REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
18.4° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile locale și europarlamentare 2024

Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile locale și europarlamentare 2024

Virgil STOIAN 9 iunie 2024 | 00:00 1057

Românii se pregătesc pentru primele alegeri din 2024, mai exact alegerile parlamentare și locale care vor avea loc pe 9 iunie. Milioane de oameni sunt așteptați la vot.

Ce acte sunt necesare ca sa poti vota la alegerile locale si europarlamentare 2024

Datele unui sondaj IRES arată că foarte mulți tineri sunt tentați să meargă la vot, însă toată lumea trebuie să știe că procesul de votare presupune respectarea unor reguli stricte.

De ce acte ai nevoie ca să poți vota la alegerile locale și europarlamentare de pe teritoriul României

Potrivit legii, alegerile europele și locale vor avea loc în 9 iunie 2024. Vor putea participa toți cetățenii care au vârsta de vot de cel puțin 18 ani, vârstă implinită până în ziua alegerilor, inclusiv. Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00 – 22:00, cu mențiunea că alegătorii care sunt în afara sediului secției la ora 22:00, pot solicita să voteze până la ora 23:59.

În 2024, românii trebuie să aleagă 33 de membri ai Parlamentului European, însă își vor alege și primarii, președinții de consilii județene sau modul în vor fi reprezentanți de partidele politice în Primării sau Consilii. Pentru cei ce votează la aceste alegeri europarlamentare, documentele cerute vor fi o carte de identitate valabilă sau de un pașaport valabil.

Important, cetățenii vor putea vota indiferent de oraș, dacă au asupra lor actul de identitate. Cu toate acestea, primarul nu poate fi ales de către locuitorii din alte orașe, exceptând cei care au viza de flotant eliberată de Primărie. La fel de important de reținut, votul prin corespondență la alegerile europene nu este posibil în România, cum nu este nici cel online.

Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile locale și europarlamentare în diaspora

Alegerile europarlamentare sunt cu siguranță extrem de interesante și pentru românii din diaspora, milioanele de cetățeni plecați peste graniță care stau cu muncesc din greu pentru ca familiile lor să o ducă mai bine. La fel ca și în cazul românilor din țară, aceștia vor putea vota la europarlamentare cu un act de identitate valid sau cu un pașaport.

Cu toate acestea, când vine vorba despre alegerile locale lucrurile se schimbă. Conform unei decizii a Biroului Electoral Central, românii plecați în străinătate care și-au stabilit reședința în România după 10 aprilie 2024 nu vor mai putea vota la alegerile locale. Cât despre românii care și-au stabilit reședința în țară înainte de 10 aprilie, aceștia vor putea vota fără probleme, cu buletinul.

În cazul în care alegătorul cu domiciliul în străinătate nu este înscris în lista electorală permanentă, acesta va fi trecut pe o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare. Desigur, românii din diaspora care vor să voteze pentru a-și alege primarul trebuie să o facă pentru localitatea unde au reședința.

”Actul de identitate face dovada identităţii, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă. În plus, proba reşedinţei se poate face şi cu dovada de reşedinţă, care constă în menţiunea privind reşedinţa înscrisă pe un document care va însoţi cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate şi cartea de identitate provizorie”, se arată în hotărârea BEC.

Cum procedezi dacă ai nevoie de urna mobilă pentru a putea vota

Urna mobilă este deseori folosită pentru acei români care, dintr-un motiv sau altul, nu se pot deplasa la urna de vot din motive obiective. Vorbim despre pacienții internați în spital sau de românii aflați în închisoare. Potrivit regulamentului BEC, cererile pentru urna mobilă pot fi depuse începând cu 27 mai și pot fi acceptate chiar și pe 9 iunie, data alegerilor. Important e ca ele să fie depuse până la ora 14:00 pe 9 iunie.

Cererea trebuie să menționeze foarte clar că urna mobilă este solicitată pentru un alegător netransferabil, cum ar fi persoane bolnave care nu se pot deplasa la secția de votare, deținuții din închisori sau aflați în arest preventiv. Deținuții vor avea, de obicei, o mini secție de votare în cadrul închisorii, pentru a-și exercita dreptul la vot. De același tratament vor putea beneficia și bătrânii care sunt cazați într-un cămin pentru vârstnici.

Ce se întâmplă dacă ai buletinul expirat sau pierdut. Ce poți face

Desigur, vor exista români care și-au pierdut buletinul sau pur și simplu acesta a expirat. Cum nu vor putea vota fără acest act, cetățenii trebuie să se prezinte la departamentul special al Primăriei de care aparțin pentru a primi un nou buletin.

De obicei procedura durează câteva zile, chiar și o săptămână, astfel că oamenii ar trebui să ia în considerare faptul că buletinul nu se va elibera peste noapte, pentru a putea vota. Chiar și cei ce locuiesc în străinătate trebuie să știe că buletinul nu se poate elibera decât în țară, deci consulatele sau ambasadele nu le vor fi de folos.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa-i arati lui sefu ca ai votat cu cine trebuie ca sa nu te dea afara
7
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166