REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 2 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6870
12.4° Constanța Miercuri, 2 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6870
 

Caută prin gunoaie, ca să supraviețuiască! PET-urile returnabile (SGR), o gură de oxigen pentru oamenii străzii! Video

Caută prin gunoaie, ca să supraviețuiască! PET-urile returnabile (SGR), o gură de oxigen pentru oamenii străzii! Video

Virgil STOIAN 8 iunie 2024 | 00:00 1739

Sistemul de garanție-reciclare a intrat în vigoare din data de 30 noiembrie 2023 fiind programul de recuperare și reciclare a ambalajelor de unică folosință PET. Pentru oamenii străzii, acest sistem a venit ca o mană cerească, mulți supraviețuind din colectarea și valorificarea de ambalaje. Lipsa posibilității unui loc de muncă îi împinge pe aceștia să scormonească în ghenele de gunoi. Mulți dintre ei ajung în stradă pentru că au fost dați afară din casă, iar alții sunt persoane care provin din centrele de plasament care, după împlinirea vârstei de 18 ani părăsesc sistemul de protecție din centre. Cu cei 50 de bani obținuți pe un ambalaj, aceștia reușesc să supraviețuiască, chiar dacă asta înseamnă vandalizarea tomberoanelor de gunoi.

Cauta prin gunoaie, ca sa supravietuiasca! PET-urile returnabile (SGR), o gura de oxigen pentru oamenii strazii! Videooameni fără adăpost

Oamenii fără adăpost iau cu asalt și distrug pubele de gunoi

De când s-a implementat taxa de returnare de 50 de bani a sistemului de garanție-returnare pentru ambalajele reciclabile, oamenii străzii răscolesc toate pubelele de gunoi în căutarea recipientelor de sticlă și a PET-urilor de apă. Deși în trecut a existat aceeași problemă, punctele de colectare din Constanța au devenit tot mai asaltate de aceștia. Pentru a le facilita accesul la ambalaje, aceștia  răstoarnă sau sparg tomberoanele de gunoi, lăsând în urma lor gunoiul împrăștiat. Oamenii fără locuință spun că fac asta zilnic pentru a obține banii de pe urma taxei de garanție de la PET-uri, pentru că doar așa reușesc să supraviețuiască. În mijlocul unei astfel de acțiuni s-au aflat și două persoane fără adăpost, care au povestit cum, în încercarea de a supraviețui, răscolesc în gunoaie pentru a colecta si a valorifica deșeurile. Aceștia au spus că nu au buletine și că acest fapt îi privează de găsirea unui loc de muncă stabil, pentru că nimeni nu îi angajează fără acte. Au locuit la cămin însă la vârsta de 18 ani au părăsit sistemul și de atunci se descurcă cum pot. „Nu suntem angajați pentru că nu avem acte, la vârsta de 18 ani am plecat de la cămin si am pierdut actele, nu te angajează nimeni fără acte. Am încercat să mă angajez, dar toți cer acte am lucrat la negru un an și jumătate ca electrician. Să se angajeze este dificil pentru că nu au un domiciliu stabil iar angajatorii refuză să le ofere un loc de muncă fără a avea acte de identitate. „Nu avem domiciliu, am mers la muncă la negru, cunoaștem mulți în situația asta. Locuim pe străzi ne băgăm într-un colț și ne învelim cu o pătură suntem în situația asta de mulți ani.“

Cauta prin gunoaie, ca sa supravietuiasca! PET-urile returnabile (SGR), o gura de oxigen pentru oamenii strazii! Video

Preferă să caute prin tomberoane decât să fure

Pentru a-și asigura traiul zilnic aceștia strâng PET-urile din ghenele de gunoi. Și spun că preferă să caute prin tomberoane decât să fure. „Le adunăm să luăm bani, le ducem la reciclare…  luăm 0.50 bani pe o sticlă, 80-90 lei mâncarea pe o zi, facem asta în fiecare zi, decât să fur, mai bine adun un bidon.” Sunt obișnuiți să caute prin pubele, nu îi deranjează, cei afectați de aceștia sunt locatarii blocurilor care nu își doresc mizeria lăsată în urmă de aceștia. „Nu zice nimeni nimic și dacă vin, îți spun să lași curățenie, că a doua oară nu te mai lasă, dar dacă nu las mizerie cine îmi zice să nu iau?!… mai sunt locatari care ies la geam și îmi spun să plec că altfel anunță poliția.

Cauta prin gunoaie, ca sa supravietuiasca! PET-urile returnabile (SGR), o gura de oxigen pentru oamenii strazii! Video

Mesajul Polaris M Holding

Polaris reiterează apelul către locuitorii municipiului  Constanța să sprijine cu atitudine fermă, acest efort pentru un mediu mai curat și mai sănătos și pentru protejarea infrastructurii publice de colectare a deșeurilor. Firma de salubritate îndeamnă cetățenii să pună stop acestui fenomen și să „creăm un mediu mai curat și mai sigur pentru toți locuitorii orașului Constanța“. Pentru sesizarea unei astfel de conduite anormală, cetățenii pot aduce la cunoștință Dispeceratului Poliției Locale apelând numărul de telefon 0341.922.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bati câmpii putoiule...
2
1
Va rog sa-mi iertati greselile de exprimare si gramaticale din comentariul anterior. A fost ceva spontan redactat pe telefon.
3
1
D.p.m.d.v nu fac nimic gresit si este de apreciat faptul ca-si castiga existenta prin mijloace legale. Acum pentru cei care ati comentat mai jos, nu cred ca va doriti ca aceste persoane sa va sparga masinile sau sa comita talharii pentru a castiga o paine. Este si vina statului Roaman, incapabil sau indolent pentru a gasi o solutie juridica pentru aceste persoane fara adapost care nu figureaza cu un domiciuliu. Unde este dreptul cetateanului de a detine un act de identitate? Aceste persoane se pot lua in evidenta la centrele de ajutor social care le pot facilita obtinerea unei carti de identitate. Ei isi doresc sa munceasca dar statul le ingradeste dreptul constitutional de a detine un act de identitate. La n***u se mai poate lucra dar nu este ceva stabil si de durata. Un angajator nu-si permite sa-si pericliteze afacerea cu amenzi survenite din incurajarea muncii la n***u. Situatia in care se afla, se datoreaza in mare parte aceleasi clase politice investita de noi in 35 ani!
8
3
Utilaje pentru boschetari hoția !
4
0
aiurea, munca i grea asa ca cersitul si ...cautatul e meserie usoara si banu iese
10
0
Neapărat trebuie introdus în codul CAEN o noua meserie: segherist, indicativ SGR!
12
0
Toti r*mânii sunt pe treabă la acțiunea pet îl sau sticla.Goamea ea scos pe puturoși să câștige un ban nemuncit.
10
1
Acțiunea pet îl și sticla a scos toți puradeii magraonilor la treabă.Au început să scotocească toate coclaurile în speranța că vor găsi preturi și sticle.La munca nu vrea nimeni !
18
0

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515