REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Ce poți face în cazul unei fracturi? Necesită tratamente diferite

Ce poți face în cazul unei fracturi? Necesită tratamente diferite

A.F. 13 februarie 2024 | 00:00 203

Fracturile osoase sunt întâlnite frecvent mai ales în perioada sezonului rece, când riscul de producere a unor traumatisme este mult mai ridicat comparativ cu alte perioade din an. În funcție de intensitatea traumatismului (produs prin alunecare, cădere de la înălțime sau accidente rutiere), fracturile pot varia ca severitate și, în consecință, necesită și tratamente diferite.

Ce poti face in cazul unei fracturi? Necesita tratamente diferite

Indiferent că sunt fracturi închise (produse strict la nivelul osului) sau deschise (când osul străpunge pielea), durerea intensă este principalul simptom pe care îl resimt pacienții. La acesta se pot adăuga deformări, vânătăi, sensibilitate la palpare a segmentului afectat și chiar pierderea sensibilității cutanate, pierderea forței musculare și sângerare, cu risc ridicat de infectare, în cazul fracturilor severe.

Apelarea unui serviciu de urgență și acordarea primului ajutor sunt esențiale în cazul producerii fracturilor. Până la sosirea echipajelor medicale, pentru ameliorarea durerii și oprirea sângerării, se poate aplica local gheață și, dacă este posibil, se poate imobiliza membrul afectat folosind atele. Osteomielita sau infecția osului este însă cea mai severă complicație ce poate apărea în cazul unei fracturi deschise, când osul se poate contamina cu diferite microorganisme din exterior. Netratată, poate duce la necroza țesutului osos, iar de aici o serie întreagă de consecințe.

Tratamentul fracturilor este stabilit de medicul ortoped, în urma examinării clinice și efectuării unei radiografii a zonei lezate. În funcție de gravitate, se poate folosi imobilizarea în atelă sau în aparat gipsat, tratament medicamentos pentru ameliorarea durerii, reducerea închisă, fixarea externă a fracturii sau tratamentul chirurgical.

Pentru a evita riscurile asociate fracturilor, mai ales pe cele legate de infecție, este important ca pacienții cu astfel de leziuni să beneficieze de servicii de ortopedie integrate și complete, care să permită stabilirea unui diagnostic corect și în care să aibă acces la toate procedurile necesare tratamentului fracturilor, indiferent de tipul și severitatea acestora.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016