REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricând și la Constanța. Video

Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricând și la Constanța. Video

Andreea CONDURACHE 29 august 2023 | 00:00 5767

Doi oameni au murit, iar alți 58 au fost grav răniți, în urma exploziilor care au avut loc, sâmbătă seară, 26 august a.c., la o stație GPL, aflată în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița. Din păcate, tragedia de la Crevedia se poate repeta în orice moment tocmai din cauza amplasării acestor stații între blocuri, școli și alte construcții în care se află oameni. În municipiul Constanța, există, conform reprezentanților ISU Dobrogea, 19 stații de GPL, toate având autorizații de funcționare și alte 39 în județ. Cu toate că legea prevede că rezervoarele de gaz să fie amplasate la cel 40 de metri de locuințe, în realitate, multe stații nu respectă această distanță. Aceste stații, localizate în zone aglomerate și periculoase, reprezintă o amenințare reală pentru siguranța publică.

Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricand si la Constanta. Video

Tragedia de la Crevedia în care 2 oameni au murit, iar alți 58 se află pe patul de spital se poate repeta oricând. Motivul: nerespectarea regulilor de siguranță cu privire la funcționarea și amplasarea acestor stații. Din cauza cererii tot mai mare de carburant ieftin, cele mai multe stații s-au deschis în zonele aglomerate ale orașelor, multe dintre ele fiind construite foarte aproape de casele oamenilor. Potrivit actului normativ NP 037/99, distanţa de siguranţă dintre acestea şi clădirile învecinate diferă în funcţie de destinaţia construcţiilor. Astfel, distanţa de siguranţă poate fi şi de 20 de metri, dar şi de 50.

Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricand si la Constanta. Video

Dar oare câte stații din municipiul Constanța respectă aceste reguli? La o primă vedere... foarte puține. Conform reprezentanților ISU Dobrogea, în municipiul Constanța există 19 stații de GPL, toate având autorizație de funcționare.

Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricand si la Constanta. Video

În cartierul Poarta 6, spre exemplu, pe strada 1 Mai vechi, la intersecția cu strada Plopilor, funcționează o stație GPL, în imediata apropiere fiind construit un imobil, dar și câteva locuințe. Apoi, la câțiva kilometri, mai exact pe Șoseaua Mangaliei, în apropiere de clădiri de locuințe, există o altă stație GPL. Și în apropiere de fabrica de pâine Dobrogea, pe bulevardul Aurel Vlaicu, există o stație GPL, paralel fiind, din nou, amplasate mai multe locuințe. Nici stația Gaspeco, localizată pe bulevardul I.C. Brătianu nu se abate de la regulă, fiind poziționată într-o zonă destul de aglomerată. Ajungem și pe bulevardul Mamaia. Și aici există o stație amplasată între locuințe. Aceeași societate deține și stația din zona CET Palas.

În urmă cu un an, comisarii Gărzii de Mediu Constanța au efectuat un control la stația cu pricina, fiind aplicată și o sancțiune în valoare de 60.000 lei și o sancțiune complementară de suspendare a activității de încărcare butelii cu GPL la punctul de lucru. Şi exemple sunt multe. O altă problemă majoră este vârsta acestor instalații GPL. Unele dintre ele sunt în funcțiune de decenii și tehnologia sau materialele utilizate nu mai sunt în conformitate cu standardele moderne de siguranță. Acest lucru pune în pericol nu doar angajații stației, ci și oamenii din împrejurimi.

Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricand si la Constanta. Video

În prezent, în evidențele ISU Dobrogea există 76 de stații de distribuție carburanți, 24 fiind mixte, adică sunt prevăzute și cu schiduri pentru gaz și 52 sunt fără schid. Alte 24 de schiduri sunt independente și funcționează pe întreg teritoriul județului. Din cele 24 de schiduri independente, 15 dețin autorizație de securitate la incendiu și alte 9 nu. Se pare că ultimele controale au fost efectuate în anul 2022, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.

Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricand si la Constanta. Video

Cum trebuie amplasate stațiile GPL?!

Potrivit actului normativ NP 037/99, care se referă la proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor de distribuţie a gazelor petroliere lichefiate (GPL) utilizate drept carburant la autovehicule, trebuie să se ţină cont de cerinţele de calitate prevăzute în Legea nr. 10/1995, precum rezistenţă şi stabilitate; siguranţă în exploatare; siguranţă la foc; igienă, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului; izolaţie termică, hidrofugă şi economie de energie şi protecţie împotriva zgomotului. Totodată, recipientul se va monta pe un postament de beton, calculat pentru a asigura stabilitatea în condiţii normale de funcţionare la care se adaugă sarcini accidentale provenite din seism, proba hidraulică. Ulterior sunt mai multe obligaţii cu privire la instalaţii, supape, pompe de ventilare, recipient subteran, de stocare, sistemul electric de control cât şi altele. Totodată, distanţele de siguranţă între incinta staţiei de distribuţie GPL cu instalaţie monobloc tip skid şi construcţiile învecinate sunt de mai multe tipuri. Spre exemplu, faţă de clădirile locuibile şi birourile amplasate în cartierele de locuinţe, distanţa trebuie să fie de 40 de metri. Distanţa de siguranţă faţă de locuinţele unifamiliale amplasate în construcţii izolate este de 20 de metri, faţă de instituţiile de învăţământ trebuie să fie de 40 de metri, faţă de unităţi medicale trebuie să fie de 50 de metri etc.

Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricand si la Constanta. Video

Încărcarea buteliilor în stațiile GPL, un real pericol!

Unii cetăţeni apelează, în mod inconştient, la practici care, pe lângă faptul că sunt ilegale, pun în pericol viaţa şi integritatea lor, dar şi a vecinilor. Fenomenul este încurajat de proprietarii de staţii de distribuţie GPL, care permit încărcarea buteliilor de aragaz. Această procedură este preferată de consumatori deoarece preţul buteliei este cu jumătate mai mic decât dacă ar cumpăra-o de la un distribuitor autorizat şi, în plus, poate fi supraîncărcată. Pericolele la care se expun lucrătorii de pe platformele de alimentare, dar şi cei care aleg să îşi umple butelia în acest mod, sunt uriaşe, pornind de la "banala" explozie devastatoare, la intoxicaţii cu gaze scurse. La Constanţa, aproape toate staţiile GPL oferă astfel de servicii, mai mult sau mai puţin voalat. Cu mici insistenţe şi contra unei "suprataxe" ce variază între 3 şi 5 lei, angajaţii acestor staţii de carburanţi încarcă butelia cu până la 20 kg de produs petrolier lichefiat.

Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricand si la Constanta. Video

Doi morți și 58 de victime în urma exploziilor din Crevedia

Doi oameni au murit, iar alți 58 au fost grav răniți, în urma exploziilor care au avut loc, sâmbătă seară, 26 august a.c., la o stație GPL, aflată în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița. Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, şi şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul „Bagdasar-Arseni”), precizează reprezentanţii MAI, duminică, într-un comunicat de presă. Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).

Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricand si la Constanta. Video

