REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
18.4° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Ce investigație esențială trebuie efectuată de femeile de peste 40 de ani?

Ce investigație esențială trebuie efectuată de femeile de peste 40 de ani?

A.F. 5 octombrie 2023 | 00:00 177

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer care afectează femeile din România. Chiar dacă este pe locul al treilea printre cauzele de deces prin cancer, se poate vindeca, dacă este diagnosticat la timp. De aceea, este important ca fiecare femeie să meargă anual la medic pentru examinarea sânilor, chiar dacă nu are simptome.

Ce investigatie esentiala trebuie efectuata de femeile de peste 40 de ani?

De asemenea, autoexaminarea sânilor prin palpare poate ajuta la depistarea precoce a oricăror modificări cu potențial malign.

Examinarea în cabinetul medicului, autoexaminarea sânilor și ecografia mamară sunt recomandate ca măsuri de screening la femeile sub 40 de ani, însă cele care au depășit această vârstă sau prezintă risc ridicat de dezvoltare a bolii ar trebui să efectueze anual și o mamografie. Chiar dacă ecografia mamară este ușor de realizat, nu prezintă riscuri și permite vizualizarea rapidă a țesutului mamar, mamografia digitală cu tomosinteză este cea mai performantă investigație pentru depistarea cancerului mamar.

Aceasta se folosește atât pentru screening, cât și pentru diagnostic. Investigația constă în expunerea sânului la un aparat cu raze X, care permite înregistrarea de imagini din diferite unghiuri, pe care aparatul le procesează pentru a obține proiecții tridimensionale ale țesutului mamar.

Mamografia digitală cu tomosinteză nu este dureroasă și durează câteva secunde. Imaginile sunt extrem de detaliate, astfel că diagnosticul este precis. Doza de radiații la care pacienta este expusă este redusă, iar imaginile pot fi stocate pentru analiză ulterioară. Mamograful poate surprinde chiar și tumori foarte mici, care nu pot fi identificate prin alte metode.

Astfel, medicii le pot descoperi în stadiu incipient și trata minim invaziv, fără a elimina sânul. După mamografie, radiologul realizează o evaluare a leziunilor, din punct de vedere al riscului de cancer mamar, pe baza căreia specialistul decide care sunt etapele ulterioare. Acestea pot consta în alte investigații, ca RMN mamar sau biopsie, intervenții chirurgicale sau doar monitorizare periodică, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513