REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ce îi nemulțumește pe contabili și care a fost motivul protestului de pe 8 iulie. Video

Ce îi nemulțumește pe contabili și care a fost motivul protestului de pe 8 iulie. Video

Deria ISLEAM, Andreea VLAICU 13 iulie 2024 | 00:00 956

Pe 8 iulie 2024 contabilii au ieșit în stradă, protestând împotriva legislației fiscale, cerând eliminarea e-TVA. Odată cu bucureștenii care au umplut Piața Victoriei, s-au alăturat și contabilii constănțeni pentru a atrage atenția asupra a ceea ce ei numesc „teroarea fiscală” şi măsurile adoptate de guvern fără consultare publică, dar care au un impact major asupra întregii societăţi.

Ce ii nemultumeste pe contabili si care a fost motivul protestului de pe 8 iulie. VideoSediul ANAF, strada Ion Gheorghe Duca nr. 18, Constanța

„Fără haos în legislaţia fiscală”

Principala cerință a protestatarilor este eliminarea e-TVA: „Suntem aici pentru a ne spune ofurile și problemele cu care ne confruntăm în mediul privat. Vrem să fie totul mai transparent în ceea ce privește fiscalitatea și relația noastră cu ANAF-ul. Nu suntem de acord cu e-TVA și vrem să se ia o măsură în acest sens. Sunt multe probleme. Noi în mediul privat suntem foarte agasați de aceste termene, de condițiile impuse, de amenzile care se acordă și am vrea să fim auziți și să se găsească o soluție să ieșim din acest haos. Sperăm la un răspuns pozitiv din partea executivului, sperăm să se gândească și la noi și să avem o claritate în munca noastră și în meseria noastră care este o meserie destul de importantă. Sunt și colegii noștri la București și sperăm să primim un răspuns pozitiv. Este un protest pașnic prin care sperăm să fim auziți, văzuți și sperăm să primim și un răspuns bun.“, a declarat o protestatară pentru Replica de Constanța.

Ce ii nemultumeste pe contabili si care a fost motivul protestului de pe 8 iulie. VideoSediul ANAF, strada Ion Gheorghe Duca nr. 18, Constanța 

Reporterii Replica au stat de vorbă cu administratorul de societate al unei firme de contabilitate, înființată în urmă cu peste 10 ani. Având o experiență de peste 35 de ani în contabilitate, C.P. dezvăluie că dintotdeauna domeniul a fost unul solicitant: „Întotdeauna a fost o meserie grea care necesită multă atenție, necesită foarte mult timp din cauza faptului că s-au complicat declarațiile fiscale. Răspunderea este din ce în ce mai mare, amenzile din ce în ce mai mari și termenele de declarare a tuturor informațiilor cerute de ANAF, de bănci, de Institutul de Statistică sunt foarte strânse.”

Care a fost motivul protestului din 8 iulie 2024

Amenzile mari, munca multă și inutilă: „Motivul acestor proteste a fost introducerea unei noi declarații precompletate de către ANAF, referitor la sumele de plată TVA de către contribuabili pe baza facturilor emise în E-factura. În cazul existenței unei neconcordanțe de 1.000 de lei între declarațiile completate de operatorii economici, în speță, de contabilii acestora, și cea precompletată de ANAF se emitea o notificare pe care, în termen de 5 zile, trebuia agentul economic să identifice diferențele. În cazul în care nu se răspundea, erau amenzi foarte mari în sarcina agentului economic.”

Declarațiile se suprapun, parcă sunt făcute pentru a îngreuna dinadins munca unui contabil

Se tot adaugă declarații, deși acestea cer aceleași lucruri: „Și pentru că această declarație precompletată se suprapunea cu alte declarații pe care agentul economic le depune de ani de zile, toți contabilii au considerat că este o muncă în plus, o declarație în plus care nu ajută sub nicio formă la reducerea evaziunii fiscale, doar îngreunează munca în contabilitate și amenzile aferente erau foarte mari, termenul de depunere fiind foarte mic. S-a considerat că este o dublare a muncii. Există deja declarații care se depun de ani de zile în acest sens. Contabilitatea propriu-zisă nu mai există. Ea este de mult anihilată de fiscalitate, ele fiind două domenii diferite. Contabilitatea, în proporție de 90% este în slujba fiscalității.”