Premierul Marcel Ciolacu anunță controale la toate stațiile GPL din România

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat la o zi distanță de la tragedia din Crevedia, că începând de luni, 28 august, vor fi demarate controale la toate stațiile GPL din țară, inclusiv la cele din Capitală. „Astăzi am avut o discuţie cu primarul Sectorului 5, care a dispus la nivelul primăriei şi a controlat toate staţiile de GPL de pe teritoriul Sectorului 5. Dânsul mi-a spus că sunt 11 astfel de activităţi pe terenuri proprietate privată, niciuna nu are autorizaţie de construcţie. În acest moment este normal ca la nivelul Guvernului să dispunem controale în toată ţara la aceste staţii de GPL şi să luăm măsuri, în cazul în care este un pericol pentru vieţile omeneşti”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Până la acest moment, conform reprezentanților Prefecturii Constanța, nu a fost emisă vreo dispoziție pentru controale la stațiile de carburanți și GPL, din județul Constanța.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce nu se spune adevevarul.? Explozia nu a avut la statia de incarcare auto sa in butelii mici casnice ,ci la modul cum faceau transbordarea dintre o masina in alta. Pe cine acopera?
0
0
si pe cine pui in locul lor? USR? ha, ha, ha!!! ce post ti-au promis?
2
0
da blocul ala turn de la intrare in oras la care ii faceti reclama de ce a primit autorizatie cand in intersectia respectiva sunt doua statii peco cu butelii GPL?? acolo nu e pericol? nu va intrebati? sau banulv-a inchis gura?
2
0
Romania nu are nevoie de t e r o r i s t i , pentru ca ne punem singuri b o m b e si la d e t o n a m singuri . ESTE ATAT DE CORUPTA NATIA ASTA , INCAT O AVEM IN SANGE . TOTI PRIMIM SI DAM MITA . SA-MI ZICA MIE CAREVA CA LA UN MOMENT DAT IN VIATA NU A DAT MITA . In Romania nu poti sa respiri daca nu dai , altfel nu rezolvi nimic .
5
0
Chiar m-aș bucura de vreo 2-3 explozii la Constanța, cu pagube foarte însemnate, că altfel cetățenii nu se îndeamnă să iasă în stradă și să protesteze împotriva funcționării tuturor acestor mizerii, decât dacă-și văd proprietățile și viețile puse în pericol.
7
5
Nu se poate repeta in Constanta decat in conditia de la Crevedia. Acolo se transfera marfa scoasa fara acte din rafinarie din auto-cisternele cu furaciune in auto-cisterna care avea aviz pe bune. Cu un aviz bun se fac mai multe transporturi. Pompa de transfer intre camioane era improvizata si a declansat incendiul. La Constanta statiile GPL sunt certificate pentru livrat GPL la autoturisme. Cu pompe corecte. Ce treaba are ca livreaza in butelie auto sau in butelia omului? ca daca oamenii sunt saraci nu au 100 de lei sa schimbe o butelie intreaga. Pun de 30-40 de lei. Daca ar avea bani ar schimba butelia. I-au saracit politicienii si nu au bani. Nu mai manacti kkt ca explodeaza Constanta. Acum se sare calul pe motive diferite. Brichetele cu GPL pe cand le luati la pericol?
11
3
Da numai GPL este periculos si statiile peco amplasate in apropierea blocurilor,exemplu lukoil langa scoala 16,circula cisternele pe stradutele inguste cu o viteza Rompetrol poarta 5,linga locuinte si multe altele Trebuiesc mutate inafara orasului
8
0
Constat cu fiecare zi ce trece ca evoluam in prostie si devenim tot mai dobitoci. Haite care verifica azile, haite care verifica soferii, haite in spitale, haite pe gpl-uri. Bai fratilor, aceste actiuni trebuiau facute si pana la aceste momente, institutiile de control trebuiau sa-si indeplineasca atributiile, trebuiau luate masuri anterior “dezastrelor”. Cine pe cine protejeaza!? Politicul pe sefii cu salarii babane, incompetenti, slab pregatiti, acoperitori a ilegalitatilor. VINOVATUL PRINCIPAL - toate guvernele care au acceptat camarila si mafia. Nu va acceptam scuzele, justificarile si prostia. Au suferit si sufera prea multi, mult prea multe lacrimi.
13
