REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Ce se mai întâmplă cu terenurile cetățenilor de onoare, făcute cadou de Făgădău, înainte să plece?!

Ce se mai întâmplă cu terenurile cetățenilor de onoare, făcute cadou de Făgădău, înainte să plece?!

Mirela PASCAL 20 ianuarie 2023 | 00:00 4701

Cu doar o săptămână înainte de a-şi încheia mandatul, fostul edil darnic, Decebal Făgădău, a scos de la naftalină 12 terenuri, în zone bune din Constanţa. Vorbim despre personalităţi precum Horia Tecău, tenismen, Andrei Pavel, tenismen, sau foştii rectori de la Universitatea Ovidius, Adrian Bavaru şi Victor Ciupină. După ani buni de la obţinerea titlului, Făgădău şi-a adus aminte că trebuie să-i recompenseze. Și nu oricum, ci cu terenuri poziționate într-o zonă de lux a Constanței, mai exact în Faleză Nord. Ceea ce nu a știut Făgădău, sau s-a făcut că nu știe, este că terenurile sunt situate pe faleza litoralului românesc (așa cum este ea definită de Legea Apelor nr. 107/1996), care este un bun public de interes național aflat în proprietatea Statului Român, terenuri administrate de ABADL. Conducerea ABADL de la acea vreme susținea că va demara procedurile în vederea abrogării hotărârilor însă au trecut mai bine de doi ani și ne aflăm fix în aceeași situație.
 

Ce se mai intampla cu terenurile cetatenilor de onoare, facute cadou de Fagadau, inainte sa plece?!

Înainte de alegerile locale, Decebal Făgădău şi-a propus să nu lase lucrurile neterminate, aşa că a iniţiat mai multe proiecte de hotărâri ce vizează acordarea, cu titlu gratuit, a unor terenuri în vederea edificării unei locuinţe sau a unui centru cultural sportiv, artistic, ştiinţific, în funcţie de doleanţe.

Cadouri la final de mandat

Multipla campioană europeană la tenis de masă, Elisabeta Samara, a primit 500 mp pe Aleea Voinicului. Pe listă se află şi fostul atlet Ilie Floroiu, care a fost şi consilierul lui Făgădău în materie de sport, a primit teren pe strada Salonic. Tenismenul Andrei Pavel s-a îmbogățit cu 441 mp pe strada Govora, devenit cetăţean de onoare în 2008, la fel şi Horia-Vlad Tecău, devenit cetăţean de onoare în 2015. Contraamiralul Niculae Ștefan a ”bifat” şi el 400 mp, pe strada Amalia. Tot în această zonă a mai primit teren şi omul de cultură Anaid Tavitian, devenit cetăţean de onoare în 2018, dar şi fosta gimnastă Nicoleta Daniela Sofronie, cât şi Elena Ploscariu.

Foştii rectori Bavaru şi Ciupină au primit în Faleză Nord

Foştii rectori ai Universităţii Ovidius, Adrian Bavaru, şi Victor Ciupină, au primit aproximativ 500 de mp pe Prelungirea Bucovinei. La fel și fosta şefă de la Direcţia de Cultură, Elena Frîncu, dar și actorul Alexandru Mereuță, pe strada Salonic, 280 mp.

Numai că, hotărârile din data de 21.09.2020, în baza cărora cetățenii de onoare s-au îmbogățit, ar putea fi lovite de nulitate absolută, nulitate care afectează prin urmare toate actele încheiate de Municipiul Constanța prin care acesta a introdus în patrimoniul propriu bunuri aflate, prin lege, în domeniul public de interes național.

Ce se mai intampla cu terenurile cetatenilor de onoare, facute cadou de Fagadau, inainte sa plece?!facsimil, adresa ABADL transmisă Prefecturii

Terenurile se află pe faleza litoralului românesc! Potrivit Legii nr. 18/1991 a fondului funciar, falezele litoralului românesc reprezintă teren cu destinație specială (TDS). De asemenea, potrivit art. 7 din OUG nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere, se prevăd următoarele aspecte: Pe domeniul public al statului din zona costieră se recunoaște numai dreptul de exploatare sau utilizare. Niciun drept privat nu se poate opune proprietății publice din zona costieră. Guvernul este împuternicit să verifice, prin autoritatea publică centrală pentru protecția mediului și gospodărirea apelor, statutul legal al proprietății în zona costieră și să acționeze în consecință pentru respectarea dreptului proprietății publice. Orice hotărâre sau decizie a autorităților publice locale care încalcă prevederile alin. 1) si 2) este nulă de drept.

În 2020, ABADL a transmis o adresă la Prefectură… și atât

Directorul ABADL de la vremea respectivă, Bogdan Bola, declarat că au fost demarate procedurile în vederea abrogării hotărârilor de consiliu. Numai că, anii au trecut, iar situația a rămas aceeași. ”Știu că am depus atunci acțiune în instanță, dar nu mai știu să vă zic exact”, ne-a declarat Bogdan Bola.

Am investigat problema mai departe și am aflat că, în realitate, nu există nicio acțiune pe rolul instanțelor de judecată în acest sens. Singurul demers care s-a făcut a fost către Prefectura Constanța, ce a constat într-o adresă prin intermediul căreia i se cere reprezentantului Guvernului în teritoriu analizarea proiectelor de hotărâre și să demareze procedurile legale ce se impun.

