REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
9.9° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Ce presupune meseria de salvamar și care sunt riscurile la care se supun aceștia. Video

Ce presupune meseria de salvamar și care sunt riscurile la care se supun aceștia. Video

Deria ISLEAM 5 iulie 2024 | 00:00 821

A fi salvamar presupune multă muncă, de dimineață până seara, în căldura soarelui și cu multe riscuri de luat în considerare. Pe cât este de periculoasă, pe atât este de importantă meseria de salvamar pe litoralul românesc. În 2024 lucrurile par să meargă într-o direcție mai bună, față de anii trecuți, când turiștii preferau să ignore fluierele și steagurile roșii arborate. În Constanța o persoană a decedat, însă au fost și multe intervenții reușite ale salvamarilor constănțeni.

Ce presupune meseria de salvamar si care sunt riscurile la care se supun acestia. VideoGabriel Culea, coordonator al Serviciilor de Salvamari din Constanța

Gabriel Culea, coordonator al Serviciilor de Salvamari din Constanța ne împărtășește că meseria nu este una simplă și necesită câteva calități fără de care aceasta nu poate fi făcută cum trebuie: „Meseria de salvamar presupune mult curaj, plăcere și dorința de a lucra în echipă. Trebuie să îndeplinești câteva calități, iar cea mai importantă dintre ele este ca atunci când intervii să știi ce ai de făcut, asta învățăm la curs. E important să știi să te protejezi, să nu ajungi tu într-o altă ipostază... Atunci când lucrăm, lucrăm în echipă. Oamenii trebuie să fie pregătiți pentru astfel de intervenții.”

O persoană decedată în Constanța, dar multe alte intervenții reușite

Există, din păcate și incidente soldate neplăcut, însă multe alte intervenții s-au finalizat fericit. Salvamarii recomandă turiștilor să aibă grijă de copii și să nu-i lase nesupravegheați: „Există riscuri, ca în orice altă meserie care implică salvarea unei vieți. Cum am spus, salvamarii, la cursul pentru salvamari învață cum să se protejeze, cum să acționeze și cum să salveze. A fost un caz în care nu s-a mai putut face nimic pe plaja din Constanța, unde o persoană în vârstă de 83 de ani a cerut ajutorul salvamarilor, s-a intervenit, dar, din păcate, nu s-a mai putut face nimic. Am avut și intervenții reușite, unde persoana înecată a fost resuscitată și salvată. Este în regulă, în momentul de față. Am avut intervenții de căutat copii, se pierd foarte mulți copii, totul a ieșit cum a trebuit, în regulă. Sperăm să avem cât mai multe reușite.”

Ce presupune meseria de salvamar si care sunt riscurile la care se supun acestia. VideoPlaja Mamaia Sud, zona Cleopatra

Mai nou, turiștii vin în ajutorul salvamarilor!

Față de anii trecuți, turiștii au înțeles că trebuie să lucreze cu salvamarii și nu împotriva lor: „Progresul a existat de la an la an. Dacă acum 20 de ani aveam probleme mari în felul de a ne organiza pe plajă, de a discuta cu turiștii, majoritatea spuneau că știu să înoate, că n-au nevoie de ajutorul nostru, în ultima perioadă avem situații în care vin în întâmpinare și ne ajută turiștii. Sunt, într-adevăr, persoane care, atunci când este interzis la scăldat, când este arborat steagul roșu, nu respectă această semnificație, de multe ori sunt salvate. Progres există, e altfel față de acum 10-15 ani.”

