REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Ce spune psihologul Liviu Chesnoiu despre valul de sinucideri de la malul mării

Ce spune psihologul Liviu Chesnoiu despre valul de sinucideri de la malul mării

Victor ROTARU 22 iulie 2023 | 00:00 3157

Odată cu deschiderea sezonului estival, spațiile de cazare din stațiuni sunt pline de turiști, care pe lângă bagaje aduc cu ei și probleme pe care le cară pe umeri de-a lungul anului. Unora le ajunge o săptămână pentru a se debarasa de stres, alții însă, ajung să clacheze. Astfel se face că în ultima lună, doar în zona Constanța – Mamaia au avut loc 3 sinucideri, două persoane aruncându-se de la etajul hotelului unde erau cazați, în Mamaia, și o altă persoană spânzurându-se în camera unui hotel din Constanța. Contactat de către reporterii de la Replica, Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, a transmis care sunt principalele motive pentru care oamenii recurg la astfel de practici, dar și cum pot fi ajutați oamenii aflați la ananghie. 

Ce spune psihologul Liviu Chesnoiu despre valul de sinucideri de la malul mariiLiviu Chesnoiu

În ultima lună, în zona Constanța – Mamaia au avut loc 3 sinucideri. Prima sinucidere a avut loc pe 21 iunie, atunci când o femeie care era cazată la Hotelul Victoria din Mamaia, s-a aruncat de la etajul 8. Femeia ar fi lăsat un bilet de adio în care îți cerea scuze, față de mama sa, pentru fapta pe care urma să o facă. Cel de-al doilea caz a avut loc marți, 18 iulie, la un hotel, chiar din buricul Constanței. Femeia, în vârstă de 33 de ani era din Constanța, și se cazase chiar cu o seară înainte de a se spânzură. Ultimul caz s-a întâmplat joi, 20 iulie, în zona Summerland, acolo unde un bărbat, în vârstă de 34 de ani, s-a sinucis, aruncându-se de la etaj. 

Ce spune psihologul Liviu Chesnoiu despre valul de sinucideri de la malul mariiFoto cu rol ilustrativ

De ce recurg oamenii la astfel de gesturi? 

Contactat telefonic de către reporterii de la Replica, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a transmis faptul că orice lucru care iese din normalitate poate fi o cauză care poate duce la o sinucidere: „În perioada aceasta caniculară, de multe ori se întâmplă lucruri psihologice. Orice chestie care iese din normalitate îi afectează pe oameni, nu pot dormi noaptea, la serviciu este disconfort. Aceste cazuri au ceva în comun. Eu, în cariera mea, am întâlnit multe cazuri de acest gen și toate sunt catalogate într-o primă fază drept morți suspecte. O echipă de criminaliști merge la fața locului și constată dacă s-a încuiat pe interior victima, dacă găsesc urme. Dacă ei au constatat că nu este nici o suspiciune, se merge pe varianta aceasta, a sinuciderii. Este controlată la sânge camera, dacă există și alte urme biologice, dacă sunt numai ale victimei, se vine cu o concluzie mai clară. Ei în general au mai multe tentative, mai multe încercări și în felul acesta trag un semnal de alarmă către rude, familie, prieteni, cu mult timp înainte, dar lumea nu îi bagă în seamă. Dacă cei apropiați ar fi mai atenți la comportamentul victimei, că nu mai mănâncă, se neglijează, e mai abătută, ei trebuie să ia măsuri, să ducă victima la medicul de familie, de la psiholog la psihiatru, pus diagnostic și trecut pe tratament medicamentos, pentru că un amărât de calmant ar putea să salveze viața unui om. Este foarte serioasă această chestie, și dacă nu este tratată ca atare, se poate ajunge la o nenorocire. Dacă noi, cei din jur, nu facem nimic, ei singuri nu se pot ajuta. Trebuie să-i scoți din acel context în care trăiesc, de asta există prieteni.” 

