REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ce simptome trădează că ai gonartroza după ce ai trecut de 50 sau 60 de ani

Ce simptome trădează că ai gonartroza după ce ai trecut de 50 sau 60 de ani

Replica API 19 ianuarie 2021 | 00:00 1025

Gonartroza (numită și osteoartrita genunchiului) este cea mai întâlnită formă de artrită la nivelul genunchilor. Află din acest articol cum se manifestă și ce semne are această boală degenerativă a articulațiilor.

Sursă foto: Shutterstock

Artroza este un tip de artrită degenerativă, o boală care afectează articulațiile și care apare cel mai adesea la persoanele cu vârste de peste 50 de ani, însă sunt și situații în care poate să debuteze la persoane mai tinere. În gonartroza, cartilajul articulației genunchiului se distruge, se subțiază treptat, iar spațiul protector dintre oase se subțiază, scrie doc.ro.

Un număr foarte mare de oameni suferă de gonartroza, iar statisticile arată că și persoanele de peste 60 de ani sunt afectate de această boală.

Există multe simptome ale gonartrozei, iar severitatea acestora depinde de cât de avansată este boală (poți citi aici mai multe informații despre stadiile gonartrozei). Deși este posibil să nu ai toate simptomele asociate cu gonartroza, reține că este, totuși, posibil să ai artroză la genunchi dacă prezinți oricare dintre aceste simptome:

Crepitații și zgomote articulare

"Crepitatie" este, de fapt, termenul medical folosit pentru a descrie acea senzație sau acel sunet care apare când îți mișți sau îți îndoi genunchiul (trosnet, o senzație că de măcinare, că un fel de pârâituri). Uneori mai sunt numite și cracmente (senzație auditivă sau palpatorie de crepitatie). În funcție de cât de avansată este gonartroza, este posibil să simți sau să auzi aceste sunete/senzații în momentul în care îți miști articulația genunchiului: se aude că o pocnitură, genunchii trosnesc, oasele se freacă unele de altele, se aude că și când oasele se "macină".

Durere de genunchi

Durerea, sensibilitatea și disconfortul sunt adesea simțite în interiorul genunchiului în cazul gonartrozei, deoarece corpul tău distribuie greutatea în mod direct pe aceste articulații, exercitând o presiune suplimentară pe interiorul articulației genunchiului. Durerea în cazul gonartrozei se agravează, de regulă, la sfârșitul zilei și se calmează odată cu repausul.

După ce ai trecut de 50 sau 60 de ani, dacă vorbim de gonartroza, este posibil să simți durere sau sensibilitate atunci când ingenunchezi, trebuie să urci un deal sau să îl coborî, trebuie să urci scările sau să le coborî, când îți îndoi genunchiul.

Redoare sau rigiditate articulară

Deși durerea asociată cu gonartroza se calmează după ce ai perioade de repaus, reține că prea multă odihnă va duce la redoarea sau înțepenirea articulației genunchiului.

Redoarea articulară durează, de regulă, câteva minute și cedează odată ce faci mișcare sau exerciții ușoare de stretching.

Dacă ai peste 50 sau 60 de ani și ai observat că genunchii tăi devin mai rigizi după o perioada mai lungă de inactivitate sau că sunt mai intepeniti dimineață, când te trezeșți, este posibil să suferi de gonartroza.

Reține că, în cazul gonartrozei, este posibil să îți simți genunchiul "înțepenit" (rigid) pe perioade scurte de timp, dimineață, după un timp mai îndelungat de repaus (te-ai odihnit mai mult), după ce ai stat jos o perioada lungă de timp.

Scăderea mobilității articulațiilor

În gonartroza, vei observă că genunchiul nu se mai mișcă cu atât de multă ușurință sau nu se mai mișcă atât de mult pe cât ar fi fost normal. Durerea, sensibilitatea și redoarea înseamnă că mulți pacienți cu gonartroza încep să observe un alt simptom: mobilitatea este redusă, iar din acest motiv, le este mai dificil să se așeze sau să se ridice de pe scaune sau fotolii, să urce în sau să coboare din automobil, să urce sau să coboare scările.

Scade și rezistența musculară

Gonartroza poate duce la o scădere a forței mușchilor din jurul articulației genunchilor, așa că este important să recunoști și acest simptom. Deși pierderea masei musculare este un simptom extrem de sever, mulți pacienți cu gonartroza vor observă aceste simptome: slăbiciunea mușchilor din apropierea articulației genunchilor, genunchii cedează atunci când fac anumite mișcări, apare instabilitatea articulației, apare o scădere a rezistenței musculare.

Tumefacții

Este posibil că pacientul să observe și alte simptome în această zona: genunchiul este cald la atingere și umflat (tumefacție articulară). Astfel, odată cu instalarea gonartrozei, este posibil să te confrunți cu neplăceri de tipul: tumefactiei în interiorul spațiului articular de la nivelul genunchiului; tumefacție a burselor (săculeți plini cu lichid, situați în apropierea genunchiului).

Nu uita!

Durerea de genunchi este cel mai frecvent raportat simptom al gonartrozei. Descrierea durerii depinde de situația și de starea pacientului. Durerea poate fi cronică, de intensitate scăzută, însă persoană poate avea și perioade în care durerea este mai intensă. Pentru un diagnostic corect, este important să mergi la medicul specialist.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510