REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

CE propune îmbunătăţirea comitetelor europene de întreprindere pentru a consolida dialogul social transnaţional

CE propune îmbunătăţirea comitetelor europene de întreprindere pentru a consolida dialogul social transnaţional

a 26 ianuarie 2024 | 00:00 146

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri revizuirea directivei privind comitetul european de întreprindere (CEI) pentru a îmbunătăţi şi mai mult dialogul social în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

CE propune imbunatatirea comitetelor europene de intreprindere pentru a consolida dialogul social transnational

Comitetele europene de întreprindere sunt organisme de informare şi consultare care asigură implicarea angajaţilor în deciziile legate de chestiuni transnaţionale. Acestea se referă la întreprinderi cu peste 1.000 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în cel puţin două ţări din UE sau din Spaţiul Economic European (SEE).

Informarea şi consultarea semnificativă a angajaţilor cu privire la deciziile-cheie ale întreprinderii pot contribui la anticiparea şi gestionarea schimbărilor, cum ar fi cele legate de tranziţia verde şi cea digitală, implicând abordarea deficitului de forţă de muncă sau introducerea de noi tehnologii. În contexte transnaţionale, comitetele europene de întreprindere pot juca un rol esenţial în aceste privinţe.

Directiva actuală prezintă procesele de creare a comitetelor europene de întreprindere şi de informare şi consultare a acestora cu privire la chestiuni transnaţionale. Revizuirea propusă urmăreşte să consolideze rolul CEI prin facilitarea creării lor, prin promovarea unor activităţi de informare şi de consultare mai semnificative şi prin asigurarea faptului că acestea dispun de capacitatea necesară pentru a-şi desfăşura activitatea. Revizuirea urmăreşte, de asemenea, consolidarea echilibrului de gen în cadrul comitetelor europene de întreprindere.

În 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie legislativă din proprie iniţiativă prin care invită Comisia să consolideze rolul şi capacitatea CEI. Revizuirea propusă astăzi dă curs angajamentului politic asumat de preşedinta von der Leyen de a răspunde unor astfel de rezoluţii printr-o propunere legislativă, cu respectarea deplină a principiului proporţionalităţii, al subsidiarităţii şi al unei mai bune legiferări.

Principalele modificări propuse de Comisie includ: acordarea de drepturi egale lucrătorilor din companiile multinaţionale care îşi desfăşoară activitatea în UE/SEE să solicite crearea unui nou CEI: derogările de la actuala directivă vor fi eliminate, permiţând unui număr de 5,4 milioane de lucrători din 320 de întreprinderi multinaţionale cu acorduri preexistente să solicite înfiinţarea unui comitet european de întreprindere.

De asemenea, se are în vedere clarificarea definiţiei aspectelor transnaţionale: asigurarea faptului că comitetele europene de întreprindere completează activitatea organismelor naţionale de informare şi consultare şi că activităţile lor nu se suprapun şi asigurarea faptului că lucrătorii din întreprinderile multinaţionale sunt consultaţi în timp util şi în mod semnificativ cu privire la aspectele care îi privesc. Membrii CEI ar trebui să primească un răspuns motivat la avizul lor înainte ca conducerea întreprinderii să adopte o decizie cu privire la chestiuni transnaţionale, iar conducerea întreprinderii trebuie să furnizeze justificări ori de câte ori va fi invocată confidenţialitatea ca motiv pentru restricţionarea schimbului ulterior de informaţii sau pentru nedivulgarea de informaţii cu privire la aspecte transnaţionale.

Printre modificările propuse de Comisie se află: asigurarea faptului că CEI dispun de capacitatea necesară pentru a-şi desfăşura activitatea, consolidarea echilibrului de gen: ori de câte ori un acord privind comitetul european de întreprindere este (re)negociat, vor trebui instituite dispoziţii pentru a se ajunge, pe cât posibil, la o componenţă echilibrată din punctul de vedere al genului. Aceasta include cerinţa de a urmări în mod activ echilibrul de gen în cadrul organismelor speciale de negociere, care sunt grupuri temporare de reprezentanţi ai angajaţilor care negociază un acord privind comitetul european de întreprindere cu întreprinderea.

Se are în vedere şi îmbunătăţirea accesului la căi de atac: statele membre trebuie să informeze Comisia cu privire la modul în care comitetele europene de întreprindere pot iniţia proceduri judiciare şi - după caz - administrative. Statele membre sunt, de asemenea, obligate să instituie sancţiuni eficace, disuasive şi proporţionale pentru a pune în aplicare directiva, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016