REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.3° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
31.3° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Ce să faci dacă simţi că îţi vâjâie urechile? Tratamente naturiste pentru tinitus

Ce să faci dacă simţi că îţi vâjâie urechile? Tratamente naturiste pentru tinitus

A.F. 6 mai 2023 | 00:00 805

Multe persoane se plâng că simt un vâjâit în urechi, acele zgomote neplăcute care devin supărătoare mai ales dacă este liniște în cameră.

Ce sa faci daca simti ca iti vajaie urechile? Tratamente naturiste pentru tinitus

Se estimează că aproximativ 10-12 % din populaţia globului acuză percepţia unor tipuri de zgomote în ureche. Sunetele pot fi de diferite tipuri: ţiuituri, bâzâituri, sunet de sonerie/clinchet de clopoțel, huruit, fluierat sau sâsâit şi pot fi percepute la o intensitate mai mică sau mai mare, pentru câteva secunde sau minute, după care acestea dispar.

Tinitusul sau acufenele pot afecta una sau ambele urechi, putând fi însoţite uneori de o scădere treptată a acuităţii auditive. Nivelul maxim al sunetului este de 70 de decibeli, dar cele mai multe sunete pe care le auzim au niveluri mai ridicate.

De la afecţiune medicală complicată la superstiţii

Există numeroase superstiţii legate de ţiuitul în urechi. În general se spune că atunci când îţi ţiuie o ureche cineva te vorbeşte de rău sau te înjură.

Alte interpretări se referă la urechea care ţiuie: atunci când ţiuie urechea dreaptă, te vorbeşte cineva de bine. Dacă e cea stângă, te vorbeşte cineva de rău.

Însă, specialiştii ORL spun că tinitusul este considerat un simptom, iar el poate apărea în peste 200 afecţiuni medicale.

Astfel, poate fi vorba de otoscleroză, o boală care constă în blocarea și întărirea micilor oase din urechea medie.

De asemenea, problemele circulatorii și boala Meniere pot fi alte cauze ale vâjâitului în urechi. Ateroscleroza şi hipertensiunea arterială determină o presiune crescută a circulaţiei sângelui în vasele din interiorul urechii, ducând la tinitus.

Pot fi incriminate drept cauze şi schimbările hormonale la femei, tulburările tiroidiene, dar şi efectele adverse ale unor medicamente (cum ar fi aspirina şi alte AINS, anumite antibiotice, antiepileptice, oncologice, diuretice, antidepresive, dar şi unele suplimente naturiste).

Tratamente alternative pentru tinitus

Medicul poate recomanda pentru început curățarea unui eventual dop de ceară, dacă aceasta este cauza, sau combaterea unei infecții la nivelul urechii.

Totodată, în cazuri mai grave se poate indica o intervenţie chirugicală pentru excizia unei tumori sau eliminarea unor depuneri de calciu pe osul urechii.

Multe persoane au remarcat diminuarea simptomelor legate de tinitus cu ajutorul unor remedii naturiste, precum suplimentele de Gingko biloba (aceste extrac­te activează microcir­culaţia şi favorizează sinap­sele neuronale) sau pe bază de melatonină, vitamina B12 şi zinc.

De asemenea, o cură cu magneziu poate uşura simptomele ţiuitului în urechi, fiind recomandată o doză de 400 mg pe zi. Totodată, este indicată şi includerea în dietă a seminţelor de susan.

În combaterea zgomote­lor din urechi ajunse în faza cronică, specialiştii folosesc şi terapiile cognitiv-compor­ta­mentale şi TRT (Tinnitus Retraining Therapie), scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768