REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ce efecte are asupra corpului tău hipertensiunea netratată

Ce efecte are asupra corpului tău hipertensiunea netratată

Replica API 18 septembrie 2020 | 00:00 1034

Hipertensiunea arterială (sau tensiunea arterială mare) este atunci când sângele tău circulă prin vasele de sânge cu o forță mai mare decât cea considerată sănătoasă/normală.

Când presiunea sângelui exercitată pe pereții vaselor de sânge este mare, ea poate deteriora, în timp, arterele și vasele de sânge. Acest lucru duce la complicații periculoase și chiar la decesul pacientului dacă hipertensiunea este lăsată netratată, scrie doc.ro.

Trebuie să reținem că hipertensiunea arterială nu are simptome, asta până când persoană începe să se confrunte cu multe complicații. Tocmai de aceea este important să îți verifici în mod regulat tensiunea arterială și să îți cunoști foarte bine valorile acesteia.

Ce complicații pot să apară în corp din cauza hipertensiunii arteriale care nu a fost ținută sub control

Anevrism: un anevrism se formează după deteriorările pe termen lung apărute la perețîi arterelor, de pe urmă tensiunii arteriale mari.

Probleme cu memoria și capacitatea de înțelegere: în timp, apar dificultăți legate de memorie și de înțelegere; acestea ar putea fi un semn precoce care arată că hipertensiunea arterială îți afectează creierul.

Demență: potrivit healthline.com, unele forme de demență ar putea fi în mod direct legate de o lipsa a fluxului de sânge către creier.

Hemoragie în interiorul ochiului: vasele de sânge deteriorate se pot rupe în spatele globului ocular, cauzând o acumulare de lichid.

Sindromul de apnee în somn: această tulburare a somnului a fost corelată cu hipertensiunea arterială și poate fi declanșată de tensiunea mare.

Vedere încețoșată sau pierderea vederii: specialiștii spun că vederea încețoșată sau pierderea vederii poate să rezulte de pe urmă deteriorării vaselor de sânge situate în spatele ochilor;

Durere în piept: această (numită și angină) poate fi un semn al unui atac de cord sau un semn că fluxul sangvin către inima este redus;

Aritmii: o bătaie neregulată a inimii (sau aritmia) poate fi un semn al arterelor blocate de la nivelul inimii pacientului;

Insuficientă renală sau afectarea rinichilor: specialiștii spun că afectarea rinichilor se întâmplă atunci când hipertensiunea arterială deteriorează arterele care duc la rinichi și la vasele mici de sânge din rinichi. În timp, rinichii își pierd capacitatea de a filtra substanțele de care corpul nu mai are nevoie.

Hipertrofia ventriculară stânga: când inima e nevoită să muncească mai mult pentru a pompă sângele prin tot corpul, acest lucru poate duce la mărirea în volum a ventriculului stâng, ceea ce se mai numește hipertrofie ventriculară stânga;

Infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC): hipertensiunea arterială netratată poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral atunci când arterele ajung să fie blocate;

Afectarea arterelor: hipertensiunea arterială uzează în timp pereții arterelor sănătoase, provocând rupturi;

Insuficientă cardiacă: tensiunea arterială mare și arterele îngustate fac că mușchiul inimii să lucreze și mai mult, de-a lungul timpului, lucru care poate duce în cele din urmă la insuficientă cardiacă.

Întărirea arterelor: în timp, pereții deteriorați ai arterelor colectează depozitele de colesterol din sângele care circulă prin ele. Când aceste depozite devin groase și se întăresc, ele reduc fluxul de sânge.

Disfuncții erectile: în timpul excitării și stimulării sexuale, penisul are nevoie de mai mult sânge. Vasele de sânge îngustate pot împiedică acest lucru și, prin urmare, pacientului îi va fi mai dificil să ajungă la erecție și chiar ii să își mențină erecția.

Cheaguri de sânge: dacă arterele pacientului sunt mai înguste decât ar fi normal, un cheag de sânge care ar putea în mod normal să circule prin acea zona ar putea să se blocheze în acea arteră; acest lucru provoacă un blocaj, ducând la un atac de cord (infarct miocardic) sau la un atac cerebral, cum mai este numit accidentul vascular cerebral;

Uscăciune vaginală sau dorința sexuală scăzută: vaginul se bazează pe un flux de sânge crescut în timpul excitării sexuale, iar vasele îngustate de sânge pot contribui la un apetit sexual redus și la uscăciunea în zona vaginului.

Osteoporoză: hipertensiunea arterială determina corpul să elimine mai mult calciu, lucru care poate duce, în timp, la osteoporoză.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510