Ce spune psihologul Liviu Chesnoiu despre valul de sinucideri de la malul mariiFoto cu rol ilustrativ

Chesnoiu: 20% din populația acestei țări este cu probleme psihice

Mulți dintre oamenii care ajung să apeleze la astfel de gesturi lasă un bilet de adio, fiind și cazuri în care victima nu lasă un astfel de bilet, psihologul criminalist spunând faptul că printr-un asemenea gest, cel care a recurs la suicid încearcă să pedepsească o persoană apropiată: „Dacă cel care se sinucide nu lasă un bilet de adio noi deducem faptul că vrea să pedepsească pe cineva, pe cineva din familie. Sunt zeci de mii de modalități de a-ți face rău, când ai la dispoziție un hotel și stai la ultimul etaj...Un reputat psihiatru a spus faptul că 20% din populația acestei țări este cu probleme psihice. Acestea nu se vindecă, trebuie ajutați acești oameni. Când vedem pe cineva că se izolează, nu mai răspunde la telefoane, se neglijează, trebuie luat cu „frumosul” și dus la un control. Sunt și situații în care ei refuză, dar sunt și picături pe care le poți pune în ceaiuri și este un fel de calmant. Mulți își fac curaj după ce au băut și ei o sticlă mare de tărie. Depresia este boala secolului și unii o văd ca pe un moft, alții zic că dacă mergi la psiholog ești nebun. Ești într-o pasă mai proastă, muncești mult, e bullying la școală, sunt multe motive. Noi trebuie să fim atenți la cei din jur, suntem pe cont propriu, nu o să vină premierul să spună că o să facem „x” lucru. Suntem pe cont propriu, trebuie să ne comportăm ca atare, îl ajutăm pe cel de lângă noi.” 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cei ce se sinucit au o viata complicata si un creer prea incarcat!
0
0
Pe an sunt peste 1000000 de sinucideri idiotule ! World o meters -statisticile lumii in timp real undeva spre 1100000 de sinucigasi pe an .Minunata lume noua!
0
0
Dumnezeu sa te odihneasca in pace, suflet chinuit! La 34 de ani aveai toata viata inainte, puteai sa ai cele mai mari realizari, insa tu ai ales sa pui STOP! Nu a contat pentru tine nimic in afara de propriul tau EU. Odihneste-te in pace, viata va curge la fel si fara tine! Durerile trec, se estompeaza, si ce este astazi FFF IMPORTANT, DE GRAV, DE TRAGIC, maine, poimaine ...poate fi motiv de suras in coltul gurii, gen: ce p***t eram...
5
0
Mai profesore,ai uitat sa spui despre cresterea consumului de droguri care este directproportionala cu cresterea numarului de sinucigderi,ai uitat sau poate habar nu ai,caci asha sunteti voi psihologi bagati vorbarie multa lipsita de continut sau vrajeala de doi lei cum se mai spune.
9
0
Cei mai sensibili care au momente de de blocaj al gandirii,sa-i spunem asa, pot sa ajunga la depresii ce duc la sinucideri. Sunt si alte forme de derapaj psihic,al celor mai nedezvoltati la memeaca, asa zisii duri,care pot deveni psihopati si fac rau altora sau isi bat joc de oricine doar ca sa aiba un soi de orgasm ,,intelectual''. Da,lumea este in primul rand dusa cu pluta si cei mai putin afectati ,sunt in numar foarte mic.
2
1
Asa e, cam multe sinucideri de cand e Ciulacu premier, iar daca va veni si Simion presedinte sa te tii atunci!
3
3
Spune ca sunt picaturi pe care sa le pui in ceai, de unde sa le ia apartinatorul? Este illegal sa faci asa ceva. Bate campii Nu e medic
4
0
Oamenii s-au sinucis din cele mai vechi timpuri; sunt multe marturii ramase inca din antichitate; acum / in anii trecuti pe glob se sinucid cca 700.000 de oameni pe an si sunt ucisi cca 650.000 in crimele comune fara razboaie etc tot pe an; statistic riscul de a te sinucide este putin mai mare decat acela de a fi ucis de un criminal