Ce se mai intampla cu terenurile cetatenilor de onoare, facute cadou de Fagadau, inainte sa plece?!

Consiliul Local, notificat de Prefectură

Am contactat și reprezentanții Prefecturii, pentru un punct de vedere. Ni s-a transmis că a fost notificat Consiliul Local pentru a identifica dacă există o suprapunere între domeniul public al statului și domeniul privat al U.A.T.-ului. Fără să primească, până la ora actuală, un răspuns.

În concluzie, municipalitatea nu a abrogat hotărârile Consiliului Local Municipal, iar cetățenii de onoare se bucură, în continuare, de cadoul primit de la Făgădău. Până când, rămâne de văzut!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fagadaule, inca mai am esti prin Constanta? Du-te inapoi in Tulcea aia a ta minunata. Ia-i cu tine pe toti tulcenii care ne-au invadat orasul
0
1
dar cu terenurile date moca prietenilor spagari,cica concesiune pe 90 ani de iorgus zanfir vecinul mangalia,ce se aude?voua bizonilor v.a dat cineva un metru patrat macar?ttiganii au primit case moca,le.au vindut si s.au dus din nou la primarie ca n.au bani.ttiganii si mecherii!
5
1
Fagadau nu te vom uita niciodata pentru testarile la care ne-ai bagat pentru ca nu dansam dupa cum cantai tu. Rusine sa iti fie ! Iti uram sa ai parte de testari toata viata ta si te asiguram ca nu le vei lua pentru ca nu te duce capul sa retii vastitatea legislatiei pe care noua ne-ai bagat-o pe gat !
6
1
Fagadau a fost cel mai p***t primar din orasul Constanta, nascut in saracie crunta in Beidaud judetul Tulcea. A fost bufonul bufonului Mazare si clanului intreg care sunt inchisi prin custi de otel si nu vad soarele. A fost pus in locul lui Mazare fara majoritate din primul tur ca sa fure absolut tot ce se mai putea fura. Beidaud e cel mai sarac sat din Tulcea fara canalizare plin de noroaie, fara drumuri asfaltate.
9
3
Pt ,,pt fagadau." Chitac, îți convine sau nu, este omul care chiar face ceva pt oraș. A început proiecte mari, deranjează pe șoferi, dar va ieși ceva frumos. Fagadau nu avea curaj decât sa ne minta. Trebuie sa fii sincer când e cazul.
5
7
Te contrazic, cea mai mare pocnitoare de primar e CHITAC.
10
9
Dar oare ce gândeau vip urile,campionii și supercampionii când primeau așa pomană, ilegala ,nelegala,contra legii,a bunului simț, etc.?Căci spirit de intelect de top sau spirit de campion,nu prea pare,din păcate.Asta ar zice oare ca nu i diferența între ei și plebei?Păcat.Sau poate ca nu.
9
4
În tribul lui delicoti,probabil nu ai lege.Dar pentru majoritatea ce nu trăim în tribul lui,spre norocul nostru,pare ceva de noaptea mintii.Adica,după el ,fiecare copil ar putea conduce un autovehicul minim 150 metri pe sosele fără probleme.Cei trei adolescenți puteau conduce 450 de metri fără probleme.Avand milioane de copii în țară, după logica lui,ar putea ocupa toaaate șoselele, ca s doar copii.Si dragii lor părinți ar putea bate tot ce i politie.Poate la voi la tarla ,dom delicoti.
12
2
Fagadau a fost, dupa Mihaiesi, cel mai slab primar si cel mai incompetent. Nimic bun n-a iesit din omul asta, nimic bun pt oras.
14
4
D-nii Ciupina, Bavaru ,Floroiu ,Mereuta sunt intelectuali de elita de care suntem mandri si merita in atatia ani de munca intelectuala sa primeasca ce li s-a oferit.
9
10
si ce daca a primit dl. Bavaru Adrian ,ca el ,un om destept cu sclipire intelectuala desavarsita ,se va mai naste unul o data peste 20 de vieti .
5
15
Pune cineva botul la vrajeala lui delicote? Anagramatul ala nu stie sa se exprime. Si asa citeste cu dificultati ceeace i-a scris avocatul. Daca legea e lege, sa fie aplicata pentru toti. Auzi la el, progenitura lui nu a condus masina, doar 150 de metri. Pai? Sindicatul politistilor ce pazeste? Nea Coarna?
19
2
Vrajeala inainte de alegeri. Decy, a mizat ca acestia ca si formatori de opinie vor mobiliza o masa de votanti indecisa. Ghinion, si pentru el si pentru ei.
15
1
Lasati comentariile deschise si la reportajul despre primarul m achedon. Va numiti Replica si avem dreptul la replica!
22
0
Pe profitorii ăștia Primaria trebuie sa îi suprataxeze cu 1000000 %. Ce rahat au facut ăștia pt urbe, în afară de spăgi și mangle ? Au avut un serviciu, au prestat conform fișei postului si au fost bine plătiți pt asta. Nimic deosebit ! Asta este pomană ordinară psdistă, rahații ăștia nu platesc nici impozite, golanii. Apropo' s , pe lista golanilor este si Stroe Felix si umflatul de Ali Nurhan, escrocul de la HCM si mulți alții ! Replica , daca ai curaj si ti se permite, fa publica intreaba listă cu golanii profitori. Hai..să te vedem!
41
6

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016