REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ce salariu are directorul general de la Șantierul Naval 2 Mai

Ce salariu are directorul general de la Șantierul Naval 2 Mai

Andreea POPA 11 decembrie 2023 | 00:00 7135

Cel puțin 24 de administratori a rotit statul la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia în perioada 2019-2023, în condițiile în care Ministerul Economiei preferă să ofere pe perioade scurte de timp această funcție câte unui incompetent politic, în locul unor profesioniști desemnați prin concurs. Statul demonstrează astfel încă o dată că este cel mai prost administrator, mai ales că eforturile de a schimba la nesfârșit politrucii din CA-ul șantierului par mai degrabă o pierdere de timp, dată fiind remunerația simbolică pe care o încasează prin fișa postului.

Ce salariu are directorul general de la santierul Naval 2 Mai
Un administrator al Șantierului Naval 2 Mai SA, compania Ministerului Economiei prin care statul român deține pachetul majoritar de 51% din acțiunile Șantierului Damen din Mangalia, este plătit cu 3.500 lei brut pe lună, adică undeva la 2.100 lei net, puțin peste salariul minim pe economie. Mai are, ce-i drept, în plus diurnă și decontarea cheltuielilor cu drumul și cazarea, dar, una peste alta, pare mai degrabă un efort inutil atât pentru administrator, cât și pentru ministerul care l-a numit.
Iată însă că statul preferă să rămână un administrator prost și schimbă membrii Consiliului de Administrație de la Șantierul Naval 2 Mai ca pe șosete, prin mandate provizorii de 4 luni, în loc să instaleze, prin concurs, profesioniști care știu cu se ”mănâncă” un șantier.

Ce salariu are directorul general de la santierul Naval 2 MaiContractul de mandat

Trei directori generali în 7 ani

Așa se face că doar în perioada 2019-2023 prin CA-ul șantierului s-au perindat nu mai puțin de 24 de administratori, potrivit datelor oficiale. Într-un document publicat pe site-ul șantierului sunt amintiți 22 de administratori, dar la aceștia trebuie amintită și fosta angajată de la un salon călărășean de masaj, Mirela Voivozeanu, numită administrator, dar neinstalată oficial, precum și Gabriela Cătălina Danciu, instalată în septembrie. Este posibil ca numărul administratorilor să fie mai mare, ținând cont de frecvența cu care sunt schimbați și întârzierea actualizării datelor.
În prezent, Șantierul Naval 2 Mai SA are un CA alcătuit din Gabriela Cătălina Danciu, Emilia Mirela David și Luminița Vlădescu.   
Mult mai consecvent a fost statul cu privire la directorul general al șantierului. Societatea din Mangalia a avut doar trei directori generali în ultimii șapte ani. Astfel, în perioada martie 2016-martie 2020 la conducerea șantierului s-a aflat Ioan Griguță, în intervalul martie 2020-mai 2022 a fost interimar Romulus Dumitrana, pentru ca din mai 2022 până în prezent să fie director general, dar tot cu statut interimar, Doru Jianu.
Potrivit documentelor publicate de companie, directorul general este plătit cu 12.054 lei brut pe lună, echivalentul unui net de 7.051 lei/lună. Nu e nici pe departe un salariu mare pentru un director și mai ales pentru unul din conducerea companiei prin care România controlează singurul său șantier naval.

Ce salariu are directorul general de la santierul Naval 2 MaiSituația administratorilor provizorii

Șantierul din Mangalia, în cea mai gravă situație din istoria sa

Ca și în cazul administratorilor, însă, remunerațiile mici au și o explicație: șefii Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia nu înseamnă nimic în ansamblu, ei fiind puși acolo doar ca să fie. Deciziile aparțineau dintotdeauna asociaților din șantier- inițial, coreenii de la Daewoo, apoi olandezii de la Damen. Iar în puținele situații când românii mai pot deschide gura, acest lucru se face la nivel de minister.
Factorii decidenți din minister, aceiași care schimbă ca pe șosete administratorii puși de bibelou la Mangalia, se confruntă acum cu o situație de-a dreptul existențială pentru șantierul care susține economia din jumătatea de sud a județului Constanța. Damen s-a retras oficial din managementul șantierului și cere daune de 500 de milioane de euro de la statul român, iar compania mixtă la care statul are 51% din acțiuni a raportat pierderi uriașe, de 83,8 milioane de lei, în 2022 și se află în cea mai gravă situație din istoria sa.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce va mai trebuie directori, s-au terminat bibliotecarele ?
1
1
In toata tara e la fel. Tovarasii de la partid ocupa scaune si iau bani. Partea cu care se aseaza pe scaune este folosita si ca sursa de gandire in folosul societatilor unde sunt pusi ca sefi. Asta se numeste la noi tara cu economie de piata,capitalista.
5
0
va rog nu mai minti ti popu latia, un manager acolo are cel putin 7 mii euro, vrajeala ce scieti voi, oricum e falimentar acum santierul, ,vor aduce sclavi din pakistan sa lucreze, k ai nostrii nu mai lucra pe 4 mii lei, jaf pi fatzaaa
10
0
Raym și Vasilica uite unde puteți să vă reabilitați .la siantier salariu bun .Că la p******r sunteți angajați pe viață trebuie sa sifonati
4
0
nu cred ca universitatea din galati, a scos in ultimul timp, numai timpiti! sa nu se gaseasca unul de meserie, sa-l puna director!
8
0
si nunumai, cam peste tot locurile de munca munca adevarata e p***t platita la noi tineretul si specialisti sunt atrasi in tarile dezvoltatele face treaba apoi incet incet le da papucii si vin altii pe bani mai putini astai tactica strainatatii si romanasii sunt disperati pleaca cu miile lasand tara pe mana politicienilor care muncesc pe salarii si pensii colosale
8
0
porcii de olandezi isi bat joc de soarta oamenilor dupa cum vrea pwuula bleaga a lui Damen. Angajeaza , dau afara, angajeaza , dau afara. Ma-ta lui Damen sa mai vina sa lucreze la voi. Mwuuie Damen !
18
1
Cel mai păgubos director Ognef cu gașca lui de imberbi de la Galați au bitucit șantierul. Firme subcon plătite că n Norvegia și negrii r*mâni plătiți când Nigeria.
16
1
Nu numai statul roman este incompetent , dar si compania Damen este de rahat. Unde este porcul ala olandez ,Chirs Groninger care alaturi de prostanacul ala habarnist Spataru Florin , fost Ministru PSD al Economiei , promitea marea cu sarea si luna de pe cer la Santierul Mangalia . Au fugit ca sobolanii !!
17
0
Intrebati va cum un director ,,importat” al Damen are 100 000 lei net salariu,in conditiile in care si statil este actionar..?!..intrebati va cum au cheltuieli lunare( chirii,diurne,alimente,mese la restaurant) decontate in valoare de 50.000 lei fiecare din cei trei..e dezastru in Damen..o sa il vedeti voi curand cand nu vor avea bani nici sa plateasca gunoiul sau apa…Ognef a devalizat tot cu ajutorul catorva firme care au facturat tot ce au visat…
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510