REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

CE oferă orientări pentru aplicarea armonizată a normelor privind produsele din plastic de unică folosinţă

CE oferă orientări pentru aplicarea armonizată a normelor privind produsele din plastic de unică folosinţă

Replica API 2 iunie 2021 | 00:00 697

Comisia Europeană a publicat luni orientări referitoare la normele UE privind produsele din plastic de unică folosinţă şi a adoptat o decizie de punere în aplicare privind monitorizarea şi raportarea echipamentelor de pescuit introduse pe piaţă şi a deşeurilor de echipamente de pescuit colectate, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

Normele respective au menirea de a reduce deşeurile marine provenite de la produsele din plastic de unică folosinţă şi de la echipamentele de pescuit şi de a promova tranziţia către o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile.

"Reducerea utilizării produselor din plastic de unică folosinţă contribuie la protejarea sănătăţii oamenilor şi a planetei. Normele Uniunii Europene reprezintă o realizare notabilă în ceea ce priveşte combaterea deşeurilor marine. În acelaşi timp, aceste norme stimulează modele de afaceri durabile şi ne apropie de o economie circulară în care se preferă reutilizarea mai degrabă decât unica folosinţă. Aceasta este esenţa Pactului verde european - protejarea şi refacerea mediului nostru natural, stimulând în acelaşi timp întreprinderile să inoveze", a afirmat vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

La rândul său, comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a declarat: "Impactul negativ al deşeurilor de plastic asupra mediului, asupra oceanelor şi a vieţii marine şi asupra sănătăţii noastre este global şi dramatic. Deşeurile de plastic se acumulează în mod continuu, iar 11 000 de tone de echipamente de pescuit sunt pierdute sau aruncate anual în mare în UE, complicând şi mai mult problema pescuitului fantomă. Normele de reducere a poluării cu materiale plastice sunt ambiţioase şi răspund cerinţelor cetăţenilor de a face din UE un pionier în lupta globală împotriva deşeurilor marine. Astăzi, facem încă un pas în direcţia abordării impactului grav al produselor din plastic de unică folosinţă şi al echipamentelor de pescuit abandonate şi avansăm în direcţia economiei circulare."

În conformitate cu normele UE din 2019 privind produsele din plastic de unică folosinţă, până la data de 3 iulie a acestui an, statele membre trebuie să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosinţă nu mai sunt introduse pe piaţa UE. Acestea sunt o serie de produse pentru care există pe piaţă alternative fără plastic la preţuri accesibile: beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, beţele pentru baloane, precum şi unele produse fabricate din polistiren expandat (pahare şi recipiente pentru alimente şi băuturi) şi toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile. Pentru alte produse din plastic, cum ar fi echipamentele de pescuit, pungile de plastic de unică folosinţă, recipientele pentru băuturi şi alimente pentru consumul imediat, pachetele şi foliile de plastic, filtrele de tutun, articolele sanitare şi şerveţelele umede, se aplică măsuri diferite. Printre ele se numără limitarea utilizării şi reducerea consumului acestora şi prevenirea generării de deşeuri prin cerinţe de etichetare, scheme de răspundere extinsă a producătorilor (principiul "poluatorul plăteşte"), campanii de sensibilizare şi cerinţe în materie de proiectare a produselor.

Orientările au scopul de a asigura aplicarea noilor norme în întreaga UE în mod corect şi uniform. Transpunerea armonizată în legislaţia naţională este importantă pentru buna funcţionare a pieţei interne în ceea ce priveşte produsele reglementate de aceste norme. Orientările explică principalele definiţii şi termeni şi au fost elaborate prin consultări ample cu statele membre şi prin interacţiuni cu o gamă largă de părţi interesate.

Decizia de punere în aplicare privind monitorizarea şi raportarea echipamentelor de pescuit introduse pe piaţă şi a echipamentelor de pescuit colectate le permite statelor membre să îşi îndeplinească obligaţia de a raporta, începând cu 2022, cu privire la echipamentele de pescuit introduse pe piaţă şi la echipamentele de pescuit colectate pe mare. Obiectivul este de a stimula aducerea la ţărm a tuturor echipamentelor de pescuit şi de a îmbunătăţi gestionarea acestora prin implicarea schemelor extinse de răspundere a producătorului.

Mai mult, pe baza datelor, statele membre care deţin ape marine vor trebui să stabilească, până la 31 decembrie 2024, o rată naţională minimă anuală de colectare în vederea reciclării a deşeurilor de echipamente de pescuit care conţin plastic, în scopul stabilirii unor obiective cantitative obligatorii de colectare la nivelul Uniunii. Echipamentele abandonate, pierdute sau aruncate reprezintă 27% din deşeurile de pe plaje, în conformitate cu evaluarea impactului din 2018, iar o parte semnificativă a echipamentelor de pescuit introduse pe piaţă nu este colectată în vederea tratării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677