REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mie., 9 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6877
14.4° Constanța Miercuri, 9 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6877
 

Cazul jurnalistului Golunov: Cinci foşti poliţişti au fost arestaţi

Cazul jurnalistului Golunov: Cinci foşti poliţişti au fost arestaţi

Replica API 30 ianuarie 2020 | 00:00 327

Ivan Golunov

Justiţia rusă a anunţat miercuri arestarea a cinci foşti poliţişti care l-au reţinut în 2019 pe jurnalistul de investigaţie Ivan Golunov, acuzat pe nedrept de trafic de droguri, într-un caz care a mobilizat anul trecut societatea civilă din Rusia şi organizaţiile de media, potrivit AFP şi agenţiilor de presă ruse, citate de Agerpres.

Jurnalist la site-ul de internet Meduza, renumit pentru anchetele sale privind corupţia şi escrocheriile din sectoare precum microcreditele şi serviciile funerare, Ivan Golunov a fost arestat la începutul lunii iunie 2019 de către poliţişti care pretindeau că au descoperit importante cantităţi de droguri în rucsacul şi apartamentul său.

Exonerat în cele din urmă şi eliberat din detenţie câteva zile mai târziu în urma unei mobilizări fără precedent a mass-media şi societăţii civile ruse, cazul său a devenit un simbol al impunităţii de care se bucură poliţiştii corupţi în Rusia.

Cinci poliţişti, implicaţi în arestarea sa, au fost totuşi demişi din funcţie după scandalul provocat de acest caz, imputându-li-se de conducere că 'şi-au făcut prost treaba cu înscenarea cu drogurile', după cum au relatat unele media ruse. Aceştia plasaseră drogurile într-un alt apartament, unde poliţia moscovită susţinea că a fost descoperită captura, iar când televiziunile publice (subordonate puterii) au difuzat imaginile cu flagrantul, adevărul a ieşit la iveală. În timpul anchetei, a ieşit repede la iveală şi faptul că pe pacheţelele cu droguri nu existau amprentele lui Ivan Golunov.

Arestaţi miercuri, 'ei vor fi interogaţi de anchetatori', indică într-un comunicat Comitetul de anchetă, organismul responsabil cu principalele dosare penale în Rusia.

În timp ce Ivan Golunov a denunţat în ultimele luni lentoarea anchetei cu privire la acţiunile poliţiştilor care l-au arestat, preşedintele Vladimir Putin a anunţat în decembrie, în conferinţa sa anuală de presă, că urmărirea penală a fost începută împotriva lor.

Doi înalţi responsabili din poliţia rusă au fost destituiţi de Vladimir Putin în acest caz, cu un deznodământ neobişnuit în Rusia, unde serviciile de securitate şi poliţia sunt foarte des acuzate de înscenări cu drogurile împotriva persoanelor indezirabile, îndeosebi din rândurile opoziţiei şi mass-media, sau pentru a-şi face planul lunar de arestări operate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3153042226
5/49
1113510417
joker
15424182817