REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
12.3° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Ce spune Răzvan Pantelimon despre războiul din Israel

Ce spune Răzvan Pantelimon despre războiul din Israel

Virgil STOIAN 10 octombrie 2023 | 00:00 2327

Israelul a fost ținta unui atac surpriză, sâmbătă, 9 octombrie, luptătorii Hamas lansând aproximativ 5.000 de rachete din Fâşia Gaza asupra unor oraşe din Israel. Între timp conflictul a escaladat, războiul anunțându-se unul de durată. Reporterii Replica au vorbit cu analistul de politică externă, Răzvan Pantelimon, despre motivul declanșării războiului, cum o să continue acesta, dar și care sunt implicațiile la nivel mondial.

Ce spune  Razvan Pantelimon despre razboiul din Israel
Răzvan Pantelimon consideră motivele declanșării războiului ar putea fi multiple, însă e surprinzător faptul că forțele militare din Israel au fost luate prin surprindere: ”Pentru moment nu avem o explicație clară de ce a fost ales acum momentul atacului terorist, putem face doar niște supoziții în sensul că a fost ales un moment simbolic 50 de ani de la războiul de Yom Kippur între Israel și o parte dintre statele arabe. De asemenea, era o zi de de sărbătoare pentru comunitatea evreiască ceea ce poate explica și faptul că inițial s-a reacționat așa de greu.  Ne putem gândi inclusiv pe ideea că în aceste zile se organiza un festival de muzică în zona din apropierea de granița cu fâșia Gaza, un festival internațional la care participau numeroși tineri inclusiv din țări occidentale și o parte între ei au fost omorâți, o parte au fost luați ostatici. Sau pur și simplu acum terminaseră pregătirea atacului terorist cei din Hamas și au decis să nu mai aștepte. Ceea ce este cel mai uimitor cred eu este faptul că sistemul de securitate, forțele militare din Israel au fost luate pe nepregătite. Vorbim de un stat cu o armată extrem de puternică și bine pregătită, cu servicii secrete atât cele militare cât și celelalte serviciile de informații foarte bune, care au informații din mediul acela terorist,  cu infiltrări în aceste organizații și este de neînțeles cum de s-a putut organiza un astfel de atac, de o asemenea anvergură fără ca el să fie cunoscut și de ce nu au reușit să reacționeze imediat ca să împiedice atrocitățile pe care le-am vazut.

Ce spune  Razvan Pantelimon despre razboiul din IsraelRăzvan Pantelilom

Israelul va zdrobi și va distruge Hamas


Analistul consideră că în spatele mișcării Hamas se află o entitate statală și crede că acesta va continua: ” De aceea eu cred că în spatele atacului mișcării Hamas există și o entitate statală, de altfel autoritățile israeliene au arătat imediat către Iran, dar este posibil să existe și alte state implicate în pregătirea acestui atac.  În consecință, probabil că pe viitor starea de război în zonă se va menține și poate chiar se va accentua deoarece Israelul va răspunde acestui atac terorist și va răspunde foarte dur. Deja au fost bombardamente în fâșia Gaza, au distrus clădiri și puncte întărite ale teroriștilor, dar este foarte posibil să asistăm la o escaladare a acestui război pe termen mediu și lung.  Pe termen scurt probabil că Israelul va zdrobi și va distruge Hamas așa cum de altfel au anunțat, dar pe termen mediu și lung cum spuneam este posibil ca statul Israel să încerce să plătească niște polițe pentru ceea ce s-a întâmplat și vor ataca sau vor organiza lovituri asupra Iranului și poate și altor state ceea ce poate duce la acea escaladare spre care vorbeam.”

Ce spune  Razvan Pantelimon despre razboiul din Israel

Este un 11 septembrie al Israelului

În privința implicațiilor la nivel mondiale, Răzvan Pantelimon crede că acest război avea consecințe majore asupra relațiilor politice și militare din zona Orientului Mijlociu: „Este un eveniment traumatic prin atrocitățile și asasinatele comise de teroriști, putem vorbi de un veritabil Pearl Harbour sau 11 septembrie ale Israelului și cu toții știm ce a urmat acelor evenimente. Avem, potrivit tuturor specialiștilor, o prăbușire a relațiilor în zona Orientului Mijlociu, mai ales a politicii externe americane în această zonă pentru că, dacă anterior existau niște semne de apropiere, timidă într-adevăr, dar existau între o parte din statele arabe și statul Israel, dacă se încerca găsirea unor soluții pentru rezolvarea conflictelor din această zonă, este clar că acest atac terorist oribil și răspunsul pe care statul Israel îl va da vor avea consecințe majore asupra relațiilor politice și militare din zona Orientului Mijlociu. Și de ce nu, poate chiar consecințe și la un nivel mai larg pentru că este o zonă fierbinte, a fost întotdeauna o zonă fierbinte care oricând poate exploda cum am văzut, de altfel, și poate duce și la implicarea a altor state în acest război, ceea ce va complica foarte mult lucrurile în zonă.

Ce spune  Razvan Pantelimon despre razboiul din Israel

Bilanț după două zile de conflict

Potrivit ultimelor statistici, în două zile de război între organizația islamistă palestiniană Hamas și Israel, bilanțul este de 1.200 de morți și 4.500 de răniți, mulți dintre ei civili, de ambele părți ale conflictului. Dintre acestea, peste 700 de persoane au fost ucise în Israel și peste 2.200 rănite, în timp ce în Fâșia Gaza s-au înregistrat cel puțin 493 de morți, dintre care 91 de copii, și 2.751 de răniți, dintre care 244 de copii.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doresc moarte grabnica tuturor musulmanilor idioti!
1
1
Ca america a dat 6 mld de dolari iranului cu 19 zile inainte de atat! Adevarul este ca palestinienii au arme donate de europa si sua si vandute pe piata neagra de UCRAINA!
3
2
Nimeni , dar nimeni nu indrazneste sa spuna adevarul despre ce se intimpla acolo ! Adevarul istoric , adevarul contemporan ,samd !Isi dau cu parerea fel de fel de neaveniti cum este si flacaul asta de mai sus !
9
2
Privesc cu interes si atentie maxima!
2
4

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677