REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ce spun medicii despre tusea convulsivă, una dintre cele mai periculoase boli la copii

Ce spun medicii despre tusea convulsivă, una dintre cele mai periculoase boli la copii

Andreea VLAICU 11 mai 2024 | 10:48 1242

Epidemia de tuse convulsivă, care a provocat 60.000 de îmbolnaviri şi 19 decese în Europa, a ajuns şi în România. Numai la un spital de pediatrie din Bucureşti sunt internaţi, în acest moment, opt copii diagnosticaţi cu tuse convulsivă.

Ce spun medicii despre tusea convulsiva, una dintre cele mai periculoase boli la copii

Sandra Alexiu, medic şi preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti-Ilfov, spune că tusea convulsivă este atât de violentă încât poate rupe coaste şi poate sparge vase de sânge la nivelul ochilor.

"Este o infecție bacteriană, ceea ce înseamnă că avem antibiotice pentru ea și se manifestă prin tuse, așa cum spune și denumirea, dar este o tuse extrem de importantă, chinuitoare. Sunt episoade de tuse care parcă nu se mai termină și care se termină la un moment dat cu un grad ridicat de oboseală. Gândiți-vă că este o tuse atât de violentă că ajunge să rupă coastele, se întâmplă să se spargă vase de sânge la nivelul ochiului. Violența este intensă la orice vârstă, doar că vârstele cele mai afectate sunt la sugarii foarte mici care nu apucă să aibă anticorpi și la vârstnici care nu au mai fost vaccinați de multă vreme", a spus medicul Sandra Alexiu.

Epidemie de tuse convulsivă în Europa. România nu este scutită de pericol

Nevaccinarea este principala cauză a răspândirii bolii în țara noastră, iar bebelușii sunt cei mai vulnerabili.

"Există o armă foarte importantă cu care ne luptăm cu această boală și de asta și boala a reapărut acum, pentru că a scăzut foarte mult capacitatea de apărare din cauza faptului că nu se mai vaccinează suficient de multe persoane. Avem un vaccin care poate să ne protejeze și să ne ferească complet de această boală. (...) România are în acest moment program de vaccinare a adultului. Noi putem să ne vaccinăm din 10 în 10 ani cu un vaccin care conține împreună atât antigenele pentru tuse convulsivă, cât și antigenele pentru tetanos și n-ar mai trebui să mergem la camerele de gardă de câte ori ne înțepăm sau ne tăiem. Și acest vaccin este gratuit realmente și pentru adulți și pentru vârstnici. Trebuie doar să mergem la medicul de familie, să solicităm această rețetă gratuită pe care s-o luăm din farmacii, să venim înapoi să ne vaccinăm", a precizat Sandra Alexiu.

Tusea convulsivă, cunoscută şi sub numele de pertussis, este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii şi este endemică în Europa. Copiii cu vârsta sub şase luni sunt deosebit de expuşi riscului de infecţie, conform antena3.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
varstnici care nu mai intereseaza pe nimeni
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510