REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Ce noroc pe capul lui! Fostul șef al RAEJDP, Adrian Gâmbuțeanu, a scăpat de dosarul de abuz în serviciu și luare de mită

Ce noroc pe capul lui! Fostul șef al RAEJDP, Adrian Gâmbuțeanu, a scăpat de dosarul de abuz în serviciu și luare de mită

Mirela PASCAL 13 octombrie 2023 | 15:24 1587

Adrian Gâmbuțeanu a scpat de un dosar penal în care a fost judecat pentru abuz în serviciu. Magistrații Tribunalului Constanța l-au achitat, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. A fost achitat și pentru luare de mită, ca urmare a prescripției faptelor.

Ce noroc pe capul lui! Fostul sef al RAEJDP, Adrian Gambuteanu, a scapat de dosarul de abuz in serviciu si luare de mita

Iată minuta!

”Dispune achitarea inculpatului: Gâmbuțeanu Adrian George, pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de abuz în serviciu (3 acte materiale) prevăzută de art. 132 din Legea 78/2000 raportat la art. 297 alin.1 – art. 309 din Codul Penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul Penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza dispoziţiilor art. 25 alin. 51 Codul de procedură penală lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Regia Județeană de Drumuri și Poduri Constanța. În baza art. 17 alin 2 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin 1 lit f Cod procedură penală, cu aplicarea art. 153-154 Cod penal şi art. 5 Cod penal: Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (11 acte materiale), prev. de art. 6 din Legea 78/2000 în referire la art. 289 alin.1 din Codul Penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 din Codul Penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. În temeiul art. 289 alin. 3 Cod penal dispune confiscarea de la inculpat a sumei de (...). În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c din Codul de procedură penală, raportat la art. 249 alin. (5) din Codul de procedură penală, menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonan?a din data de 19.11.2020 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa asupra: -autoturismului VW Golf cu seria motor (...)şi seria de caroserie (...) -asupra oricăror bunuri viitoare care vor exista în patrimoniul inculpatului, în vederea confiscării prin echivalent a sumei de (...) lei. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c din Codul de procedură penală, raportat la art. 249 alin. (5) din Codul de procedură penală şi art. 397 alin. 5 Cod procedură penală, menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonan?a din data de 19.11.2020 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa asupra: -autoturismului VW Golf cu seria motor (...)şi seria de caroserie (...) -asupra oricăror bunuri viitoare care vor exista în patrimoniul inculpatului, până la concurenţa sumei de (...)lei. În baza art. 275 alin. 1 pct 3 lit b Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 15.000 lei cheltuielile judiciare către stat. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată la data de 13.10.2023, prin punerea la dispoziţie prin mijlocirea grefei, conform art. 405 alin. (1) din Codul de procedură penală.”, se arată în minuta instanței.

Ce spun procurorii!

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de deţinere, a lui Adrian George Gâmbuţeanu, la data faptei director general al RAJDP Constanţa, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi luare de mită în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că Adrian George Gâmbuţeanu, în calitatea menţionată, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de dispoziţiile legale, în sensul că ar fi angajat cheltuieli şi ar fi dispus efectuarea de plăţi, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, către o firmă agreată de inculpat şi de conducerea locală a formaţiunii politice din care acesta făcea parte, pentru servicii de întreţinere manuală şi servicii mecanizate în secţiile Regiei, în cuantum total de 6.839.562 lei şi ar fi plătit din fonduri publice către 55 de furnizori suma totală de 46.356.039 lei pentru servicii de închiriere utilaje şi mijloace de transport auto, fără a se urma vreo procedură legală de achiziţie publică.

Cumpărături din banii RAJDP de la un vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța și donații pentru PSD

De asemenea, anchetatorii arată că acesta ar fi angajat cheltuieli şi ar fi dispus efectuarea de plăţi, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, pentru achiziţionarea, de la o societate controlată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa de la acea dată, a unor bunuri în valoare totală de 5.065.547 lei în baza a 935 de comenzi.

Ce noroc pe capul lui! Fostul sef al RAEJDP, Adrian Gambuteanu, a scapat de dosarul de abuz in serviciu si luare de mitaFaptele descrise ar fi fost săvârşite în perioada 2009-2014. DNA spune totodată că Adrian George Gâmbuţeanu, în calitate de director general al Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, ar fi pretins de la 11 prestatori de servicii care colaborau cu Regia, direct sau prin intermediari, să facă donaţii/sponsorizări către filiala judeţeană a partidului din care făcea parte sau plăţi către două societăţi comerciale.

"Reprezentanţii celor două societăţi făceau parte din cercul relaţional al conducerii partidului din care făcea parte şi inculpatul, fiind furnizori de materiale publicitare pentru campaniile electorale. În situaţia în care cei 11 oamenii de afaceri ar fi refuzat plata acelor sume de bani, inculpatul ar fi dispus să nu le mai fie achitate facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul Regiei. Suma totală pretinsă de inculpat şi plătită de furnizori în modalităţile mai sus ar fi în cuantum de 386.000 lei (128.000 lei donaţii/sponsorizări către partid, 102.000 lei plăţi către una dintre societăţi şi 156.000 lei plăţi către cealaltă)", menţionează procurorii. Faptele descrise ar fi fost săvârşite în perioada iunie 2011 - iunie 2013.

Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 58.261.148 lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu este nici un noroc pentru shpagarul si ecscrocul asta mai"replica"ci este vorba de o amanare intentzionata a pronuntari definiteve in cazul asta de catre justitzia din Romania pana la prescrierea faptei,adica nu judecatori sunt sub lege asha cum este normal intrun stat de drept ci legea este la cheremul judecatorilor care o interpreteaza dupa cum au ei chef.
0
1
indivizii cu pile si bani, ajung la prescriere. halal justitie, sa va judece si pe voi hamasul.
0
1
Gata, imi ajunge ce vad si ce citesc ca se intimpla , gata , plec din tara asta, condusa de un Covrigar de buzauplec , si ma voi intoarce in 2061 cind magistratii, toti , vor intra in legalitate in legatura cu pensiile speciale si virsta de pensionare !Rusine covrigarule de Buzau !Oricum voi vota alti nenorociti , decit pe voi care ati furat 33 de ani !
7
4

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166