REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.1° Constanța Lun., 29 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6805
22.1° Constanța Luni, 29 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6805
 

Ce se află în singura clădire rămasă intactă la locul cutremurului din Turcia

Ce se află în singura clădire rămasă intactă la locul cutremurului din Turcia

Ana Maria LIPAN 13 februarie 2023 | 00:00 1825

O clădire a rămas complet neafectată de cutremurele devastatoare ce au lovit Turcia și Siria. Camera Inginerilor Civili este o construcție ce demonstrează, printr-o ironie a sorții, că respectarea regulilor de către profesioniști salvează vieți și limitează pagubele materiale. Fotografia, publicată pe Twitter, a strâns mii de aprecieri și distribuiri, fiind vizualizată de peste un milion de ori, scrie observatornews.ro.

Ce se afla in singura cladire ramasa intacta la locul cutremurului din Turcia

Nu cutremurul ucide, ci clădirile care se prăbușesc şi prind ca într-o capcană sute sau chiar mii de vieți. O demonstrează Camera Inginerilor Civili din Kahramanmaraș, o construcție ce a rămas în picioare într-o provincie devastată la propriu de cutremurele de la începutul săptămânii, dovadă a faptului că se poate construi temeinic și sigur chiar într-o zonă cu risc seismic.

În Turcia, peste 6.400 de imobile s-au prăbușit ca piesele de domino, unele construite în urmă cu doar un an. Oamenii sunt revoltați şi acuză autoritățile că au contribuit la acestă catastrofă, pentru că au închis ochii, pentru bani, în faţa clădirilor care nu respectă normele de siguranță.

Standarde de siguranță respectate doar pe hârtie, în Turcia

Cutremurul din 1999 din Izmit, în care au murit 17.000 de persoane, a schimbat regulile în construcții. Au fost introduse standarde de siguranță mai stricte, însă doar pe hârtie. În realitate, s-a practicat "amnistia periodică", adică scutiri legale, în schimbul unei taxe, pentru structurile construite fără certificatele necesare.

"Din miile de clădiri care s-au prăbușit, aproape toate nu corespund niciunui cod de construcție antiseismică ce în mod rezonabil ar fi trebuit să existe", a explicat pentru BBC David Alexander, profesor de gestionare a situațiilor de urgență la University College London.

Dezastrul din Turcia ar putea fi o lecție pentru noi. În România, sunt zeci de mii de clădiri în toată țara neconsolidate de mai bine de 80 de ani, care s-ar prăbuși la primul cutremur de peste 7 grade.

 

 

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513