REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.5° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
21.5° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Ce mai fac foștii politicieni ai Constanței

Ce mai fac foștii politicieni ai Constanței

Replica API 10 septembrie 2022 | 20:54 4323

Mulți dintre cei care făceau legea în politica constănțeană din ultimii ani au intrat într-un con de umbră. Fie din cauza vârstei, fie pentru că s-au dedicat afacerilor sau pur și simplu așteaptă momentul oportun pentru a se întoarce pe eșichierul politic dobrogean, acești politicieni au ieșit din atenția publică. Replica de Constanța a întocmit o listă cu acești foști și poate viitori politicieni, și cu ce au mai făcut în ultimul timp.

Decebal Făgădău a intrat în politică în anul 2004, primind ultimul loc pe lista de consilieri ai partidului pentru alegerile din acel an. În anul 2005, după doar un an cu carnet în PSD, Făgădău este numit secretar executiv al organizației municipale. În 2006, Consiliul Județean Constanța, condus de Nicușor Constantinescu, îl numește în funcția de director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii pe Decebal Făgădău, instituție pe care o conduce aproape trei ani. Este primul job pe care Făgădău îl exercită în calitate de angajat al statului. Din 2009 a fost viceprimar al Constanței, sub Radu Ștefan Mazăre, iar în 2015 devine primar interimar, până în 2016, atunci când este ales în funcția edil, în detrimentul lui Vergil Chițac. După ce a pierdut alegerile în favoarea aceluiași Chițac, Făgădău a intrat într-un con de umbră, pe 21 octombrie 2020 fiind trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru infracțiunea de abuz în serviciu pentru perioada în care a fost viceprimar al Constanței.

Gabi Stan a fost viceprimar și mâna dreaptă a primarului Mazăre, din 2004 până în 2015. Acesta a fost exclus din partid pe 14 decembrie 2015, după adoptarea Codului de Etică şi Conduită adoptat de PSD, urmare a faptului că DNA anunţase la data de 9 decembrie 2015 trimiterea sa în judecată alături de Radu Mazăre. De atunci, acesta a dispărut practic din politica constănțeană.

Zanfir Iorguş a fost primar al municipiului Mangalia între 1996 şi 2008. El a câştigat primul mandat de primar din partea PNŢCD. În 2003, s-a înscris în PSD. În 2008 a candidat pentru un nou mandat la Primăria Mangalia, dar din partea PDL, fiind învins de candidatul PSD Mihai Claudiu Tusac. În toamna lui 2008, Iorguş a devenit deputat din partea PDL. În 2012, Iorguş avea să candideze din nou la Primăria Mangalia, dar şi pentru un nou mandat de deputat, pierzând însă ambele alegeri. Şi în 2016 a candidat, pierzând în faţa actualului edil Cristian Radu. În 2020, s-a retras din cursa pentru primăria Mangalia, pentru a-l susține pe Mohammad Murad.

Nicolae Matei, fost primar al orașului Năvodari, a intrat în politică în 2000 atunci când a devenit consilier și viceprimar al orașului. Între 2008-2016 a fost primar în Năvodari. În luna decembrie 2012, Nicolae Matei a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, iar în anul 2016 a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu executare. În anul 2020 și-a încercat iar norocul la primăria Năvodari însă a pierdut în fața lui Florin Chelaru.

Cristinel Dragomir a fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea lui Nicușor Constantinescu. Ulterior, după alegerile din 2016, a intrat într-un con de umbră, făcând un pas înapoi din viața politică, dezamăgit că șefii săi, la nivel de partid, nu i-au adus un plus valoare, așa cum merita. Cu toate acestea, la următoare alegeri, acesta nu exclud o eventuală candidatură la Primăria Constanța sau la Consiliul Județean.

Christian Gigi Chiru este unul dintre traseiștii din politica constănțeană. Fost lider PDL Constanţa, fost copreşedinte al PNL, filiala Constanţa, dar şi fost senator, și consilier local din partea ALDE, Gigi Chiru pare să se împace cu viața liniștită din Eforie. Dar cum alegerile se apropie cu repeziciune, nu se știe niciodată în ce bărci se aruncă politicianul.

Tudorel Chesoi este unul dintre cei mai longevivi politicieni ai Constanței. Președinte al Alianței Național Țărăniste Constanța, acesta a fost, de-a lungul timpului, consilier local și județean. În 2020 a candidat la Primăria Constanța reușind să strângă, iar de atunci pare să se fi dedicat întrutotul afacerilor, lăsând politica pe planul doi.

Memiș Baiazid este un fost politician, care a prins mai multe mandate de consilier județean din partea PNL. Cunoscut mai degrabă ca proprietar al lanțului de autoserviri Eteks, Memiș Baiazid a renunțat practic la politică după ce nu a fost inclus pe lista de consilieri a PNL, la alegerile din 2020.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu zic ca VC si Feliciu fac ceva, dar putea sa vina si Obama primar, atat timp cat RAJA saboteaza intentionat traficul, VC va fi tinut raspunzator. Macar iesea si ii tragea la raspundere in presa. El doarme si Cta nu are apa rece, nu are apa calda si pe Aurel Vlaicu a inceput alt santier in acelasi loc.
0
0
Lasa ca sunt iluminate nevestele de academicieni, cica.
1
0
Hotii - urbei ! Niste capuse , lesinaturi ! Vai de capu lor !
1
0
Hotii - urbei ! Niste capuse , lesinaturi ! Vai de capu lor !
0
0
nu exista politiceni de top,exista niste infracori inca liberi care au distrus orasul si judetul,ex mazare sau iorgus vecinul zanfir.sint liberi deoarece au dat securistilor si judecatorilor parti din terenurile furate de ei de la stat!muriti bai,dar mai repede!
0
0
constanta,cel mai urat oras din romania.vorba aia,e pnleul administrator
0
0
opa sa ajuns sa-l regretam pe Fagadau,urmeaza sa plangem dupa un primar intelept si corect .Asa se intampla cand un securist ca felix inca detine toata Constanta
0
0
Naivii,fraierii,cei s**b informati ori pur si simplu nepasatori au votat si au ales in mod continu niste insi fara nimic in legatura cu competente,idealuri nobile,bun simt si patriotism. Sa dam vina pe ei? Adica au venit cu forta si noi nu am avut nici o contributie? Calcam in cacat si acuzam pe altii ca nu ne-au facut atenti?
0
0
Nulitatile tot nulitati raman.
1
0
Incredibil cum a scapat Gabi Stan de puscarie.
0
0
Dar mai bogati
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513