REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.8° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
31.8° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Cazacioc, trimis în judecată pentru bomba ecologică de la Smârdan, vrea alt judecător!

Cazacioc, trimis în judecată pentru bomba ecologică de la Smârdan, vrea alt judecător!

Replica API 15 aprilie 2022 | 00:32 2075

Anul trecut, o adevărată bombă ecologică a ”explodat” la Smârdan. Procurorul Curții de Apel Constanța, Teodor Niță, a finalizat ancheta penală începută în ianuarie 2021., ce a vizat pe afaceristul Cazacioc și firma acestuia, Cazacioc&CO S.R.L., deținătoarea cimitirului cu animale moarte. Cazacioc a eliminat în mod continuu deșeuri de animale sacrificate și livrate de abatoarele din Moldova și Dobrogea, pe care le-a abandonat pe terenul din apropierea incineratorului, producând daune semnificative atât a calității aerului, cât și a solului și apei freatice. Ilegalitățile lui Cazacioc au condus la acumularea de gaze în subteran, bombă care poate exploda oricând. Trimis în judecată pentru infracțiuni la legea apelor, Cazacioc a contestat pe unul din judecătorii completului de judecată, pe care l-a recuzat. Între timp, afaceristul se războiește și cu Agenția de Mediu, contestând mai multe decizii emise de aceasta.

Deși a fost trimis în judecată pentru infracțiuni la legea apelor în septembrie anul trecut, încă nu a început judecata în dosarul lui Cazacioc.

În februarie, s-a dispus începerea judecății, Cazacioc a recuzat judecătorul

În februarie, judecătorul camerei preliminare a constatat legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul din 15.09.2021, emis în dosarul nr. 529/P/2020 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii: 1. Cazacioc Gelu Daniel în calitate de administrator al S.C. Cazacioc&CO S.R.L. 2. S.C. Cazacioc&CO S.R.L. fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor prev de: - art. 63, alin. 1, lit g din Legea 211/2011 - (lege mai favorabila) - privind regimul deșeurilor (eliminarea de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale şi care pot provoca daune semnificative mediului); - art. 92, alin. 1 din Legea 107/1996, Legea Apelor, (evacuarea sau injectarea în apele subterane 'de deșeuri, reziduuri care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantități ce pot pune în pericol mediul) - art. 98, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005, privind protecția mediului (poluarea prin evacuarea în sol de deșeuri sau substanțe periculoase); față de toate cu reținerea caracterului continuu (toate fiind acte ilicite comise în mod continuu în perioada 2011-2021) și al concursului formal de infracțiuni

Afaceristul a contestat unele măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară. Afaceristul pune la îndoială calitatea sau competența unuia dintre judecătorii completului de caz, așa că l-a recuzat. Pe 11 aprilie, președintele instanței din Măcin i-a respins cererea de recuzare ca nefondată.

Și, ca să nu stea degeaba, Gelu Cazacioc a mai deschis câteva acțiuni în instanță, de data aceasta împotriva Agenției de Mediu Tulcea, cu care se războiește în vederea anulării și suspendării unor decizii emise de către aceasta. Cea mai recentă acțiune datează din ianuarie a.c., și vizează anularea unui act administrativ, acţiune în constatare-obligaţia de a face, cu termen pe 17 mai.

Ce inginerii a făcut Cazacioc

Din conținutul rechizitoriului reiese faptul că afaceristul Gelu Cazacioc s-a jucat cu sănătatea a mii de oameni, a poluat calitatea aerului, cât și a solului și apei freatice. În urma unor percheziții efectuate la început anului, s-a găsit un șanț exterior ce are adâncime și lățime variabile, iar pământul rezultat din săparea acestui șanț a constituit digul de pământ ce împrejmuia zona ce, practic, reprezenta un cimitir în aer liber de animale decedate. Fiind într-o zona cu liber acces al publicului, în suprafață de 7 hectare, această împrejmuire a fost efectuată în scopul de a se ascunde activitatea de îngropare, aruncare și depozitare de deșeuri, cu preponderență de deșeuri de animale decedate. În șanț, dar și în gropi improvizate, s-a constatat existenta a mii de tone de cadavre de animale aflate în diverse stadia de putrefacție. Comisarii s-au deplasat în incinta amplasamentului deținut de S.C. Cazacioc & Co S.R.L și a solicitat lui Cazacioc Gelu Daniel să-i însoțească în zona exterioară amplasamentului incineratorului, acolo unde au fost identificate cele două incendii în care ardeau cadavre de animale, situație în care s-a constatat de asemenea că în realitate, pe suprafață întregului teren se aflau mii de animale moarte îngropate direct în pământ, vizibile, care degajau un miros pestilențial, dezagreabil și insuportabil. În incinta au fost prezentate cele două spații pentru depozitarea deșeurilor ce urmau a fi incinerate, camera frigorifică, tocătorul și cele două linii de incinerare.

Pe un alt teren , echipa de control a identificat cantități semnificative de sânge care, fie bălteau pe amplasamentul respectiv alături de cadavre de animale, părți componente ale acestora și alte tipuri și categorii de deșeuri, fie erau eliminate în șanțul/canalul perimetral al amplasamentului neautorizat printr-un tub de beton improvizat ilegal cu diametrul de 110 mm.

La percheziții, procurorii au constatat că un teren prezenta denivelări ca urmare a acțiunii utilajelor, observând, totodată, peste tot, resturi animaliere de tip oase, carcase de animale, blănuri de animale, deșeuri menajere, cadavre de porci, precum și alte tipuri de SNCU. S-a constatat ca pe acest teren exista un șanț improvizat în care se aflau bălți de sânge și sânge amestecat cu apa, fiind înghețate. Pe toată suprafața terenului s-a simțit un disconfort olfactiv din cauza mirosului de putrefacție ca urmare a depozitării cadavrelor de animale de toate speciile. În zonă, s-au găsit gropi improvizate, ocazie cu care au fost descoperite resturi de animale, în putrefacție avansată, cadavre de animale în putrefacție și deșeuri de plastic.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768