REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ce este „Terapia Durerii“, care de acum va fi decontată de stat

Ce este „Terapia Durerii“, care de acum va fi decontată de stat

A.F. 7 iunie 2024 | 00:00 119

Persoanele asigurate vor avea dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii. Legea a fost adoptată luni, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional şi merge la președinte pentru a fi promulgată.

Ce este „Terapia Durerii“, care de acum va fi decontata de stat

Legea privind Terapia Durerii este un mare pas înainte pentru bolnavii din România, afirmă inițiatoarea proiectului, Nicoleta Pauliuc.

„Este un pas important înainte pentru bolnavii din România, care primesc garanţii legale că serviciile medicale de care beneficiază sunt nedureroase. Scopul fundamental este reducerea suferinţei celor care se îmbolnăvesc şi interacţionează cu sistemul spitalicesc.

Această lege este importantă pentru că reprezintă o schimbare majoră în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei.

Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor. Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete, în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune”, a declarat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

Ce este terapia durerii

Terapia durerii este o ramură medicală ce reunește diferite specialități, de la neurologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie, până la radiologie și recuperare medicală.

Legea defineşte serviciile medicale pentru terapia durerii ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.

Se include astfel dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei şi pentru recuperare.

„Terapia durerii presupune o întreagă paletă de tratamente”

„Când vorbim despre terapia durerii, ne referim la durerea cronică, iar investigația acesteia este, de cele mai multe ori, extrem de minuțioasă.

Implică, pe de-o parte, echipe medicale multidisciplinare, medici de diferite specializări, care caută cele mai bune soluții terapeutice.

Pe de altă parte, terapia durerii presupune o întreagă paletă de tratamente care, multe dintre ele, nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări. Vorbim despre costuri, unele dintre ele mari sau chiar foarte mari, pe care pacienții nu le pot suporta.

Și mă refer la investigații pe care nu le faci doar o singură dată și, gata, ți-a trecut durerea. Terapia este de lungă durată“, a explicat Radu Gănescu, președintele Asociației pacienților cu afecțiuni cronice, pentru Adevărul.

În concluzie, un pacient trebuie să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta şi o stare psihologică mai bună, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510