REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ce se știe despre Omicron, o noua variantă de îngrijorătoare a SARS-CoV-2?

Ce se știe despre Omicron, o noua variantă de îngrijorătoare a SARS-CoV-2?

Replica API 1 decembrie 2021 | 21:36 572

O nouă tulpină SARS-CoV-2 a fost desemnată ca variantă de îngrijorare și a primit eticheta Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ce e bine de știut despre această nouă tulpină?

Sursă foto: Shutterstock

O variantă SARS-CoV-2 aparținând liniei Pango B.1.1.529, cu un număr mare de mutații ale genei S în comparație cu virusul original, a fost detectată la începutul lunii noiembrie 2021 pe continentul african. Primele declarații ale autorităților sanitare indică faptul că această tulpină ar putea fi mai transmisibilă și ar putea evita atacul anticorpilor neutralizanți, scrie doc.ro.

Ce se știe despre varianta Omicron a SARS-CoV-2?

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC),varianta Omicron este caracterizată prin 30 de modificări, trei mici deleții și o mică inserție în proteina Spike, iar dintre acestea, 15 sunt în domeniul de legare la receptor. Această variantă a fost detectată pentru prima dată în probe colectate pe 11 noiembrie 2021 în Botswana și pe 14 noiembrie 2021 în Africa de Sud.

Începând cu 26 noiembrie 2021, cazuri legate de călătorii au fost detectate și în Belgia, Hong Kong, Israel, Cehia, Marea Britanie, Germania, Italia. Varianta Omicron este cea mai divergentă variantă detectată într-un număr semnificativ în timpul pandemiei până în prezent, ceea ce ridică îngrijorarea că poate fi asociată cu o transmisibilitate crescută, o reducere semnificativă a eficacității vaccinului și un risc crescut de reinfectare.

Organizația Mondială a Sănătății a etichetat Omicron ca fiind variantă de îngrijorare a SARS-CoV-2. „Variantă de îngrijorare” înseamnă că are modificări genetice despre care se preconizează că influențează caracteristicile virusului, cum ar fi transmisibilitatea, severitatea bolii, evadarea imunitară, evadarea diagnostică sau terapeutică și care a fost identificată ca provocând transmitere comunitară semnificativă în mai multe țări, cu o prevalență relativă în creștere sau alte efecte epidemiologice aparente care sugerează un risc emergent pentru sănătatea publică globală.

Răspândirea variantei Omicron va fi mai mare decât a variantei Delta?

Având în vedere potențialul său de a se feri din calea anticorpilor și potențialul crescut de transmitere în comparație cu Delta, autoritățile sanitare evaluează probabilitatea răspândirii variantei Omicron în comunitate în Europa ca fiind mare. În situația în care varianta Delta revine puternic în Europa, impactul introducerii și posibilei răspândiri ulterioare a Omicron ar putea fi foarte mare.

În declarația Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) se precizează că unele dintre mutațiile acestei tulpini au fost detectate în variantele anterioare, cum ar fi Alpha și Delta, și au fost asociate cu transmisibilitate crescută și evadare imunitară. Multe dintre celelalte mutații identificate nu sunt încă bine caracterizate și nu au fost identificate în alte variante care circulă în prezent.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge, consideră că varianta B.1.1.529 ridică o îngrijorare semnificativă pe baza mutațiilor prezente, deoarece unele influențează legarea prin neutralizarea anticorpilor, iar altele sunt cunoscute că măresc capacitatea virusului de a pătrunde în celule sau de a le face să fuzioneze pentru a permite răspândirea de la o celulă la alta.

Francois Balloux, profesor de biologie a sistemelor computaționale și director al Institutului UCL Genetics, este de părere că, deși este dificil de prezis cât de transmisibilă poate fi varianta Omicron, se așteaptă că aceasta să fie slab recunoscută de anticorpii neutralizanți în raport cu variantele Alfa sau Delta.

Reprezentanți ai Institutului Național pentru Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud au declarat că numărul de cazuri detectate și procentul testelor pozitive crește rapid în trei dintre provinciile țării, inclusiv Gauteng, unde se află centrul economic Johannesburg și capitala Pretoria. După un început lent al campaniei de vaccinare în Africa de Sud, aproximativ 41% dintre adulți au primit cel puțin o singură doză, în timp ce 35% sunt complet vaccinați, cifrele fiind cu mult peste media continentală de 6,6%.

O serie de investigații sunt în curs de desfășurare pentru a stabili impactul posibil al acestor mutații asupra capacității virusului de a transmite mai eficient, de a afecta eficacitatea vaccinului, de a evita răspunsul imun și de a provoca forme de COVID-19 mai severe sau mai ușoare.

Cum diferă variantele C.1.2, Beta sau Delta de Omicron?

Deși Omicron are în comun câteva mutații cu variantele C.1.2, Beta și Delta, are și o serie de mutații suplimentare. În prezent, este considerată relativ diferită de variantele C.1.2, Beta și Delta și are o cale evolutivă diferită.

Infecția cu Omicron are ca rezultat simptome diferite față de alte variante?

Până în prezent nu au fost raportate simptome neobișnuite în urma infectării cu varianta B.1.1.529 și, la fel ca în cazul altor variante, unele persoane care se infectează sunt asimptomatice.

Ce se poate face pentru a evita contractarea variantei Omicron?

Supravegherea genomică rămâne de cea mai mare importanță pentru depistarea precoce a prezenței acestei variante, pentru a permite urmărirea tendințelor epidemiologice și pentru a ghida măsurile de izolare, conform ECDC. Concret, se recomandă evitarea călătoriilor către și dinspre zonele afectate cunoscute, precum și creșterea testării și urmărirea contactelor cazurilor de COVID-19 cu o legătură epidemiologică cu zonele afectate.

Având în vedere și circulația activă a variantei Delta, vaccinarea anti-COVID-19 rămâne de bază pentru a contribui la prevenirea infectării și la dezvoltarea unor forme severe de boală. Reprezentanți ai companiei Pfizer au declarat că vaccinul lor anti-COVID-19 poate fi actualizat și distribuit în termen de 100 de zile dacă varianta Omicron se dovedește a fi rezistentă la cel actual. Și reprezentanți ai companiei Moderna au declarat că testează un rapel specific în cazul în care vaccinul actual se dovedește a fi ineficient împotriva tulpinii Omicron.

Persoanele care sunt deja complet vaccinate de cel puțin șase luni ar trebui să ia în calcul doza booster, mai ales mai ales dacă au 40 de ani și peste. Doza booster se face cu vaccinurile de la Pfizer (Comirnaty) și de la Moderna (Spikevax). E bine de știut că persoanele care au făcut primele două doze de vaccin de la Moderna și doresc booster tot de la Moderna, vor primi doar jumătate de doză (50 de micrograme, adică 0,25 ml din flacon).

De asemenea, pentru a evita infectarea cu orice variantă a SARS-CoV-2, inclusiv cu Omicron, rămân în vigoare celelalte măsuri știute de prevenire a infectării și anume purtarea corectă a măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, distanțarea socială, cu evitarea spațiilor aglomerate, pe cât posibil și menținerea unei igiene riguroase, cu spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun sau, când acest lucru nu este posibil, dezinfectarea cu un gel cu cel puțin 70% alcool.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510