REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.7° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
19.7° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când înghiți gumă de mestecat: Cât este de periculos

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când înghiți gumă de mestecat: Cât este de periculos

A.F. 3 octombrie 2023 | 00:00 221

Dacă te-ai trezit în situația de a înghiți din greșeală o gumă de mestecat, cu siguranță ai fost curios să afli ce efecte poate avea acest lucru. Te-ai întrebat probabil cât timp rămâne gumă în stomac și dacă este adevărat zvonul că aceasta stă în stomac timp de șapte ani. Ei bine, conform CNN, acest zvon este neadevărat.

Ce se intampla, de fapt, atunci cand inghiti guma de mestecat: Cat este de periculos

„Este o superstiție. Nu am idee de unde a venit mitul; îmi pot imagina doar că a fost sugerat pentru că cineva a vrut să-și împiedice copiii să mestece gumă”, a spus Simon Travis, profesor de gastroenterologie clinică la Universitatea Oxford (Regatul Unit), conform descoperă.ro.

Înghițirea gumei de mestecat poate fi dăunătoare pentru organism doar în cazul consumului excesiv, potrivit lui Travis. Cu toate acestea, este important de menționat că astfel de cazuri sunt foarte rare. Expertul a precizat că înghițirea a trei sau mai multe bucăți de gumă pe zi ar fi considerată un consum excesiv.

„Dacă înghiți guma de mestecat, aceasta va trece prin stomac, va ajunge în intestin și va ieși neschimbată pe la celălalt capăt. Există cazuri de blocare a gumei de mestecat în intestinele sugarilor și chiar ale copiilor dacă au înghițit multe, ceea ce provoacă o obstrucție. Dar în peste 30 de ani de practică gastro-specială, nu am văzut niciodată un caz”, a spus Travis.


Dr. Aaron Carroll, un reputat profesor de pediatrie și șef de sănătate la Universitatea Indiana din SUA, a scris mai multe cărți care demontează miturile despre corp. Carroll a confirmat că înghițirea gumei nu va produce nicio daună semnificativă, dar nu ar recomanda să o faci în mod deliberat sau frecvent.

„Nu are valoare nutritivă. Guma este făcută din îndulcitori, arome și arome pe bază de gumă. Baza de gumă este un amestec de elastomeri, rășini, grăsimi, emulgatori și ceară. Deci nu aș spune că este sănătoasă”, a declarat el.

Când devine o problemă

Cu excepția cazului în care experimentezi disconfort sau ai înghițit o cantitate considerabilă de gumă, Travis și Carroll subliniază că nu este necesar să consulți un medic dacă înghiți accidental o gumă.

„Este o problemă teoretică”, a spus Carroll. „Teoretic, ar putea fi ceva suficient de mare la un copil mic pentru a provoca un blocaj, dar acest lucru nu este ceva de care oamenii obișnuiți trebuie să își facă griji”, a continuat el, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513