REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.8° Constanța Mie., 2 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6870
17.8° Constanța Miercuri, 2 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6870
 

Câte femei au devenit primar, în județul Constanța, după alegerile din 9 iunie?!

Câte femei au devenit primar, în județul Constanța, după alegerile din 9 iunie?!

Georgiana BOGLEA 12 iunie 2024 | 00:00 5371

Data de 9 iunie a.c. a fost o zi mare pentru toți cetățenii României, dar mai ales pentru politicienii care au candidat pentru diverse funcții. Fie că au aspirat la scaunul de primar sau cel de consilier, candidații au stat cu sufletul la gură până au aflat rezultatele finale. Deși, în unele localități, numărătoarea voturilor nu s-a închis, în mare parte s-a decis soarta. Cetățenii au putut să își exercite dreptul la vot la mai multe categorii: alegerea primarului, alegerea Consiliului Local, alegerea Consiliului Județean, alegerea președintelui Consiliului Județean și alegeri europarlamentare. Cu siguranță, cea mai mare vâlvă a fost creată de alegerea primarilor din localități, aceștia fiind oamenii care ne conduc și ne reprezintă, în primul rând. În ultima vreme, se poate observa o creștere a numărului de femei care au intrat în politică, atât în județul Constanța, cât și la nivel național. Oamenii au început să prindă din ce în ce mai multă încredere în femei, iar acest lucru se poate observa și din faptul că în acest moment în județ sunt 12 primărițe.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!

Egalitatea de gen este un subiect controversat în general, dar mai ales în politică. Totuși, femeile au reușit să își facă loc într-o lume a bărbaților într-un număr din ce în ce mai mare, iar acest lucru se observă și pe scena politică din județul Constanța.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!

În județul Constanța sunt înregistrate 9 orașe, 3 municipii, 58 comune și 189 de sate. La conducerea localităților au reușit să câștige scaunul de primar nu mai puțin de 12 primărițe. Unele și-au păstrat poziția, altele vor fi novice.

Și-au menținut pozițiile primărițele de la Oltina și Grădina

O situație specială este cea a localității Grădina, unde Gabriela Iacobici, candidat din partea partidului PSD, a obținut 100% din voturi, aceasta fiind singura candidată. Aceasta este primar al comunei Grădina încă din anul 2008. La o singură rundă de alegeri a avut contracandidat, de atunci, acesta fiind propria nepoată, Adina Iacobici, care a „îndrăznit“ să candideze împotriva ei în 2016.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Gabriela Iacobici

Și locuitorii comunei Oltina au ales să meargă, din nou, pe mâna unei femei. Ștefania Cealera, candidat din partea partidului PSD, este deja la al doilea mandat, unde a câștigat cu 61,64% din voturi. Prima dată a candidat în anul 2020, când l-a învins pe fostul primar Gheorghe Chirciu.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Ștefania Cealera

A plecat o femeie de la conducerea localității Peștera, a venit alta

Paraschiva Bobe Demirel, candidat din partea partidului PSD la scaunul de primar la comunei Peștera, a reușit să învingă tot o femeie, adică pe actualul edil al localității, Nicoleta Vrabie, cu un procent de 55,8% din voturi.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Paraschiva Bobe Demirel

Și la Gârliciu, a câștigat un nou mandat tot primarul în funcție, Anica Tufă, candidat din partea partidului PNL, cu un procent de 65,57% din voturi.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Anica Tufă

La Saraiu, o femeie conduce cu simț de răspundere localitatea pentru deja al patrulea mandat. Dorinela Irimia, căci despre ea e vorba, este primarul comunei încă din anul 2012. Este candidat din partea partidului PSD și a câștigat alegerile din 2024 cu un procent de 75,36% de voturi.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Dorinela Irimia

Mădălina Negru, primarul comunei Târgușor, a reușit să mai obțină încă un mandat. Aceasta a candidat din partea partidului PSD și a obținut un procent de 63,3 % din voturi. Ea a mai candidat și în 2020, iar atunci a reușit să îl învingă pe fostul primar cu o diferență de 74 de voturi.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Mădălina Negru

