REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° ConstanÈ›a Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° ConstanÈ›a Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Câtă presiune pune noua măsură a scăderii prețurilor pe fermieri?!

Câtă presiune pune noua măsură a scăderii prețurilor pe fermieri?!

Victor ROTARU 24 iunie 2023 | 00:00 1249

Mai multe alimente de bază se vor ieftini în următoarea perioadă, noul Executiv dorind să adopte o schemă de reducere a adaosurilor comerciale pentru alimentele de bază. Prima întrebare a producătorilor a fost cât de mult vor fi afectaÈ›i, însă, potrivit promisiunilor lui Marcel Ciolacu, aceÈ™tia nu vor avea deloc de suferit, urmând a se modifica adaosul comercial pe care îl practică marii retaileri, liniÈ™tindu-i pe producători. Contactat de către reporterii de la Replica de ConstanÈ›a, Răzvan Filipescu, VicepreÈ™edintele AsociaÈ›iei Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a transmis faptul că măsura este una de bun augur, mai ales dacă nu se va pune presiune pe producători. 

Cata presiune pune noua masura a scaderii preturilor pe fermieri?!Foto cu rol ilustrativ

La începutul săptămânii a avut loc o întâlnire crucială la sediul Guvernul pentru ieftinirea alimentelor de bază. Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu reprezentanÈ›ii marilor reÈ›ele comerciale despre reducerea adaosului comercial pentru carne, ouă, pâine, lapte, fructe È™i legume. Joi, 22 iunie, prim-ministrul României a transmis faptul că s-a înÈ›eles cu marii retaileri: „AÅŸ vrea să încep cu o veste bună. Am primit deja răspunsul marilor lanÅ£uri de magazine la propunerea noastră privind schema de reducere a preÅ£urilor la alimentele de bază. Åži vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condiÅ£iile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ, ÅŸi chiar aÅŸ dori să le mulÅ£umesc pentru promptitudine ÅŸi pentru această abordare. Asta înseamnă o scădere garantată a preÅ£ului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populaÅ£iei. Åži aici ne referim foarte clar la: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume ÅŸi fructe proaspete”, a spus Marcel Ciolacu la începutul È™edinÈ›ei de Guvern. 

Cata presiune pune noua masura a scaderii preturilor pe fermieri?!Marcel Ciolacu

Sunt produse care pleacă de la producători la un preț mic, și ajung la raft la un preț de 4-5 ori mai mare

Noua măsură este privită cu ochi buni de către majoritatea populaÈ›iei, însă cei care ar avea de suferit ar fi producătorii. Premierul a liniÈ™tit fermierii români: „Vreau să subliniez foarte clar: va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului ÅŸi al mediului privat”, a mai spus Ciolacu în debutul ÅŸedinÅ£ei de guvern.

Contactat de către reporterii de la Replica de ConstanÈ›a, Răzvan Filipescu, VicepreÈ™edintele AsociaÈ›iei Producătorilor Agricoli din Dobrogea a transmis faptul că fermierii sunt È™i ei mulÈ›umiÈ›i de noua măsură, întrucât au fost cazuri în care laptele pleca cu 2 lei de la producători È™i la raft ajungea la 12 lei: „Am văzut că Marcel Ciolacu a avut deja o primă întâlnire cu marii retaileri È™i s-a ajuns la un acord de a diminua adaosul comercial. Toată asociaÈ›ia de producători a susÈ›inut să nu se afecteze producătorii. Noi asta ne dorim. Normal, nu ar trebui să afecteze producătorii. Din declaraÈ›iile lui Ciolacu, retailerii vor umbla doar la adaosul comercial, ceea ce este È™i normal. Sunt produse care pleacă de la producători la un preÈ› mic, È™i ajung la raft la un preÈ› de 4-5 ori mai mare. Ea, ca măsură, este una binevenită, dar să nu se reflecte în costul producătorului. Avem exemplul de la lapte, care de la 2 lei ajunsese 12 lei la raft È™i nu este normal ca intermediarii să vină È™i să scadă preÈ›ul la producători. Undeva, pe lanÈ›ul de distribuÈ›ie, câÈ›i intermediari sunt, este normal ca acolo să se scadă adaosul.” 

Cata presiune pune noua masura a scaderii preturilor pe fermieri?!Răzvan Filipescu

Eu îmi expun optimismul, că premierul, prin discuÈ›iile pe care le-a avut, explicând conjunctura, faptul că au scăzut preÈ›urile la producători, au scăzut preÈ›urile È™i problemele cu care se confruntă producătorii, este normal ca intermediarii să diminueze adaosul. DiferenÈ›a este mult prea mare. Cred că ar mai fi o soluÈ›ie cu scăderea TVA – ului la produsele de bază. Este o măsură care a funcÈ›ionat pe perioada guvernării lui Ponta, preÈ›urile atunci au È™i scăzut dar au crescut încasările la buget. Și evaziunea s-a redus automat în acea perioadă.” a mai adăugat Răzvan Filipescu, VicepreÈ™edintele AsociaÈ›iei Producătorilor Agricoli din Dobrogea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
producatoarea de tepe cu terenuri case si masini e cu ochi cat cepele pe noi achizitii, pacaleste unde poate cu oricerisc versata,jmechera si cu studii de 5 clase invarte prostii cu facultati pe degete are o tactica nascuta de a insela si pacali si tine feritiva prostanacilor are victime sin puscarie
0
0
Producătorii trebuiau ajutați de Stat să-și vândă singuri producția prin piețe special amenajate Producătorii din fermele cu vaci trebuiau ajutați de stat cu fonduri UE Prin asociații construiau fabrici pentru lactate și numai aveau treabă cu napolact albalact etc In market dacă vor scădea preturile cu doi lei la alimente vor pune suma asta la alte produse care sânt cumpărate de r*mâni Bere patiserie cofetărie cafea detergenți etc Marketul nu pierde romanul nu gândește în buzunar se scobește
3
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016