0
asteptam alegerile sa va dam afara
10
0
nu trebuiau constrite blocuri,case ,numai gpeleuri ,statii peco , moluri, sali de pacanele, terase ,consignatii ,sali de pariuri, siruri lungi de ...farmacii , pe la intersectii chioscuri cu covrigi, shaormarii si langa scoli tutungerii!
7
1
nu trebuiau constrite blocuri,case ,numai gpeleuri ,statii peco , moluri, sali de pacanele, terase ,consignatii ,sali de pariuri, siruri lungi de ...farmacii , pe la intersectii chioscuri cu covrigi, shaormarii si langa scoli tutungerii!
5
0
@FANI Comunismul inseamna distrugere profunda pe termen lung. Legile bine gandite sunt din perioada comunista si date tot de comunisti care nu sunt capabili de de evolutie. Tocmai de aceea nu le respecta nimeni. Iar asta cu gpl-ul langa case este tot rezultatul comunismului care a construit blocurile cat mai inghesuite sa se spioneze proletarii intre ei si sa toarne la tovarashii de la secu.
5
5
Fain de tot .Traim cu legi din perioada de distrugere a sistemului comunist . Totul trebuie distrus ,la propriu sau cu Legi bine "gandite "
4
4
Dar cea de la boema facuta unde era loc de joaca parc nu spune nimeni....cei de acolo au mai putin de 10 metri...m
14
0
Pe str Caragiale unde este alături și o stație peco oare a cui este????
12
1
De râsul curcilor legea cu patruzeci de metri distanta intre clădiri și stații peco sau gaz Aceste legi au fost făcute pentru firmele de gaz și petrol La o distanță așa mică in urma unei explozii cei care se aflâ in case sau blocuri pot fi făcuti jar mai ales dacă bate și vântul La blocuri case școli etc mai sânt și țevile de gaze Aceste bombe din cartiere cu o lege nouă ar trebui scoase la varianta orașelor la câteva sute de metri intre ele și alte clădiri În locul lor în cartiere se pot amenaja parcuri și locuri de joacă pentru copii Legea nu o dă nimeni fiindcă pierd firmele bani In r*mânia nu există legi bune pentru interesul cetățenilor La oligarhi doar banul contează nu oamenii
16
2
Sâmbăta după amiaza cei de la pompieri verificau terasele din zona Cazino Mamaia, adică dacă au instinctoare și alte gainarii. La fel ca cei de la Anaf care îi controlează pe buticuri asa și pompierii au mers sa dea amenzi de 100 lei pt lipsa stingător. r*mânia stat eșuat.
12
2
Dat pe str Caragiale unde este alături și o stație peco????,
11
2
Pai statia din prima poza a cui o fi oare :))),a lui GELU TULEA, OM POLITIC,care ce sa vezi sa umplut de bani din contractele cu statul, deci despre ce vorbim
17
0
Astia de la iscir au bagat capul la fund cand ei trebuie sa controleze bombele astea. Fratia nedelcu si coicea isi tine aroganta si burtile ascunse pana trece valul sau nu e nimic de castigat in momentul asta?
17
0
Pe str.Nicolae Titulescu funcționează în depozit GPL care nu respectă distanta fata de locuințe. URGENT DESFIINTAREA DEPOZITULUI GPL.
17
3
Oricum orașul arată că după explozii în lanț, ce mai contează ...
22
1
Legea spune sa le ducem in padure. In aia taiata.
16
1
K AA K A T F I T U I C A
7
4
ten c***t de f*****a
4
3
fie amplasate la cel 40 de metri de locuinte
5
1
Interzicerea statiilor de combustibil in apropirea locuintelor si eliminarea responsabililor care au dat autorizatii pe spaga, practica curenta
23
4
trebuie scoase toate in afara orasului imediat; distante de 40 m de orice cladire trotuar si sosea ar trebui sa fie la toate benzinariile; multe benzinarii sunt in zone foarte aglomerate si circulate dar riscuri exista si aici; de ce s-a permis asta ? ce asteptati sa moara oameni si de la vreo benzinarie ?
26
4
Legea ar trebui să scoată stații peco și gaz in afara orașelor la cel puțin cinci sute de metri de case școli spitale etc
28
4
Stam pe bombe cu ceas… Legea spune clar ca trebuie sa se afle la minim 20 m de strada sau case. Mutati-le imediat, circulam cu copii in masini
26
5

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016