REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Ce spune Oprișan despre legalizarea consumului de cannabis în mod recreațional 

Ce spune Oprișan despre legalizarea consumului de cannabis în mod recreațional 

Victor ROTARU 10 septembrie 2023 | 00:00 522

În timp ce toată țara este cu ochii pe accidentul de la 2 Mai, în care un tânăr drogat a omorât alți doi tineri după ce i-a lovit cu mașina, alte țări europene caută să legalizeze consumul de cannabis în scop recreativ. Germania urmează să fie a doua țară din UE care ar urma să ia o astfel de decizie, influențând și alte țări să-i urmeze exemplul. Cristian Oprișan, fostul șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, a declarat pentru Replica faptul că el, în calitate de specialist, nu vede cu ochi buni o eventuală legalizare a consumului de cannabis în scop recreativ, ci mai de grabă, dezincriminarea consumului și trimiterea consumatorilor în centrele de tratare. 

Ce spune Oprisan despre legalizarea consumului de cannabis in mod recreational Cristian Oprișan

Germania s-a apropiat cu un pas de a deveni a doua țară din UE, după Malta, care legalizează consumul de cannabis în scop recreativ, o decizie care ar putea influența și alte țări să îi urmeze exemplul. Malta are în prezent cele mai tolerante legi din UE în ceea ce privește cultivarea, consumul și posesia de cannabis. Adulții pot avea asupra lor până la 7 g de cannabis și pot cultiva până la patru plante la domiciliu, în baza legislației adoptate în 2021. Cu toate acestea, fumatul de cannabis în public este în continuare interzis.

Este o soluție legalizarea consumului de cannabis în scop recreativ? 

Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, Cristian Oprișan, fostul șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, a transmis faptul că astfel de măsuri trebuie să fie foarte bine reglementate: „În Germania a fost adoptat în luna august. Urmează Cehia, Luxemburg și Elveția. Și în statele în care consumul recreațional este permis, nu se desfășoară dezorganizat activitatea. În acele coffee shop-uri sau acele magazine. Trebuie să fi major, nu se poate duce oricine, este foarte bine reglementat. La noi consumul de cannabis este incriminat. Mai întâi ar trebui o dezincriminare a consumului de cannabis, după aceea o legalizare. Acesta este mersul corect. Ca o părere personală, eu cred că nu ar fi benefică legalizarea. Eu sunt de acord cu dezincriminarea consumului de cannabis. Cei care sunt depistați de către autorități să fie trimiși către centrele de tratare pentru a se trata această dependență, după modelul portughez. Acolo s-au dezincriminat toate substanțele și cumva ești obligat să mergi către tratare. Dependența de droguri este o boală cronică și ea trebuie tratată.” 

Ce spune Oprisan despre legalizarea consumului de cannabis in mod recreational 

Oprișan: „Nu sunt de acord cu legalizarea în mod recreațional”

Cristian Oprișan este de părere că în primul rând, în România, ar trebui dezincriminat consumul de cannabis, pentru a trimite consumatorii direct în centrele de tratare: „Legat de legalizarea în scop medicinal sunt total de acord. Pe piață se găsesc tot felul de uleiuri, tincturi, pe bază de cannabis, este vorba de substanța cannabidiol, nu de THC. Este un proiect de lege în Parlament care va modifica și va implementa o agenție a cannabisului care să coordoneze tot ce înseamnă acest proces de la producere, cultivare, tot felul de produse care să se comercializeze și care o să aibă un procent de THC. În proiectul de lege se dorește totuși introducerea unei anumite cantități de THC în aceste produse. Ca și specialist, primul pas ar fi dezincriminarea consumului de cannabis și cumva trimiterea acestor persoane consumatoare către centrele de tratare ale agenției. Personal, eu nu sunt de acord cu legalizarea în mod recreațional. Da, sunt de acord cu dezincriminarea consumului de cannabis și trimiterea consumatorilor în centrele de tratare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016