4
1
Au fost astfel de cazuri si printre oameni politici si magistrati , doar cu o mentiune , au fost sinucisi.... !
5
1
s a auzit de vreun parlamentar ca s a sinucis? vreunul dintre magistrati, exemplare numeroase cu pensii peste pensii la... patrat! nu o s a auziti!traesc s a adune ca harciogii ,fac averi ,se distreaza cu pitipoance , consulta medici celebrii pentru orice ! ei traesc si vor sa treasca suta de ani!...socul lor cel mai mare e sa ...traiasca ca au cu ce! depresia ,anexitatea rezulta din viata care o duci, creierul saturat de lipsuri, evenimente negative, griji, stres, blocheaza gandirea pozitiva si...
12
1
Vin oamenii la mare si sunt socatii de tratamentul smecherilor de la Pind ce au luat pe moca fara sa aiba nici un ban de investiti sau cunostinte de turism toata Mamaia, si de 30 de ani cica ei fac turism, doar improvizand si durand-i in c*r, fara sa ii duca capul mai mult de curul oii natale.
14
2
Chesnoiu, din profesor de socialism științific, prin pile și relații, după 199o a ajuns mare specialist criminalist, lucrînd cu detectorul de minciuni. Acum e mare psiholog ...
12
0
Asta e capitalismul pentru care s-a murit la asa-zisa revolutie din ‘89. Daca stia lumea ce ne asteapta…stateam si muream in comunism. Ce poate fi mai stresant decat viata asta dusa in capitalism, sa fii sclavul statului si al sistemului: sa nu gasesti loc de munca platit decent, sa duci permanent grija zilei de maine, a ratelor, a preturilor in continua crestere… sa vezi cum toti smecherii si hotii de la stat o duc bine si tu degeaba muncesti ca termini salariul in 10 zile pe facturi si dari la stat. Normal ca se sinucide lumea.
16
3
Sa verificati daca erau sau nu vaccinati!Vorbesc serios!
10
7
Ce tot il bagati in seama pe senilul asta? Trebuie sa ne dea el ora exacta? Sa ne invete cum sa ne stergem la c*r cu hartie igienica, nu cu degetul? Ia hai sictir! Cine vrea sa se sinucida este in drept sa o faca. Dispune de viata sa si de vointa de a trai sau a crapa. Ce este atata filosofie in asta?
12
3
Alain delon, esti atat de p***t si înganfat, crezand ca ai dreptate, incat imi este frica de ce ai putea sa ii convingi pe altii in viata cu sfaturile sau indicatiile pe care le dai. Neajunsurilw creaza frustrari....deci da...tot pe psihic este peoblema. P.s. stiu ca ai votat vu Iohanis si Chitac....te iertam pwntru raul facut celorlalti.
8
8
Dintotdeauna 5% din orice populatie sufera de depresie care este o boala psihica grava ale carei cauze sunt necunoscute dar se accepta ca sunt atat biologice cat si sociale si nu e vorba de o perioada oricat de dificila, tristete, etc; asta este o informatie cunoscuta si acceptata de psihiatrii de peste tot de mult timp; la noi asta inseamna cca 1 milion de oameni iar din astia probabil sub 50% accepta ca au o problema si probabil sub 25% ajung la un psihiatru; iar tratamentele nu dau rezultate, in cazul in care sunt urmate, decat in 30 - 40% din cazuri sau mai putin si adesea pe termene limitate; dar se pot sinucide si oameni care nu sufera de depresie intr-un moment de ratacire, furie, cadere psihica, etc
8
0
Doctorul asta necesita un consult serios.Oamenii nu se sinucid din cauza problemelor psihice.Lipsa banilor sunt izvorul tuturor problemelor,neajunsurilor.Cum poti spune ca ala care s-a aruncat de la etaj este nebun? Asta e explicatie de sofer de santier,nu de medic psihiatru.
17
6

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436