Ce presupune meseria de salvamar si care sunt riscurile la care se supun acestia. VideoGabriel Culea, coordonator al Serviciilor de Salvamari din Constanța

„O spunem mereu și o repet: apa este un mediu periculos, chiar dacă știu să înot foarte bine, în momentul în care am intrat în apă trebuie să-mi iau câteva măsuri de siguranță. E foarte important ca îmbăierea să o facem în zonă supravegheată de serviciul salvamar. Niciodată nu poți știi când ți se poate face rău și ai nevoie de ajutor. E foarte important ca îmbăierea să o facem în zona de siguranță delimitată cu balize. Mulți vor să depășească această baliză a cărei adâncime nu depășește 1,5 pentru că ei zic că știu să înoate, dar, de la baliză în larg își desfășoară activitatea ambarcațiunile cu motor. Dacă au trecut în acea zonă, pot fi foarte greu de observat, se pot întâmpla accidente. În momentul în care respecți anumite reguli, concediul este plăcut” declară Gabriel Culea, coordonatorul Serviciului de Salvamari din Constanța.

Nu e de joacă! Steagul roșu reprezintă un pericol și pentru profesioniști!

Este important ca turiștii să fie conștienți de gravitatea pericolului atunci când steagul roșu este arborat în timpul condițiilor nefavorabile înotului. În astfel de situații, nu doar că își pun viața lor în pericol, dar riscurile sunt la fel de mari și pentru salvamari: „Valurile mari pot fi înșelătoare pentru că se formează curenți foarte puternici. Dacă nu știi cum să-l abordezi, dacă nu știi cum să te comporți cu un curent, te poți îneca. Noi, când deja observăm că marea începe să fie agitată, arborăm steagul galben, recomandat doar celor experimentați. În momentul în care crește nivelul de putere a curentului și e riscul de înec, atunci arborăm steagul roșu. E bine ca turiștii să înțeleagă că o facem spre binele lor, rolul salvamarului e de a preveni, de a avertiza și, în același timp, să știți că este și pentru noi steagul roșu, și pentru noi e foarte dificil să intervenim. Noi avem și echipamente speciale de intervenție, dar și noi, la rândul nostru, ne putem pune viața în pericol atunci când este steagul roșu.”

Ce presupune meseria de salvamar si care sunt riscurile la care se supun acestia. VideoPlaja Mamaia Sud, zona Cleopatra

Recomandările coordonatorului Serviciului de Salvamari Constanța

Coordonatorul Serviciului de Salvamari prezintă câteva recomandări deosebit de importante pentru cei ce vin să înoate pe litoralul românesc: „Foarte important, când turiștii vin la îmbăiere, niciodată să nu fie singuri, să fie în echipă, în grup. Când intră la îmbăiere, să fie observat de un coleg, de un frate / soră de pe mal. Niciodată copiii să nu fie lăsați nesupravegheați. Foarte mulți turiști cumpără anumite obiecte care consideră ei că le sunt folositoare: colac, saltea. Copiii, dacă nu știu să le folosească în mod corespunzător pot cădea de pe ele, adâncimea apei să fie mai mult decât cred ei și pot ajunge la o situație nefericită. Niciodată după servirea mesei! E bine să stăm cel puțin jumătate de oră, să ne liniștim, după să intrăm la îmbăiere. Niciodată să nu intrăm brusc în apă! Trebuie să ne acomodăm cu apa. Chiar dacă aceasta are 25-27 de grade, afară sunt 40 de grade, diferența de temperatură e foarte mare. Se poate face stop cardio respirator. Niciodată să nu intrăm la îmbăiere după ce am făcut o activitate sportivă, efort intens. Ne liniștim, ne revenim și apoi intrăm la îmbăiere. Dacă sunt probleme, anumite situații în care nu știu să se comporte pe plajă, pot veni la salvamar, pot cere sfatul și salvamarul îi poate îndruma.”

Așadar, turiștii sunt încurajați să ia în considerare sfaturile și recomandările salvamarilor, să nu se aventureze și să respecte indicațiile profesioniștilor. Gabriel Culea le transmite tuturor localnicilor și turiștilor mesajul: „Concediu plăcut! Atunci când au nevoie de noi, ne pot apela. Să se distreze cât mai mult. Scopul salvamarului este de a veni în sprijinul lor, nu de a le face neplăcut concediul.”

Video 1

Video 2

 

.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515