REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

CCR a decis că anularea pensiilor parlamentare este neconstituțională

CCR a decis că anularea pensiilor parlamentare este neconstituțională

A.F. 28 noiembrie 2023 | 17:56 1178

Curtea Constituţională a României a constatat, marţi, că, indemnizaţia pentru limita de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare, iar prin retragerea şi eliminarea sa fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit.

CCR a decis ca anularea pensiilor parlamentare este neconstitutionala

Potrivit unui comunicat al CCR transmis, marţi, cu unanimitate de voturi în privinţa pct.1 şi 3, şi cu majoritate de voturi în privinţa pct. 2, judecătorii constituţionali au admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. I din Legea 192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică deputaţilor/senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii 192/2023, scrie Agerpres.

De asemenea, instanţa constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. II din Legea 192/2023 sunt neconstituţionale.

Tot marţi, CCR a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea 192/2023 este constituţională în raport cu criticile de neconstituţionalitate extrinsecă.

"În esenţă, Curtea a reţinut că abrogarea dispoziţiilor legale care instituiau indemnizaţia pentru limita de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor s-a realizat în baza marjei de apreciere de care dispune Parlamentul în privinţa stabilirii drepturilor aferente statutului acestora. Parlamentul are competenţa constituţională de a elimina pentru viitor indemnizaţia pentru limita de vârstă. Prin urmare, Curtea a stabilit că art. 69 din Constituţie referitor la mandatul reprezentativ al deputaţilor şi senatorilor nu a fost încălcat", se precizează în comunicat.

În acelaşi timp, Curtea a mai observat că indemnizaţia pentru limita de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare.

"Având în vedere că această indemnizaţie se acordă, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reţinut că principiul securităţii juridice protejează dreptul legal al deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii 192/2023 la indemnizaţia pentru limita de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată. Prin retragerea şi eliminarea normativă a indemnizaţiei pentru limita de vârstă în privinţa acestor destinatari ai dreptului legal a fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat şi s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securităţii juridice. Evenimente viitoare şi incerte - de natură normativă - nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei şi nici efectele deja epuizate ale unui act - exercitarea cel puţin a unui mandat reprezentativ", explică judecătorii constituţionali.

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) privind principiile statului de drept şi al securităţii juridice, ale art.15 alin.(2) privind neretroactivitatea legii şi ale art. 44 alin.(1) teza întâi şi alin.(2) privind dreptul de proprietate privată. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
va lua 12.000 de lei pe luna pensie de parlamentar, tariceanu 11.000 lei pe luna, etc si asta imediat inainte de a implini varsta de pensionare ptr 4, 8 sau 12 ani in parlament iei tot restul vietii o caruta de bani pprostii muncesc 30 - 40 de ani si nu iau nici un sfert din banii astia
0
0
Cand Romania trece prin perioade grele dpv financiar ar trebui ca la cei care iau indemnizatii speciale sa le fie taiate, tinand cont ca vin de la buget care este deja saracacios.Sa va dea numai pensia pe contributivitate pana cand Romania isi va reveni economico financiar
2
0
bravo! morala si etica sint pentru p****i! solutia romanilor ar fi, sa emigreze.
1
0
se stia dinainte ,dar o ...vrajeala era necesara ca oamenii simpli sa inteleaga ...efortul depus de alesii lor, in rest e ...abureala! cum sa si anuleze CCReul veniturile lor nesimtite ,umflate tot de ei, ar fi culmea ...democratiei si a bunului ...nesimt!
2
0
Nu se vrea cine este ccr niste persoane numite de alte persoane nu sunt dumnezeu, schimbati sau desfiintat, cativa oameni care incalca vointa intregului popor
3
0
Dacă și asa CCR a ajuns stăpânul tarii, eu decid absolut orice este și va fi în favoarea lor, eu propun sa acceptați o lege, ca fiind constituțională, ca pensionarii tarii sa poata murii liniștiți ca voi drogaților sa trăiți în lux. Mai devreme sau mai târziu, veți plăti scup nu voi ci generațiile voastre, blestemele va vor ajunge, toată avuția voastră nu ca va salva, nici iadul nu va v a mai acceptsjegurilor ordinare
5
0
Iar ați luat-o prin gura...de fapt mereu
3
1
Va dau eu idei: facem o denominare a leului, in loc de 100 RON, la 1 RON nou si BNR emite bancnote noi. La toti pensionarii normali li se da o lege de conversie a pensiilor, iar pentru cei speciali raman cu aceleasi pensii. BNR pune 1 RON vechi = 0.05 euro si gata. Iar la banci se pot converti lei vechi in lei noi doar pentru cei care nu au fost pensionari speciali.
5
3
si primarii au o lege in vigoare ptr pensii speciale dar a carei aplicare a fost amanata de vreo 2 ani si este si ea "drept legal dobandit" conform ccr deci nu se mai poate anula si va trebui aplicata in curand iar primari sunt in toate catunele fara numar din tara asta si o multime de mici orasele cu populatia unui sat, parca si viceprimarii si presedintii cj
4
1
votam aur sa va dam afara pe toti, noi nu mai avem ce pierde, nu se mai poate trai asa
15
5
orice drept legal dobândit nu se mai poate anula chiar daca este o nedreptate revoltatoare fata de restul cetatenilor; legi facute de infractorii din parlament ptr infractorii din justitie si batute in cuie de infractorii de la ccr; cred ca nu stie nimeni de unde a scos ccr acest principiu sau daca principiul exista cu adevarat undeva in conditiile in care este evident incorect; mai inteleg ca avem o constitutie pproasta si pana nu o vom schimba nu se vor putea reduce sau anula pensiile speciale care cheltuie 0,85% din pib sau 2 miliarde euro pe an si vor fi in crestere puternica, vor ajunge la 1,5% din pib in 3 - 4 ani si vor continua sa creasca
8
2
Aceasta institutie care nu tine cont de vointa poporului roman trebuie desfiiintata, sau cel putin actualii membrii dati afara si inlocuiti cu altii normali. Nu se poate sa blochezi la infinit desfiintarea pensiilor speciale.
13
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016