REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.8° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
21.8° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Ce se întâmplă în corp când ai lipsă de vitamina B12

Ce se întâmplă în corp când ai lipsă de vitamina B12

A.F. 23 mai 2023 | 00:00 282

Ce se întâmplă în corp când ai lipsă de vitamina B12. Vitamina B12 este esențială pentru organismul uman. Ea este prezentă în alimentele de origine animal, motiv de îngrijorare pentru cei care au abordat un stil de viață vegan. În acest sens, dietele vegetariene și vegane se pot expune la o deficiență care de multe ori trece neobservată.

Ce se intampla in corp cand ai lipsa de vitamina B12

Aporturile alimentare recomandate variază pe tari între 2,5 (Statele Unite) și 4 micrograme (Franța) pe zi pentru un adult. Aceste nevoi sunt satisfăcute cu ușurință la un adult sănătos și omnivor.

B12 se găsește în principal în carne

Deoarece vitamina B12 se găsește în principal în carne, persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană au un risc incontestabil de deficiență, mai spun medicii.

În plus, vitamina B12 are nevoie de o bună funcționare a stomacului pentru a fi absorbită. Din acest motiv există și riscurile de deficiență la persoanele care iau medicamente antiacide pe o perioadă lungă de timp.

Riscurile de deficiență

Mai mult, potrivit medicilor, după un cancer la stomac sau persoanele în vârstă a căror căptușeală a stomacului se atrofiază o data cu vârsta pot fi predispuse la riscurile de deficiență de vitamina B12.

Deficitul de vitamina B12 poate fi lent și poate trece neobservat ani de zile din cauza absenței unor simptome specifice.

Într-adevăr, foliații, abundenți în legumele cu frunze, pot întârzia apariția anemiei.

Dar aceste efecte protectoare ale folatului nu acționează asupra anumitor tulburări, cum ar fi pierderea de memorie sau îngroșarea pereților arterei care pot indica o deficiență, în special în rândul vegetarienilor.

Din păcate, aceste simptome nu sunt doar un semn al deficitului de vitamina B12. Prin urmare, este adesea subdiagnosticat.

Acesta este motivul pentru care poate fi înțelept să întrebați medicul dumneavoastră dacă sunteți unul dintre oamenii care au ales să nu mai mănânce carne, scrie doctorulzilei.ro.

Ce se întâmplă dacă ai carența de vit B12?

Daca te confrunti cu un deficit de vitamina B12, exista posibilitatea sa ai si o lipsa de globule roșii în organism, adica anemie. O deficienta ușoară de vitamina B12 poate să nu provoace niciun simptom.

Tratament pentru deficitul de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate fi tratat doar prin administrarea vitaminei în sine. Depinzand de cauza care provoacă deficiență, pacientul poate avea nevoie de tratament temporar, pâna când nivelul de vitamina B12 revine la normal sau poate avea nevoie de terapie permanentă cu vitamina B12.

Vitamina B12 poate fi administrata zilnic, la recomandarea medicului, cu ajutorul suplimentelor alimentare cu vitamine.

Opțiunile pentru consumul de vitamina B12 includ:

  • Produse alimentare de origine animală: carne roșie, carne de pui, peste, ouă, lapte și alte produse lactate care conțîn vitamina B12;
  • alimente fortificate: Alimentele fortificate sunt alimente care au în compoziția lor anumite vitamine și nutrienți care au fost adăugați în procesul de producție și pe care nu le conțîn in mod natural.
  • Alimentele fortificate includ anumite tipuri de cereale pentru micul dejun, drojdie nutritivă, lapte vegetal etc. Citește valorile nutriționale de pe ambalaj pentru a vedea conținutul de vitamina B12;
  • Suplimente alimentare cu vitamina B12: Multe complexe de multivitamine conțîn vitamina B12. Există, de asemenea, suplimente alimentare care au doar vitamina B12.

Alte lucruri pe care le poti face pentru a preveni deficitul de vitamina B12:

  • evita consumul excesiv de alcool! Consumul frecvent de alcool poate deteriora sistemul digestiv și poate îngreuna absorbția vitaminei B12;
  • gestionează, pe cât posibil, afecțiunile digestive (dacă este cazul)! Dacă ai fost diagnosticat cu o boală digestivă, cum ar fi boală Crohn sau boală celiacă, asigura-te că urmezi întocmai recomandările medicului pentru a preveni agravarea!
  • Dacă te confrunți cu simptomele deficitului de vitamina B12 sau prezinți un risc pentru a dezvoltă acest deficit, adresează-te medicului pentru a vedea dacă ar trebui să faci un set de analize de sânge pentru a măsură nivelul de vitamina din organism. Dacă deja ai fost diagnosticat cu deficit de vitamina B12 și te confrunți cu simptome noi, discuta cu medicul tău de urgență.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768