REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.2° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
23.2° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Ce modificări patologice provoacă deficitul de vitamina C

Ce modificări patologice provoacă deficitul de vitamina C

A.F. 22 iunie 2024 | 00:00 70

Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă extrem de importantă care joacă un rol esențial în diverse procese fiziologice, inclusiv în sinteza colagenului, apărarea antioxidantă și funcția imunitară.

Ce modificari patologice provoaca deficitul de vitamina C

Deficitul de vitamina C poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de scorbut, caracterizată prin mai multe modificări patologice care afectează mai multe sisteme ale organismului. Una dintre cele mai semnificative modificări patologice cauzate de deficitul de vitamina C este afectarea sintezei colagenului.

Colagenul este o proteină structurală vitală care se găsește în țesuturile conjunctive, inclusiv în piele, cartilaje, tendoane, ligamente și vase de sânge. Vitamina C este un cofactor esențial pentru enzimele prolile și lizil hidroxilază, care sunt necesare pentru hidroxilarea reziduurilor de prolină și lizină din colagen.

Principalele semne ale deficitului de vitamina C

Fără suficientă vitamina C, colagenul produs este defectuos, ceea ce duce la slăbirea țesutului conjunctiv. Din punct de vedere clinic, acest lucru se manifestă prin piele fragilă, vânătăi ușoare, vindecare deficitară a rănilor și sângerare a gingiilor.

Mici pete roșii

Pielea poate dezvolta peteșii (mici pete roșii sau purpurii cauzate de sângerări în piele) și echimoze (vânătăi mai mari), în special în zonele supuse unor traumatisme minore.

Hemoragii spontane

Deficiența afectează, de asemenea, negativ integritatea vaselor de sânge. Fragilitatea capilarelor crește, ceea ce duce la hemoragii spontane, în special la nivelul gingiilor și sub piele. Această fragilitate a vaselor poate duce la complicații hemoragice grave dacă nu este tratată.

La copii, deficitul de vitamina C poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de diateză hemoragică, în care există o tendință crescută de sângerare.

Sistemul imunitar

Deficitul de vitamina C are, de asemenea, un efect dăunător asupra sistemului imunitar. Fiind un antioxidant important, vitamina C ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, este implicată în funcționarea diferitelor celule imunitare, inclusiv a neutrofilelor, limfocitelor și fagocitelor.

Deficitul său afectează răspunsul imunitar, crescând susceptibilitatea la infecții și încetinind recuperarea după boală. Acest răspuns imunitar slăbit se datorează în parte reducerii chemotaxei și a activității fagocitare a neutrofilelor și reducerii proliferării limfocitelor.

Anemie

În plus, deficitul poate duce la anemie, în principal din cauza absorbției reduse a fierului și a metabolismului afectat al folatului. Vitamina C crește absorbția fierului non-hemic din tractul gastro-intestinal prin reducerea fierului (Fe3+) la forma feroasă (Fe2+), mai ușor de absorbit. Fără suficientă vitamina C, absorbția fierului scade, ceea ce duce la anemie feriprivă.

În plus, vitamina C este implicată în conversia acidului folic în forma sa activă tetrahidrofolat, care este necesară pentru sinteza ADN și eritropoieză. Anemia în contextul deficitului de vitamina C se manifestă prin oboseală, paloare și slăbiciune generalizată.

În cazurile severe, deficiența prelungită de vitamina C poate duce la efecte sistemice semnificative, inclusiv dureri musculo-scheletice, umflături articulare și simptome neurologice, cum ar fi depresia și afectarea cognitivă.

Copiii pot dezvolta, de asemenea, anomalii scheletice din cauza sintezei defectuoase a colagenului, ceea ce duce la dureri osoase și la întârzieri de creștere, potrivit actualno.com, citat de exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436