și creșterea consumului de lichide nu este întotdeauna necesară, potrivit actualno.com, citat de exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365