Ce ii nemultumeste pe contabili si care a fost motivul protestului de pe 8 iulie. VideoSediul ANAF, strada Ion Gheorghe Duca nr. 18, Constanța

Se amână până în 2025

Au ieșit în stradă și au obținut... o amânare: „În urma protestului, am înțeles că s-a ajuns la ideea de amânare până în 2025. Eu altceva nu am văzut, adică, în niciun caz abrogare.” spune C.P., contabil cu o experiență de peste 35 de ani.

„Toate necesită timp, atenție și explicații în cazul neconcordanțelor.”

„Sunt declarații care se suprapun: declarația Saf-T care devine obligatorie din ianuarie 2025 pentru toți operatorii economici unde se declară absolut toate tranzacțiile societății, există Declarația 394 informativă, unde se declară toate tranzacțiile pe teritoriul României și Declarația 390 unde se declară toate tranzacțiile pe teritoriu intracomunitar. Din punctul nostru de vedere, ele se suprapun cu Saf-T și măcar una dintre acestea ar putea dispărea. Toate necesită timp, atenție și explicații în cazul neconcordanțelor. ANAF nu face controale încrucișate pe baza acelorași declarații. Pentru fiecare declarație ți se trimite o notificare în cazul completării eronate.”

Ce ii nemultumeste pe contabili si care a fost motivul protestului de pe 8 iulie. VideoCum arata declaratia SAF-T ANAF 2021 – model D406

Este contabilitatea o meserie de luat în calcul pentru tineri?

Întrebată dacă vede contabilitatea ca pe un drum luminos pentru tineri, C.P. nu poate găsi un motiv pentru care aceștia să încerce: „Nu aș încuraja tinerii să o ia pe drumul acesta. E o muncă foarte prost plătită, desconsiderată și nu numai de către Instituțiile de Stat, ci și de către patronii și directorii de firmă, care își aduc aminte de contabili doar când au nevoie de situații. Se negociază foarte greu tarifele pentru contabilitate, nu numai din cauza lor, ci și multora dintre contabilii care profesează fără să fie autorizați și nu se iau măsuri împotriva acestora de către organele profesionale. Legislația nu este suficient de pusă la punct pentru a împiedica persoanele neautorizate să practice această meserie și nu există nici tarife minimale stabilite pe piață.”

Cât de greu este să lucrezi cu clienții

„Depinde de la om la om, există patroni cu care se colaborează corect, dar există și patroni care pun în cârca contabilului toată nebunia fiscală, considerând că aceștia sunt vinovați, atât pentru nivelul taxelor pe care le plătesc, cât și pentru faptul că li se solicită mult prea multe documente pentru a justifica o sumă, patronii considerând, de cele mai multe ori, că buzunarul lor propriu este comun cu buzunarul firmei, ceea ce nu este adevărat”, declară contabilul.

Video:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pun totul in carca contribuabilui sa dea amenzi sa faca bani la buget, se stie unde este evaziunea dc nu ii iau pe cei care au firme cu 0 angajati care construiesc blocuri sau alte firme cu 0 angajati profit 0 si datorii imense si ei se sparg in figuri in ditamai vilele si masini de sute de mii de euro, acolo sunt banii
8
0
Niste bramburiti pagubosi. Shaormarele au ramas fara maioneza?
3
3
Retardatul de bolos cu zambetul lui sinistru debiteaza numai prostii.Traiasca pcr
4
4
E factura,Etva sunt scoase din capul unui colăcar nenorocit...
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510