REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Ce spune CJC despre posibilitatea ca noul spital pentru mame și copii să piardă finanțarea din PNRR?!

Ce spune CJC despre posibilitatea ca noul spital pentru mame și copii să piardă finanțarea din PNRR?!

Andreea CONDURACHE 11 septembrie 2023 | 14:00 189

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență, din cauza ,,riscului ridicat” de nerealizare. Pe lista celor 6 proiecte se află și ,,Construire Corp nou Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța”, un proiect de circa 142 de milioane de euro. Până la acest moment, Consiliul Județean Constanța nu a primit nicio informare oficială în legătură cu acest subiect, au transmis reprezentanții CJC.

Ce spune CJC despre posibilitatea ca noul spital pentru mame si copii sa piarda finantarea din PNRR?!

Se vehiculează că proiectul privind ,,Construire Corp nou Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța”, alături de alte 5 proiecte ce vizează construirea unor noi spitale sau secții noi pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR). Motivul? ,,Riscul ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri, 8 septembrie a.c., la Bruxelles, conform documentelor obținute de Economedia și G4Media. Astfel, dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești s-a diminuat cu suma de 677 milioane de euro, de la 1.724.050.00 euro (alocarea inițială) la 1.047.050.000 euro. Proiectele ar urma să fie finanțate prin împrumuturi BEI, ori prin transferul către Programele din politica de coeziune.

Ce spune CJC despre posibilitatea ca noul spital pentru mame si copii sa piarda finantarea din PNRR?!

Ce spune Consiliul Județean Constanța?!

Reprezentanții Consiliului Județean Constanța au declarat că până la acest moment nu au fost informați cu privire la acest subiect. De asemenea, Președintele Mihai Lupu a transmis, printr-o postare pe rețelele de socializare, faptul că acest proiect va merge mai departe, cu sau fără finanțare prin PNRR. ,,Mă îngrijorează informațiile care circulă în mediul online referitoare la soarta proiectului “Construire corp nou - departament sănătatea mamei şi copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa”. Dacă informațiile se concretizează, ar fi o mare nedreptare excluderea de la finanțare, cu atâta ușurință, a acestei investiții deosebit de importante pentru constănțeni și pentru dezvoltarea județului Constanța. Proiectele nu se aprobă la finanțare apoi se exclud din senin. Vorbim despre un proiect care are o fundamentare solidă, bazată pe un studiu de fezabilitate realizat de unul dintre cei mai buni proiectanți în domeniu din țară, cu o bogată experiență în Franța. În zilele următoare, vom desemna câștigătorul licitației pentru serviciile de proiectare și execuție. Vă garantez că acest proiect va merge mai departe, cu sau fără finanțarea prin PNRR. Nimeni din conducerea Consiliului Județean Constanța nu a fost informat oficial despre această presupusă pierdere, iar dacă autoritățile centrale au decis să taie de pe harta sănătății județul Constanța, sper ca în spatele acestei hotărâri să existe surse alternative de finanțare pentru realizarea acestei investiții. Marți voi fi la București pentru semnarea unui contract referitor la achiziția a 25 de microbuze școlare și cu siguranță voi afla direct de la cei avizați informațiile corecte despre această situație”, a transmis Mihai Lupu.

Ce spune CJC despre posibilitatea ca noul spital pentru mame si copii sa piarda finantarea din PNRR?!

Construirea noului obiectiv este imperios necesară, având în vedere faptul că judeţul Constanţa este unul dintre puţinele judeţe din ţară care nu dispune de spital de pediatrie sau maternitate şi, în acelaşi timp, asigură servicii medicale şi pentru pacienţi din alte judeţe, mai ales în timpul sezonului estival când numărul de pacienţi creşte de la o zi la alta, cei mai mulţi dintre ei fiind trataţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Noua clădire ar urma să aibă 9 etaje şi va fi construită în imediata apropiere a sediului principal al SCJU din Bd. Tomis 145, pe terenul unităţii medicale. Conform proiectului, departamentul “Sănătatea mamei şi copilului” va prelua activitatea medicală din secţiile Obstetrică-Ginecologie I și II, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie Pediatrică şi  va dispune de 365 de paturi, 2 unităţi primiri urgenţe, compartiment de Terapie Intensivă şi mai multe săli de operaţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677