REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ce sancțiuni riscă preoții care cer bani pentru înmormântare sau căsătorie

Ce sancțiuni riscă preoții care cer bani pentru înmormântare sau căsătorie

A.F. 2 februarie 2024 | 23:01 2734

În România, preoții care cer bani pentru slujba de înmormântare sau căsătorie riscă sancțiuni dure. Unde se pot reclama astfel de practici.

Ce sanctiuni risca preotii care cer bani pentru inmormantare sau casatorie

Foarte puțini enoriași din România știu că preoții care cer bani pentru slujba de înmormântare sau căsătorie pot primi sancțiuni extrem de dure pentru astfel de gesturi. Ce spune Biserica Ortodoxă Română (BOR).

Preoții din România care cer bani enoriașilor pentru căsătorie sau înmormântare riscă sancțiuni extrem de dure
Mulți cetățeni români consideră că banii pentru preoți sunt obligatorii în cazul unei căsătorii sau pentru o înmormântare. În realitate, e important de știut că toate contribuțiile bănești cerute de biserici nu trebuie percepute ca fiind sume obligatorii, chiar dacă uneori sunt afișate în parohii.

Vorbim doar de ajutoare financiare pe care oamenii le dau bisericii de bună voie. Pentru ele, enoriașii trebuie să primească chitanță. Dacă vorbim de slujbele pentru înmormântări sau căsătorie, trebuie spus că preoții nu au voie să ceară bani oamenilor.

O Hotărâre a Sfântului Sinod din 22 decembrie 2014 spune clar că preotul care cere bani pentru înmormântare risca să-și piardă parohia. Acest fapt a fost confirmat şi de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Potrivit lui Bănescu, preoții care cer bani pentru înmormântări pot ajunge chiar să-și piardă parohia. Lista de sancțiuni pleacă de la simpla mustrare, verificări periodice, până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme.

”Sunt sancţiuni care merg de la simpla mustrare, apoi verificări periodice, se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv sau, în cazurile extreme, care presupun multe greşeli acumulate în timp – caterisirea”, a precizat, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de directmm.ro.

”Este o hotărâre de sinod. Când apar persoane care spun că nu au auzit de ea sau că au auzit dar nu o pot respecta din varii motive, atunci avem o problemă”, a mai adăugat Vasile Bănescu.

Cum pot fi reclamați preoții care cer bani enoriașilor

Reprezentanții BOR atrag atenția că nicio contribuție bănească cerută de biserică nu este obligatorie. Orice ban dat la un lăcaș de cult reprezintă doar un ajutor financiar oferit de enoriaș bisericii de bună voie.

Patriarhia admite că este nevoie să fie instituită o mai bună informare și comunicare între biserică și enoriași pentru a evita eventualele neînțelegeri și probleme în această privință. BOR anunță că toate cazurile în care oamenii sunt forțați să plătească pot fi reclamate la adresa: biroul.sesizari@patriarhia.ro, citează fanatik.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de ce taiati din comentari ,sa va fie rusine
2
0
Pentru Agamitza Dandanache. Tu parca ai fi taximetristul ala care spunea despre cocalari ca sparg mii de euro pe seara prin cluburi si nu le da si lor,taximetrishtilor cateva sute de euro cand ashtia ii duc pe ei acasa ci le cer sa porneasca ceasul caci ei vor sa platesca legal,da decand le impunetzi voi mai ecscrocilor oamenilor sa va dea voua spaga daca tot sunt shmecheri si arunca cu bani,ei uite ca arunca omul cu bani unde are chef pentru ca sunt bani lui nu ai voshtri,voi sa comandatzi pe bani voshtri nu pe ai altuia.
3
1
Nu cred ca exista in tara vre-un popa care nu ia bani,rectific care nu pretnde/impune o suma de bani pentru botez,nunta si mai grav inmormantareIntrbati-l pe Spagoveanu cat cere pt o nunta la catedrala si o sa cadeti pe spate
6
1
pai armata si biserica, erau in preferintele de incredere ale romanilor. pe popii care cer bani, stiind ca este ilegal(de ce primesc salariul de la stat?), trebuie da-ti afara. generalii care ne pregatesc de razboi, la fel.
4
0
Nu mai chemati preotii si BOR in viata voastra si ati scapat de ei, nu mai inmormantati cu preoti si NU MAI FACETI CUNUNIA RELIGIOASA/BOTEZ. Eu asa am facut si am scapat de acesti nenorociti in rochii nerge.
16
1
Parohia sf,,Gheorhe''n***u Voda,popa Damian Viorel,mercurial pret inmormantare pe timp de covid 700ron fara priveghi ,slujba de inmormantare,acum fara pandemie 1000 ron.Un m*******n borat care acdevenit cersetor,bani pt apa,bani pt lumina,etc
9
0
Aruncă cu banii în lăutari, limuzine, porumbei, fotografi, dar la biserică, deodată, sărăcesc...Dau pe acolo de trei ori în viață, la Botez, Cununie și pe nasalie, dar sunt experți în cârcotașie...credincioși nu, dar superstițioși, nevoie mare...
8
8
Cerșetori legali...
12
1
Este valabil și pentru botez?
8
0
In ce filme americane ati vazut voi ninja sa vina din usa in usa sa ceara bani? romanii sunt pr0sti gramada
9
3
Eu am tarife f clare, nu sunt negociabile ! Am ditamai vila in Faleza Nord, trebuie intretinuta cum se cuvine ! Hai Doamne ajuta !
9
0
toata lumea da mai mult sau mai putin fara exceptie corect ar fi sa dea chitanta
8
0
dar preoti au voie sa vina cu craciunul ,boboteaza din usa in usa sa ia bani fara nici o chitanta ??!
11
1
De ce nu se popularizeaza mai mult sa stie lumea pt ca oamenii nu stiu iar preotii profita de acest lucru .Sunt oameni care nu si permit O inmormantare este f costisitoare
13
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510