REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.9° ConstanÈ›a Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
29.9° ConstanÈ›a Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Ce se întâmplă în corpul nostru când plângem? Este benefic pentru sănătatea noastră?

Ce se întâmplă în corpul nostru când plângem? Este benefic pentru sănătatea noastră?

A.F. 4 septembrie 2023 | 00:00 214

DeÈ™i unora le este jenă să plângă, plânsul este bun pentru sănătate! Ne ajută să reducem stresul È™i să ne îmbunătățim starea de spirit.

Ce se intampla in corpul nostru cand plangem? Este benefic pentru sanatatea noastra?

Plânsul ajută la ameliorarea tensiunii fizice a stresului

Oamenii sunt singura specie care poate plânge din motive emoÈ›ionale, dar oamenii de È™tiință încă nu È™tiu exact cum este legat plânsul de emoÈ›iile noastre. Unul dintre beneficiile plânsului este că ajută la ameliorarea tensiunii fizice a stresului.

ÎmbunătățeÈ™te starea de spirit

Este mult mai probabil să te simÈ›i mai bine după un plâns de uÈ™urare, din orice motiv ai simÈ›it nevoia să plângi. În multe cazuri, starea de spirit mai bună vine ca rezultat al sprijinului emoÈ›ional È™i al confortului pe care îl primim.

ÎmbunătățeÈ™te comunicarea

Deloc surprinzător, plânsul la oameni a evoluat pentru prima dată ca o modalitate prin care un copil poate atrage atenÈ›ia mamei sale. Ca adulÈ›i, oamenii au adaptat această funcÈ›ie biologică la una emoÈ›ională.

Se creează legături

Când comunicăm cu ceilalÈ›i prin lacrimi, ne dezvăluim propria noastră empatie. Cu oameni care susÈ›in, poate crea un sentiment sporit de legătură È™i conexiune. Ai suficientă încredere în persoană încât să plângă în faÈ›a ei. Pe de altă parte, încercăm să nu plângem în faÈ›a străinilor, pentru a ascunde „slăbiciunea”.

Plânsul este, aÈ™adar, un semnal că ne simÈ›im aproape de cineva, iar acest lucru poate promova empatia È™i o conexiune emoÈ›ională.

Lacrimile sunt bune pentru ochi

Lacrimile umezesc ochii È™i îi menÈ›in sănătoÈ™i. FuncÈ›ia biologică a lacrimilor este de a menÈ›ine ochiul umed sau de a-l proteja de germeni È™i resturi care pătrund în ochi. Lacrimile emoÈ›ionale au evoluat din acest proces biologic de bază în ceva mai complex.

William Frey: lacrimile ajută la eliminarea organismului de toxinele nedorite

Biochimistul William Frey a efectuat cercetări inovatoare la sfârÈ™itul anilor 1970 È™i începutul anilor 1980, sugerând că lacrimile ajută la eliminarea organismului de toxinele nedorite. El a comparat lacrimile cauzate de iritaÈ›ie, precum cele produse prin tăierea unei cepe, cu lacrimile emoÈ›ionale È™i a găsit unele diferenÈ›e chimice, precum un conÈ›inut mai mare de anumite proteine ​​în lacrimile emoÈ›ionale, care se poate datora eliberării subproduselor de stres.

Este legat de hormoni

Nivelurile mai mari de testosteron pot însemna că bărbaÈ›ii sunt mai puÈ›in probabil să plângă. Pentru femei, o modificare a nivelului de estrogen poate creÈ™te plânsul în timpul sindromului premenstrual (PMS) È™i postpartum.

Dar cât de des plâng bărbaÈ›ii È™i femeile are È™i o componentă socială È™i culturală. Procesul de plâns este acelaÈ™i din punct de vedere fizic, dar femeile plâng mult mai des decât bărbaÈ›ii care îÈ™i reÈ›in adesea lacrimile de teamă că societatea le va judeca ca fiind slabe. Și astfel sunt condiÈ›ionaÈ›i să simtă ruÈ™ine pentru lacrimile lor, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513