Luminița Șandru a învins un bărbat

Candidata din partea partidului PNL, Luminița Șandru, a reușit să câștige scaunul de primar al comunei Dumbrăveni, în detrimentul fostului primar Stelian Clinciu cu un procent de 62,99 %.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Luminița Șandru

Deși atât ea, cât și soțul ei, au fost subiectul unor controverse și chiar au fost condamnați la închisoare, după caz, cu executare sau cu suspendare, Magdalena Neague a reușit să convingă electoratul să îi mai acorde credit pentru încă un mandat. Aceasta este candidat din partea partidului PSD la primăria comunei Bărăganu și a reușit să obțină un procent de 41,21% din voturi.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Magdalena Neague

Și la Cumpăna rămâne femeia Mariana Gâju

Mariana Gâju, candidat din partea partidului PSD, a reușit să obțină un nou mandat la funcția de primar al comunei Cumpăna cu o majoritate covârșitoare de 68,01% din voturi.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Mariana Gâju

Vălurenii au ales să continue cu același partid, adică PNL, și să o voteze în număr mare pe Iulia Iurea, care în trecut a fost viceprimar al localității și mâna dreaptă a lui Florin Mitroi, actualul președinte al Consiliului Județean Constanța. Aceasta a reușit să obțină un procent de 77,31% din voturi.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Iulia Iurea

Ancuța Belu rămâne pe poziție

Ancuța Belu, candidat din partea partidului PNL, a reușit să câștige al patrulea mandat la primăria din comuna Mihail Kogălniceanu. Din câte se vede, localnicii au mare încredere în ea și i-au acordat un procent de 77,67% din voturi.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Ancuța Belu

La Fântânele, Adrian Roșu pleacă, vine o femeie

Printre atâtea femei din partea partidelor PNL și PSD, a reușit să își facă loc și o candidată din partea Alianței Dreapta Unită. Niculina Ciobanu, căci despre ea e vorba, a reușit să câștige alegerile locale din comuna Fântânele. Aceasta a mai candidat și în 2020, dar a pierdut la o diferență foarte mică de voturi. În anul 2024, a reușit să câștige funcția de primar a comunei cu un procent de 55,16% din voturi.

Cate femei au devenit primar, in judetul Constanta, dupa alegerile din 9 iunie?!Niculina Ciobanu

Deși România are în prezent una dintre cele mai scăzute participări feminine în politică din Europa, iată că femeile încep încet, încet să își facă loc pe această scenă. Femeile au dovedit de-a lungul timpului că pot fi conducători la fel de buni ca și bărbații, iar discriminările legate de gen nu își mai au locul în aceste vremuri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cea mai s***a este iulia aiurea ,de valu imi ia calu lui mitroi benzina , se repeta istoria cu nevasta luui vrabie , nicoleta vrabie , un pomelnic de prostie omeneasca, vai sula noastra
2
0
Curvele lui Stroe
3
1
Iulia conducea si inainte Valu lui Traian , pacat de ea ca s-a imbarligat cu boschetarul ala al ei , pompierul vietii , un escroc de prima mana care a luat-o doar pentru bani , i-a trantit si un copil sa fie sigur ca il tine , un betiv notoriu pentru cine il cunoaste , nici cumnatasu nu mai vorbeste cu el ca si-a dat seama ca a luat-o pe Iulia de sarac ce era de la Baia
2
1
Am cunoscut-o si am lucrat ceva timp pe Iulia Iurea de la Valu lui Traian. Cred ca merita sa castige. Oricum , din punct de vedere al administratiei, cred ca ea facea mai de demult treaba de primar. Cel putin asa mi s-a parut mie.
4
2
Aia de la saraiu,cea mai infractoare...toată averea și proprietăți le trece pe numele nepotului ,medic la spital judetean
6
0
Hahahahahahahaha!!!!
11
1

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515